Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luna mai începe în forță la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolele programate în această săptămână

ro

02 May, 2023 00:00 2893 Marime text
  • Toate reprezentațiile au loc în Sala Studio
  • Biletele se pot achiziționa atât online, prin intermediul platformei mystage.ro, cât și fizic, de la agenție
 
Teatrul de Stat Constanța a anunțat ce spectacole vor avea loc în această lună.
 
Începând cu data de 3 mai și până pe 28, instituția culturală propune șapte spectacole. Este vorba despre: „Trilogia belgrădeană”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Meciul de comedie. Spectacol interactiv de improvizație”, „Universuri paralele”, „Îndoiala”, „Logodnă relativă” și „Seaside stories”.
 
Programul evenimentelor este următorul:
  • Trilogia belgrădeană – miercuri, 3 mai, ora 18:00
  • Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci – joi, 4 mai, ora 19:00
  • Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci – vineri, 5 mai, ora 19:00
  • Meciul de comedie. Spectacol interactiv de improvizație – sâmbătă, 6 mai, ora 19:00
  • Universuri paralele – duminică, 7 mai, ora 19:00
  • Trilogia belgrădeană – miercuri, 10 mai, ora 19:00
  • Îndoiala – sâmbătă, 13 mai, ora 19:00
  • Logodnă relativă – duminică, 14 mai, ora 19:00
  • Seaside stories – vineri, 19 mai, ora 19:00
  • Seaside stories – sâmbătă, 20 mai, ora 19:00
  • Seaside stories – duminică, 21 mai, ora 19:00
  • Seaside stories – sâmbătă, 27 mai, ora 19:00
  • Seaside stories – duminică, 28 mai, ora 19:00
 
Reprezentațiile sus amintite au loc în Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, situată pe strada Ion Lahovari nr. 2A. Potrivit Teatrului de Stat, biletele se pot achiziționa atât online, de pe platforma mystage.ro, cât și fizic, de la agenția de bilete de pe bulevardul Tomis nr. 97.
 
În această săptămână, în fiecare zi de miercuri și până duminică, TSC îi așteaptă pe iubitorii de cultură la câte un eveniment.
 
Despre „Trilogia belgrădeană”
 
Spectacol creat după o piesă scrisă de Biljana Srbljanovic, acesta a avut premiera chiar luna trecută, pe 11.
 
„Trilogia belgrădeană” se întinde pe o durată de o oră și 30 de minute, fără pauză.

 
Spectacolul este regizat de Erwin Șimșensohn, directorul instituției. Din ansamblul echipei de producție mai fac parte: Lăcrămioara Dumitrașcu (scenografie), Alexandru Bibere (lighting design) și Alex Popa (sound design).
 
Pe scenă vor urca actorii: Lucian Prasti, Octavian Mateiciuc, Sorina Toma, Georgiana Oancea, Roberto Savu, Alexandra Babă, Romulus Samfiroiu, Gabriel Roșu, Alexandra Turcin, Denisa Todireanu și Theodor Șoptelea.
 
Potrivit site-ului Teatrului de Stat, „Trilogia belgrădeană” este un spectacol de licență al tinerilor studenți actori, proiect coordonat de regizorul Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, care este, totodată, asistent universitar la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța. Spectacolul se înscrie în programul Teatrului de Stat Constanța „Debut la TSC”. „Trilogia belgrădeană” de Biljana Srbljanović este o piesă în trei acte, ce explorează viața emigranților din fosta Iugoslavia, care ajung, din cauza războiului fratricid ce a măcinat propria țară și a situației economice dezastruoase, în toate părțile lumii.
 
Intrarea la acest spectacol este gratuită.
 

Despre „Meciul de comedie. Spectacol interactiv de improvizație”
 
„Spectacolul de improvizație are ca principală caracteristică lipsa oricărui scenariu și chiar și a regiei. Totul, text, mișcare scenică, lumini, muzică se creează pe loc, în fața spectatorilor. Formatul este unul competițional, în care actorii împărțiți în două echipe se înfruntă într-o serie de probe, iar spectatorii au un rol foarte important, ei stabilind și temele de improvizație precum și echipa câștigătoare a fiecărei probe”, potrivit descrierii de pe site-ul Teatrului de Stat Constanța.
 
Distribuția este formată din:
  • Florin Aioane – improvizator
  • Remus Archip – improvizator
  • Andrei Cantaragiu – improvizator
  • Lucian Iftime – improvizator
  • Cătălin Bucur – improvizator
  • Ecaterina Lupu – improvizator
  • Cărălina Mihai – improvizator
  • Ștefan Mihai – improvizator
  • Mirela Pană – improvizator
  • Florin Stănculeț – improvizator
  • Andrei Bibire – arbitru
 
Din echipa de producție fac parte: Dragoș Muscalu (regia artistică), Lăcrămioara Dumitrașcu (scenografie), Mădălin Nicolae Mușat și Vlad Pasencu (improvizație muzică live).
 
Premiera a avut loc pe 11 iulie 2020 și durata este de o oră și 20 de minute, fără pauză.
 
Despre „Universuri paralele”
 
„Viața perfectă a unui cuplu este dată peste cap atunci când fiul, Danny, moare într-un accident. Cei doi soți fac eforturi să își continue existențele, fiecare încercând un alt fel de a depăși tragedia, dar se întâlnesc în final în decizia tacită de a accepta că durerea nu se va sfârși niciodată.
Spectacolul se constituie într-o autopsie a tragediei, investigând, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, profunzimile durerii și felul în care personajele implicate gestionează diversele ei faze.
Piesa lui David Lindsay-Abaire a fost premiată în 2007 cu Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal”, se arată pe site-ul Teatrului de Stat.
 
Piesa a fost tradusă în limba română de Adina Oniciuc.
 
Regia artistică îi aparține lui Radu Iacoban, iar scenografia lui Tudor Prodan. Aida Sosic se ocupă de muzică și Alexandru Bibere de lighting design.
 
Spectacolul a avut premiera în data de 27 martie 2022.
 
Durata este de o oră și 30 de minute, fără pauză.
 
În distribuție îi regăsim pe:
  • Mihaela Velicu – Becca
  • Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu – Izzy
  • Lucian Iftime – Howie
  • Lana Moscaliuc – Nat
  • Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur – Jason Willette
 
Spectacolul a avut apariții la două turnee. Este vorba despre Festivalul „Buzău iubește teatrul” și Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila 2022.
 
De asemenea, Cătălina Mihai a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul „Buzău iubește teatrul” pentru rolul lui Izzy din spectacolul respectiv.
 
Despre „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”
 
Partener în ceea ce privește acest eveniment, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci” este un spectacol ce face parte din repertoriul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
 
Conform instituției din Oltenia, „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” este drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

Potrivit Teatrului de Stat Constanța, durata spectacolului este de 90 de minute, iar evenimentul va fi urmat de o sesiune de discuții cu publicul și echipa artistică.
 
Discuția de la finalul reprezentației va fi moderată de psiholog Silvia Ciubotaru (Guță), coordonatoarea proiectului In a Relationship, un proiect de educație împotriva abuzurilor dedicat tinerilor.
 
„Reprezentațiile fac parte din turneul „Fake it till you make it”, proiect cultural co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”, se arată pe site-ul TSC.
 
Silvia Ciubotaru a absolvit Psihologia la Universitatea București și s-a specializat în psihoterapie experiențială. Lucrează de peste 17 ani în proiecte de educație și cultură pentru tineri, cum sunt Ideo Ideis sau In a Relation.

 
Proiectul este inițiat de Vanner Collective alături de partenerii Teatrelli-CREART, Teatrul GONG Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, DEPREHUB / Happy Minds, Fundația Friends for Friends, Asociația A.L.E.G., Centrul pentru Tineret al Municipiului București. Proiectul dorește să crească încrederea, cu precădere în rândul bărbaților, în demersul de acceptare și exprimare a emoțiilor, pentru spargerea stereotipurilor moștenite și pentru recadrarea imaginii a ceea ce înseamnă „un bărbat adevărat”.
 
Conceptul acestei idei de spectacol le aparține Denisei Nicolae și lui Liviu Romanescu.
 
În distribuție se află Denisa Nicolae, Liviu Romanescu și Teodora Velescu.
 
Textul este creat de Raluca Mănescu.
 
Teodora Velescu se ocupă de mișcarea scenică, Mihai Dobre de compoziția muzicală, Elena Gheorghe de scenografie și costume, Oana Pușcatu de pregătirea muzicală și Alexandros Raptis de universul sonor și light design.
 
Citește și:
Spectacolele la care Teatrul de Stat îi așteaptă pe constănțeni în ultimul weekend din aprilie

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii