Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maestrul Horațiu Cherecheș, membru în consiliul editorial-artistic al primei reviste dedicate artei baletului din România

ro

25 Oct, 2019 00:00 4882 Marime text
Pe 23 octombrie, de Ziua Mondială a baletului, a fost lansată în... virtual, deocamdată, prima revistă dedicată artei baletului din România. 
 
De ce o revistă dedicată exclusiv baletului? La această întrebare răspunde în primul număr Vivia Săndulescu, doctor în Teoria teatrului și cinematografiei, profesor universitar și la Constanța, o perioadă.

„Fiindcǎ era nevoie, o nevoie veche, trenantǎ și, deși ȋn țara noastrǎ se practicǎ baletul ȋn mod profesionist de peste o sutǎ de ani, nu știu sǎ existe vreo altǎ revistǎ dedicatǎ integral acestui stil coregrafic, cu apariție constantǎ. Este ceea ce ne propunem sǎ facem acum. Sǎ ne ȋnțelegem: cȃnd spun balet mǎ refer ȋn principal pe de-o parte la dansul clasic ca vocabular artistic, pe de alta la spectacolul de balet, care poate cuprinde și dansuri istorice sau de caracter. Desigur, existǎ metisaje, experimente, granițele s-au topit, dar elementul central sau de pornire tot dansul clasic rǎmȃne”.

Membru în consiliul editorial-artistic al acestei reviste, alături de alte șapte personalități ale genului, este și maestrul de balet și coregraf al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța - Horațiu Cherecheș.

Elev al Liceului de Coregrafie din Cluj-Napoca, promoția 1988, Horațiu Cherecheș a urmat Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, secția Artele spectacolului muzical, continuând între 2015-2017 studiile de masterat în Arta Actorului de Music Hall, la Universitatea “Ovidius” din Constanța. În prezent este doctorand în Regie coregrafică la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”; Școala doctorală Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.  Deține numeroase distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D “Arta spectacolului”,  Premiul de excelență pentru întreaga carieră. În cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale, obține:  Premiul pentru cel mai bun spectacol de balet al stagiunii 2015 – “Romeo și Julieta”,  Premiul “Cel mai bun coregraf de balet clasic” al stagiunii 2015, Premiul pentru cel mai bun spectacol de balet al stagiunii 2016 – „Crăiasa Zăpezii”, Premiul „Cel mai bun coregraf de balet clasic” al stagiunii 2016, Premiul pentru cel mai bun spectacol Românesc al stagiunii 2016 -„Enesciana”.

Profesional, a activat ca demi-solist la Opera Națională București în perioada 1988 – 1990, solist la Opera din Nice, Franța, în perioada 1990 – 1992, prim-solist la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” în perioada 1992 – 2018, maestru de balet la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” în perioada 2010 – 2018 și lector universitar al Facultății de Arte, secția Coregrafie- la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Și, ca o recunoaștere a valorii sale incontestabile, anul trecut, cu prilejul evenimentului dedicat comunității artistice constănțene, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat maestrului Horațiu Cherecheș medalia „Jean Ionescu“ şi placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
 
Citește și:

Turneu de mare succes în Germania Balerinii constănțeni, copleşiţi de binemeritate aplauze

Interviu live. Pe fondul problemelor financiare existente în TNOB Horaţiu Cherecheş - „Cu siguranţă, maestrul Danovski ar fi readus teatrul la Primărie sau la Consiliul Judeţean!“


#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Horaţiu Cherecheş (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii