Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membru de onoare al Academiei Române Omagiu pentru Ion Pacea, considerat unul dintre cei mai mari pictori

ro

07 Sep, 2021 00:00 3407 Marime text
 
  • Ion Pacea a fost membru de onoare al Academiei Române, considerat unul dintre cei mai mari coloriști ai picturii române moderne. Astăzi ar fi împlinit 97 de ani.

Ion Pacea s-a născut pe 7 septembrie 1924, în Grecia. A studiat în același timp la Academia de Belle-Arte și la Academia Liberă „Guguianu“, unde i-a avut ca dascăli pe Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi și Alexandru Ciucurencu. Debutul său a avut loc în anul 1947, la Salonul Oficial din București.

A devenit recunoscut datorită unei serii dedicată genului clasic al picturii: peisaje, naturi moarte, marine, interioare. Având o bază solidă în arta europeană, a reușit că dea naștere unor picturi de-a dreptul minunate, abstracte. Ion Pacea oferea fiecărei pânze pe care lăsa amprenta talentului și muncii sale o strălucire aparte, susținută de culori vii, dar și o paradoxală alianță între suprafețele aplatizate ale formelor și o tușă liberă, vibrantă, gestuală.

Unicitatea picturilor l-a ajutat să-și construiască o carieră solidă. A susținut expoziții personale și colective atât în România, cât și în afara granițelor, precum Paris, Berlin, Praga, Dresda, Edinburgh, Washington, Munchen, Moscova și Sofia.

Pe lângă pictură, Ion Pacea a mai avut o pasiune: actoria. A avut ocazia să joace în filme românești, dând viață la două personaje din filme diferite. Pictorul a lăsat de-o parte pensula și a pus suflet în interpretarea sa ca actor în roluri principale. Unul dintre acestea a fost în filmul „Trei ori București“, iar cel mai cunoscut, în filmul „Bietul Ioanide“, din 1979, al regizorului Dan Pița.
 
Având o asemenea activitate profesională bogată, a primit multe premii, printre care amintim: Premiul „Ion Andreescu“ al Academiei Române, în 1963, Premiul pentru pictură din 1965 și Marele Premiu al UAP, în 1967.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a în anul 1971, „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român“.

Ion Pacea s-a stins din viață pe 13 august 1999, la București.


Citește și:

96 de ani de la nașterea pictorului Ion Pacea

#DobrogeaAcademică: 95 de ani de la naşterea pictorului Ion Pacea, membru de onoare al Academiei Române


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii