Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:39 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrări ale artistului Constantin Găvenea, pe simezele Muzeului de Artă din Tulcea

ro

07 Nov, 2019 00:00 3851 Marime text
Din ciclul #ArtaDinDepozit, evenimentele culturale se ţin lanţ la Muzeul de artă şi la Casa Avramide. De data aceasta sunt valorificate 29 de lucrări ale artistului „Constantin Găvenea –litografii şi acuarele”, din colecţia de Grafică a Muzeului de Artă din Tulcea.
 
Născut în 1911, în judeţul Ialomiţa, pictorul român Constantin Găvenea a rămas orfan de tată în Primul Război Mondial, fiind crescut de mamă, în casa scriitorului Nestor Urechia, profesor la Școala de Poduri şi Șosele din Bucureşti.
Elisabeta Găvenea se afla în serviciul familiei Urechia şi aici fiul ei ia primul contact cu artele frumoase prin intermediul lui Aimee, fiica lui Nestor Urechia. Studiind artele la Paris şi continuând să picteze în casa tatălui, Aimee Urechia este primul artist pe care-l întâlneşte Constantin Găvenea. Tot în casa lui N. Urechia, viitorul artist îl cunoaşte pe Nicolae Tonitza. Dat fiind că talentul tânărului Găvenea devenise cunoscut în perioada studiilor de la Școala normală de învăţători din Ploieşti, este încurajat să urmeze artele frumoase de către Costin Petrescu şi Camil Ressu. Din cauza dificultăţilor materiale, renunţă la studiile artistice şi alege să urmeze cariera de învăţător prin diferite sate din ţară.
 
La Sarichioi, judeţul Tulcea, activează până în 1942. Ca artist, rămâne autodidact. Până în 1967, este profesor de desen şi modelaj la Secţia de arte plastice a Şcolii de muzică din Tulcea. Expune constant la saloanele de artă şi deschide numeroase expoziţii personale, în România şi peste graniţe. Critici renumiţi, precum Ion Frunzetti, Dan Grigorescu, Andrei Pleşu, Radu Ionescu, Cornel Radu Constantinescu îi comentează elogios apariţiile pe simeze. Leagă prietenie trainică cu Corneliu Baba, după cum ne mărturisesc astăzi fotografiile din atelier.
 
Se stinge din viaţă în anul 1994, fiind înmormântat la Tulcea, unde pe str. 24 Ianuarie se află casa şi atelierul artistului.
 
Fiul său, Ștefan Găvenea, este unul dintre ce mai cunoscuţi artişti plastici contemporani.
„La 25 de ani de la mutarea la cer a lui Constantin Găvenea, de Ziua Dobrogei, vernisăm o expoziţie simplă, dar nu simplistă, precum de multe ori a fost caracterizată şi creaţia artistică a renumitului profesor şi artist plastic. Delta, Tulcea şi Dobrogea în general, sunt personajele principale într-un serial desfăşurat pe mai bine de jumătate de secol, în scene spontane, neregizate de acuarelă şi de litografie. Acestea sunt şi cele două axe ale creaţiei artistului, adoptat tulcean.
 
Coborât de la munte spre mare, ca într-o transhumanţă plastică, Constantin Găvenea a transformat spaţiul dintre Dunăre şi Mare într-unul de legendă vizuală. (...) Desenele şi crochiurile realizate de C. Găvenea din momentul mutării sale la Tulcea şi până la pensionare, i-au oferit suficient material pentru realizarea ciclului de litografii, intitulat «Tulcea Veche». Acestea au căpătat, peste ani, valoare de documente istorice ale vechiului oraş, evidenţiind varietatea arhitectonică a acestei aşezări populate, în special, de negustori”, declarau Alice-Georgiana Fănaru şi Ana-Maria Dincu, curatori ai expoziţiei.
 
Vernisajul va avea loc vineri, 15 noiembrie, la Muzeul de Artă din Tulcea, de la ora 16:00, expoziţia fiind deschisă spre vizitare până pe 31 ianuarie 2020.

 
Evenimentul face parte din ciclul evenimentelor culturale organizate de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” cu ocazia Zilei Dobrogei (14 noiembrie).
 
Sursa foto: Facebook Casa memorială Constantin Gavenea
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii