Mihai Stere Derdena, luptătorul împotriva regimului comunist, se năștea în urmă cu 89 de ani
Mihai Stere Derdena, luptătorul împotriva regimului comunist, se năștea în urmă cu 89 de ani
07 Mar, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1953
Marime text
- Mihai Derdena a fost condamnat la cinci ani de închisoare pe care i-a executat în penitenciarul Jilava și Gherla, în lagărele din Delta Dunării
- Deoarece a fost un opozant al regimului comunist, până la înfăptuirea Revoluției, Derdena a fost urmărit, anchetat și bătut de Securitate, pentru redactarea și difuzarea unor manifeste anticomuniste
- În anul 2008, el a fost declarat „Luptător în Rezistența Anticomunistă”
Scriitorul Mihai Stere Derdena s-a născut pe 7 martie 1934 în satul Stâna Cadânei, comuna Hasi-Kioseler, aflată azi pe teritoriul Bulgariei.
A fost fiul lui Stere și Zoița Derdena și al cincilea copil dintr-o familie de nouă.
În anul 1940, familia lui s-a mutat în satul Pribegi, județul Ialomița, iar apoi s-au stabilit în Tulcea, mai precis în satul Caugagia.
Aici, între anii 1941-1945, Mihai Stere Derdena a făcut clasele primare, iar pe cele secundare le-a urmat la Liceul „Spiru Haret” din Tulcea, în perioada 1945-1952.
În timpul campaniei de colectivizare, Derdena a fost arestat și torturat, deși era doar un licean, pentru că s-a opus acțiunii.
El a lucrat ca zilier, ca brigadier în Gospodării Agricole de Stat și la Hidrocentrala de la Bicaz.
Derdena s-a înscris la Facultatea de Ziaristică din București, în anul 1953.
Pentru că a participat la mișcările studențești anticomuniste din 1956, a fost exmatriculat și arestat în anul patru de studii. În 1957 a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pe care i-a executat în penitenciarul Jilava și Gherla, în lagărele din Delta Dunării.
În anul 1961 a fost strămutat cu domiciliul în comuna Rubla, județul Galați. A fost eliberat în 1964.
Mihai Derdena și-a continuat studiile, înscriindu-se la cursurile fără frecvență a Facultății de Filologie din cadrul Universității din București (1967-1969).
În anul absolvirii, Mihai Derdena a fost numit profesor de limba franceză la Școala din satul Frumușica, comuna Axintele, județul Ialomița.
El a făcut cerere de imigrare în SUA, ce a fost aprobată în anul 1981, dar pentru că nu s-a adaptat în străinătate, a revenit în țară după șapte luni. După reîntoarcere, a lucrat ca muncitor necalificat până în anul 1990, an în care a reînceput să profeseze în sistemul de învățământ, ca profesor de limba română la Școala Generală din Dridu, județul Ialomița.
S-a pensionat în 1998 și s-a mutat în comuna Poiana-Câmpina, județul Prahova.
Deoarece a fost un opozant al regimului comunist, până la înfăptuirea Revoluției, Derdena a fost urmărit, anchetat și bătut de Securitate, pentru redactarea și difuzarea unor manifeste anticomuniste.
În anul 2008, el a fost declarat „Luptător în Rezistența Anticomunistă”, iar după trei ani a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Poiana-Câmpina.
Mihai Derdena a scris următoarele volume: „Trei teme literare” (București, Editura Elisavaros, 1998); „Mărturisirea unui neînvins” (București, Editura Elisavaros, 1998); „Cronici literare la cărți foarte rare” (București, Editura Elisavaros, 2004); „Știm oare să vorbim?” (București, Editura Elisavaros, 2004); „Scrieri de altitudine civică” (București, Editura Elisavaros, 2004); „În apărarea limbii noastre sfinte” (București, Editura Elisavaros); „O comoară inestimabilă” (București, Editura Elisavaros, 2009); „Dulce minune-i limba română” (Bacău, Editura Babel, 2012); „Muntele sfânt din Macedonia” (Bacău, Editura Babel, 2013); „Zborul unui înger înapoi, la cer” (Bacău, Editura Babel, 2014); „Măreția muceniciei creștine” (Bacău, Editura Babel, 2015).
S-a stins din viață la vârsta de 85 de ani, în aprilie 2019.
Citește și:
De origine aromână A murit luptătorul dobrogean anticomunist Mihai Stere Derdena
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii