Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 05 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ”,manifestare găzduită de Muzeul de Artă Populară Constanța

ro

05 Sep, 2024 08:37 236 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Muzeul de Artă Populară Constanța



 
  • Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 6 - 8 septembrie, manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ”.
 
Evenimentul prezintă continuitatea și evoluția în timp a unor meșteșuguri tradiționale, precum: prelucrarea lemnului, olăritul, țesutul, realizarea pieselor de port și a podoabelor tradiționale, confecționarea jucăriilor și încondeierea ouălor, potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța.
 
„Din Moreni, județul Dâmbovița, va fi prezent la manifestare meșterul Vasile Moldoveanu, specializat în prelucrarea artistică a lemnului, care va aduce la Constanța: cruci de mână, pristolnice, icoane pictate pe sticlă, lăzi de zestre în miniatură și blidare. De asemenea, meșterul Vasile Botezatu din Constanța va participa cu sărărițe, dar și cu piese de mobilier tradițional țărănesc din lemn: scaune, lăzi de zestre, blidare.
 
Iulia Goran, una dintre cele mai cunoscute creatoare de ii din localitatea Breaza (Prahova), aduce la Constanța ii lucrate manual, cu vechi motive decorative, dar și alte piese de port. Dan Ciuncanu din Peștișani, județul Gorj, descendent al unui cunoscut meșter popular al Olteniei, Gheorghe Ciuncanu, împreună cu soția sa, Irina, vor prezenta piese mari de port dimie „schilerești” (sumane, pieptare, pantaloni, ipingele), dar și ii, fote, vâlnice, catrințe și brâie. Soții Nicoleta și Mihai Ionici din București vor participa la manifestare cu păpuși din materiale textile și jucării din lemn, care amintesc de farmecul copilăriei de altădată.

Meșteșugul olăritului va fi pus în valoare de Adriana (Nana) Bledea, care provine dintr-o veche familie de olari din Baia Mare, județul Maramureș.
 
Arta încondeierii ouălor cu vechi simboluri va fi reprezentată de Fevronia Ciortan din Constanța”, arată reprezentanții muzeului într-un anunț.
 
La manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - Utilitar și decorativ” vor mai participa constănțencele Doina Misian (linguri pictate, icoane pe sticlă), Laura Macri (icoane pe sticlă), Daniela Dimancea (piese de port popular, podoabe din mărgele), Dorina Baias (piese de port, podoabe și broderii), Manuela Hule (accesorii din lână împâslită), Carmen Moraru (broderii), Epșen Memet (podoabe) și Elena Hariton (piese de port pentru copii, jucării croșetate).
 
Meșterii populari se vor afla pe platoul din fața muzeului în intervalul orar 10.00 – 20.00, vor face demonstrații de lucru și vor oferi explicații celor interesați despre realizarea obiectelor prezentate, potrivit sursei menționate.
 
 
 
Citește și
Muzeul de Artă Populară ConstanțaExpoziția „Tradiția satului românesc” s-a bucurat de un real succes în Portugalia
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii