Mihaela Velicu, actriță originară din Constanța, se află în juriul preselecțiilor pentru Gala Tânărului Actor - HOP
Mihaela Velicu, actriță originară din Constanța, se află în juriul preselecțiilor pentru Gala Tânărului
15 Jul, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1638
Marime text
- Începând de mâine, 16 iulie, și până pe 18 iulie, la Teatrul Excelsior din București, se vor desfășura preselecțiile pentru „Gala Tânărului Actor – HOP”
- Cei care vor trece de preselecții vor participa la o tabăra de teatru Pre-HOP, organizată de Teatrul de Stat Constanța, în perioada 6-12 august, în care tinerii debutanți vor avea ocazia să lucreze momentele pentru Gala HOP și nu numai, în cadrul unor ateliere de creație cu regizori din diferite generații și cu actori de notorietate, dar vor avea și ocazia unor întâniri cu alte personalități din lumea culturală
- Performanțele din preselecții ale actorilor vor fi analizate de juriul format din: Radu Iacoban, Adrian Nicolae și Mihaela Velicu
Începând de mâine, 16 iulie, și până pe 18 iulie, la Teatrul Excelsior din București, se vor desfășura preselecțiile pentru „Gala Tânărului Actor – HOP”.
Participanții la această fază vor avea ocazia să demonstreze că sunt „actori autentici, actori totali care pot răspunde provocării propuse de directorul artistic al Galei, Erwin Șimșensohn: Identitatea actorului autentic – amprenta unicității sale”.
Ei vor avea momente artistice atât la secțiunea Individual, cât și la secțiunea Grup, având libertatea totală în a pregăti un moment (comic, dramatic sau, de preferință, care acoperă o varietate de genuri), care să le pună în valoare mai presus de orice capacitatea de înțelegere a unui text dramatic, de transmitere logică a unor idei, gânduri, sentimente, dar și capacitatea de a folosi în ajutorul lor instrumentele de bază (gândul, vocea, corpul). Durata maximă a momentului artistic la secțiunea Individual este de 10 minute, iar la secțiunea Grup este de 30 de minute (componeneța grupului este de maxim 7 actori).
Cei care vor trece de preselecții vor participa la o tabăra de teatru Pre-HOP, organizată de Teatrul de Stat Constanța, în perioada 6-12 august, în care tinerii debutanți vor avea ocazia să lucreze momentele pentru Gala HOP și nu numai, în cadrul unor ateliere de creație cu regizori din diferite generații și cu actori de notorietate, dar vor avea și ocazia unor întâniri cu alte personalități din lumea culturală.
Performanțele din preselecții ale actorilor vor fi analizate de juriul format din: Radu Iacoban, Adrian Nicolae și Mihaela Velicu.
Despre Radu Iacoban
Conform Teatrului de Stat Constanța, Radu Iacoban a absolvit, în 2005, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, Specializarea Arta actorului, la clasa profesorului Gelu Colceag și a continuat cu un master în Arta actorului, pe care l-a absolvit în 2007. În același an a fost câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun actor la Gala HOP. De asemenea, a fost nominalizat la premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar la Gala premiilor Gopo 2009, pentru rolul Bughi din filmul „Amintiri din epoca de aur” (2009), în regia lui Cristian Mungiu. Zece ani mai târziu, sub îndrumarea regretatului Alexandru (Ducu) Darie, a absolvit Masterul în Arta regizorului de teatru, tot la UNATC. Din 2012 până în prezent a montat 26 spectacole, majoritatea la teatre din capitală, dar și la Arad, Brăila, Iași, Timișoara, la unele dintre ele semnând și scenariul, și este regizor angajat al Teatrului Mic din București. „Carpathian Garden” a câștigat Premiul pentru Cel mai bun spectacol al Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD 2014, la acest spectacol Radu Iacoban semnând atât regia cât și scenariul. A colaborat și cu Teatrul de Stat Constanța, pentru care a semnat regia artistică a spectacolului „Universuri paralele”.
Despre Mihaela Velicu
Teatrul de Stat Constanța arată că Mihaela Velicu s-a născut în Constanța, la data de 29 septembrie 1988.
A fost eleva Liceului "Mihai Eminescu" şi a studiat Arta Actorului la UNATC "I.L. Caragiale", clasa Doru Ana, grupă coordonată de Mircea Rusu și Alexandru Jitea.
După ciclul de licenţă, finalizat în 2012, a continuat cu masterul de Arta Actorului, tot la UNATC, clasa Gelu Colceag și Tania Filip. A debutat în trupa reputatului director de scenă Victor Ioan Frunză unde a jucat în „Mobilă și durere”, „Steaua fără nume”, "Visul unei nopţi de vară" şi altele. A jucat roluri importante în spectacole montate la mai multe teatre din capitală, printre care "Metropolis", Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Naţional "I.L.Caragiale", Apollo111. Pe scena Teatrului de Stat Constanța o puteți vedea în „Universuri paralele” de David Lindsay-Abairei, în „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, în „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, în „Trilogia Belgrădeană”, în regia lui Erwin Șimșensohn și în „ A douăsprezecea noapte” în regia lui Andrei Șerban.
Despre Adrian Nicolae
Potrivit Teatrului Nottara, Adrian Nicolae s-a născut în București, într-o zi de 14 septembrie 1987.
În anul 2008, Adrian Nicolae a absolvit UNATC la clasa prof. Adriana Popovici, Liviu Lucaci. Ulterior, a urmat două programe de masterat la Secția Actorie, respectiv Secția Teatrologie și Management Cultural.
A jucat în spectacole precum: „Ivona, principesa Burgundiei”, „Portugalia”, „Azilul de noapte”, „Sara / Mara”, „Școala nevestelor”, „Colivia cu nebune”, „Livada de vișini”, „O scrisoare pierdută”, „Romeo și Julieta”, „Steaua fără nume” etc. De asemenea, a jucat în peliculele: „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Cruciada copiilor”, „Iubire ca în filme”, „Schimb valutar”, „Pizza love”, „Vic și Ema”, „Teambuilding” etc.
De-a lungul carierei, Adrian Nicolae a obținut premiile:
- Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal – Platonov – Platonov de A. P. Cehov – Festivalul internațional de teatru studențesc „Hyperion”, 2008
- Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal – Eddie – Fool for love de Sam Shepard – Festivalul de teatru Piatra-Neamț „Pledez pentru tine(ri)”, 2008
- Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal – Mackie Șiș – Poveste din Soho după Bertolt Brecht, Gala absolvenților, U.N.A.T.C., 2010
- Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar – Actorul – Zvăpăiata după A.P. Cehov, Gala absolvenților, U.N.A.T.C., 2010
- Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar – Actorul – Zvăpăiata după A.P. Cehov – Festivalul „Comedia ține la tine(ri)” al Teatrului de Comedie, București, 2010
Despre Gala Tânărului Actor – Hop
„Gala Tânărului Actor – HOP este un program cultural de interes naţional, cu desfăşurare anuală. Scopul acestei Gale este promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic, de stat şi particular”, se arată pe site-ul UNITER.
Prima ediţie a avut loc în anul 1998 sub direcţia regizorului Cornel Todea, direcție pe care a exercitat-o până în anul 2012.
În perioada 2013- 2015 direcția artistică a evenimentului a revenit regizorului Radu Afrim, iar în perioada 2016-2018 gala HOP s-a desfășurat sub bagheta profesorului și actorului Miklós Bács. Edițiile anilor 2019-2021 marchează momentul în care dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu a preluat direcția artistică a Galei. Astfel, în anul 2022, îi vine rândul dansatorului, coregrafului, regizorului și costumierului Răzvan Mazilu să preia frâiele Galei HOP, plasând-o sub ascendentul musicalului. Ediția 26 a Galei HOP s-a aflat sub direcția artistică a regizorilor Alexandru Dabija și Leta Popescu.
Gala se desfăşoară sub forma unui concurs deschis tuturor absolvenţilor facultăţilor de Teatru din Bucureşti şi din ţară.
De-a lungul timpului, Gala HOP s-a desfășurat la Costinești, Mangalia, Constanța, București și Alba Iulia. Precedentele trei ediții au avut loc la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.
Ediția din acest an este programată în perioada 25 – 31 august 2024, la Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia.
Sursa foto: Facebook Mihaela Velicu
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii