Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:34 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrarea lui Adrian Rădulescu „Ovidius la Pontul Euxin“, reeditată în ediţie bilingvă româno-engleză (galerie foto)

ro

11 May, 2017 00:00 2687 Marime text
Specialişti din domeniile studiilor clasice din Italia, Franţa, Germania, Spania şi România sunt prezenţi, zilele acestea, la Constanţa, pentru a discuta despre Publius Ovidius Naso şi impactul pe care opera sa l-a avut şi continuă să-l aibă, la două milenii de la trecerea sa în eternitate. Ei iau parte la evenimentele organizate de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi partenerii săi, în perioada 10-13 mai. 
 
Prin Simpozionul Ştiinţific Internaţional „Evocări ovidiene: poezie-mitologie-realitate istorică“, MINAC a inaugurat, miercuri, în Aula „Adrian Rădulescu“, seria manifestărilor prilejuite de bimilenarul morţii lui Ovidius, după cum a menţionat directorul interimar al instituţiei gazdă, Traian Cliante.
 
La deschiderea simpozionului au luat cuvântul, miercuri, alături de amfitrion: viceprimarul Constanţei Costin Răsăuţeanu, preşedintele Asociaţiei Ţărilor din Europa de Est din Murcia (ASESTERMUR), Luminiţa Pigui Neagoe, precum şi prof. univ. dr. Nelu Zugravu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.
 
„Dragi colegi, suntem foarte bucuroşi că vă aflaţi aici, la Constanţa, pentru a celebra un poet foarte drag nouă, românilor“, a spus prof. univ. dr. Nelu Zugravu, adresându-se colegilor săi în limba natală a poetului născut la Sulmona şi exilat la Tomis. 

Proiecte: expoziţii, „Pontica“, mese rotunde şi lansări de carte 

În cadrul întâlnirii, Traian Cliante a prezentat câteva dintre proiectele pe care MINAC le va iniţia în anul 2017, în parteneriat cu instituţii din ţară şi din străinătate. Două dintre ele se vor concretiza în expoziţii, una realizată cu Muzeul Saint-Raymond din Toulouse, inspirate din viaţa şi opera lui Ovidius, şi una organizată în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România. Directorul interimar al MINAC a precizat şi că Sesiunea Internaţională „Pontica“ din toamnă îi va fi dedicată lui Ovidius, iar în parteneriat cu universitatea tomitană care poartă numele marelui poet va organiza două mese rotunde inspirate tot de poetul exilat la Tomis.
 
„Cei care doresc să intre în posesia unor volume referitoare la viaţa şi opera lui Ovidius trebuie să ştie că vom publica în ediţia bilingvă «Ovidius la Pontul Euxin», lucrarea profesorului Adrian Rădulescu. Mulţi dintre noi au acasă lucrarea, o să o reluăm într-o ediţie româno-engleză. De asemenea, opera lui Ovidius la Tomis, «Tristele» şi «Scrisorile din Pont», va apărea într-o ediţie bilingvă, latină-română“, a precizat Cliante.
 
Comunicările prezentate în cadrul Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Evocări ovidiene: poezie-mitologie-realitate istorică“, grupate pe cinci secţii, continuă şi joi, între orele 10.00-17.00, şi vor fi reunite într-un volum.
 
De asemenea, în cadrul simpozionului, a fost deschisă, la etajul I al MINAC, o expoziţie de carte şi afişe vechi, cu tematică ovidiană.
 
Tot miercuri, la Universitatea „Ovidius“, s-a deschis ciclul de conferinţe hispano-române „Ovidius, precursor al autorilor europeni exilaţi“, organizat de MINAC, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ Constanţa (Facultatea Istorie şi Ştiinţe Politice şi Facultatea de Litere) Asociaţia ASESTERMUR, Murcia, Spania şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion“ Tulcea. 

Program comun: momente artistice şi vizită de documentare  

Joi seară, programele celor două evenimente ştiinţifice vor coincide. Astfel, de la ora 18.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, invitaţii la simpozion şi la ciclul de conferinţe hispano-române vor urmări spectacolul-lectură „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis“, de Viorel Savin, în regia lui Liviu Manolache, prezentat de Teatrul de Stat Constanţa, şi o lectură dramatizată a piesei „Decatlonul Afroditei“, de Cristián Mínguez, în traducerea Luminiţei Pigüi Neagoe, plus un recital de poezie erotică, gândit ca un omagiu adus operei „Ars amandi“. De asemenea, vineri, participanţii la cele două evenimente vor face o vizită de documentare la obiectivele de interes istoric din judeţul Tulcea.

 
Lucrările conferinţei hispano-române „Ovidius, precursor al autorilor europeni exilaţi“ se vor încheia sâmbătă, 13 mai, la Casa Avramide din Tulcea.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:

Specialişti în studiile clasice din ţară şi străinătate vin la Constanţa şi Tulcea pentru a-l omagia pe Ovidius
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii