Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
15:30 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masă rotundă cu tema „Sfinxul Rus De ce este Rusia altfel?”, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

ro

05 Apr, 2022 17:35 2851 Marime text
Eveniment la Biblioteca Județeană Constanța  Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța, vă invită pe data de 7 aprilie 2022 (joi), ora 17, în Aula Bibliotecii Județene, la o masă rotundă cu tema „Sfinxul Rus: De ce este Rusia altfel?” avându-l ca invitat pe prof. univ. dr. Ioan Stanomir (Facultatea de Științe Politice din București) în dialog cu prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.


Rusia este țara care i-a dat culturii universale pe Dostoievski, Tolstoi, Turgheniev, Gogol, Bulgakov, un dramaturg de talia lui Cehov și un regizor de teatru, uluitor, precum Stanislavski, care a dat lumii spectacolul de balet și dansatori de excepție precum Nijinski, compozitori minunați precum Ceaikovski, Rahmaninov, Șostakovici, pe unii dintre pionierii cinematografiei, precum Eisenstein, Pudovkin, dar și mari regizori precum Tarkovski sau Mihalkov, filosofi precum Berdiaev, Soloviov, Șestov, mari sfinți ai ortodoxiei.


Cu aceștia, Rusia a cucerit, în numeroase rânduri, lumea occidentală și și-a fixat un loc binemeritat în cultura europeană. În ce raporturi se află această mare cultură rusă și umanismul ei cu regresia spre barbarie pe care Rusia o afișează astăzi? Există un mister al sufletului rus?


Cum se împacă el cu violența, brutalitatea, cruzimea ireductibilă pe care o oferă astăzi Rusia lumii întregi? Ce legătură este între imperiul rus, URSS și Rusia de astăzi și ce rol joacă elita rusească în economia simbolică a întregului ansamblu?


Există un răspuns formulat în termenii culturii și nu ai politicii care să vizeze această agresiune împotriva civilizației europene, occidentale. De ce Rusia, care a contribuit la cultura europeană, promovează o atitudine occidentală militantă?  Ar trebui să-l disociem pe Vladimir Putin de spiritul rus? Ce cărți citește, ce filme preferă Vladimir Putin?



Profesorul universitar Ioan Stanomir este autorul a numeroase cărți de istorie a ideilor politice.


Printre volumele publicate se numără: Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apărarea libertăţii (1938–1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alături de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală (Humanitas, 2011), Junimismul şi pasiunea moderaţiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (Humanitas, 2017), La Centenar: Recitind secolul României Mari (Humanitas, 2018), Așteptând revoluția: Pașoptismul și vocile sale (Humanitas, 2019).


În 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, în volumul colectiv Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase.



Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii