Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Stere Derdena, luptătorul împotriva regimului comunist, se năștea în urmă cu 89 de ani

ro

07 Mar, 2023 00:00 2070 Marime text
Sursa foto: wikipedia.org
  • Mihai Derdena a fost condamnat la cinci ani de închisoare pe care i-a executat în penitenciarul Jilava și Gherla, în lagărele din Delta Dunării
  • Deoarece a fost un opozant al regimului comunist, până la înfăptuirea Revoluției, Derdena a fost urmărit, anchetat și bătut de Securitate, pentru redactarea și difuzarea unor manifeste anticomuniste
  • În anul 2008, el a fost declarat „Luptător în Rezistența Anticomunistă”
 
Scriitorul Mihai Stere Derdena s-a născut pe 7 martie 1934 în satul Stâna Cadânei, comuna Hasi-Kioseler, aflată azi pe teritoriul Bulgariei.
 
A fost fiul lui Stere și Zoița Derdena și al cincilea copil dintr-o familie de nouă.
 
În anul 1940, familia lui s-a mutat în satul Pribegi, județul Ialomița, iar apoi s-au stabilit în Tulcea, mai precis în satul Caugagia.
 
Aici, între anii 1941-1945, Mihai Stere Derdena a făcut clasele primare, iar pe cele secundare le-a urmat la Liceul „Spiru Haret” din Tulcea, în perioada 1945-1952.
 
În timpul campaniei de colectivizare, Derdena a fost arestat și torturat, deși era doar un licean, pentru că s-a opus acțiunii.
 
El a lucrat ca zilier, ca brigadier în Gospodării Agricole de Stat și la Hidrocentrala de la Bicaz.
 
Derdena s-a înscris la Facultatea de Ziaristică din București, în anul 1953.
 

Pentru că a participat la mișcările studențești anticomuniste din 1956, a fost exmatriculat și arestat în anul patru de studii. În 1957 a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pe care i-a executat în penitenciarul Jilava și Gherla, în lagărele din Delta Dunării.
 
În anul 1961 a fost strămutat cu domiciliul în comuna Rubla, județul Galați. A fost eliberat în 1964.
 
Mihai Derdena și-a continuat studiile, înscriindu-se la cursurile fără frecvență a Facultății de Filologie din cadrul Universității din București (1967-1969).
 
În anul absolvirii, Mihai Derdena a fost numit profesor de limba franceză la Școala din satul Frumușica, comuna Axintele, județul Ialomița.
 
El a făcut cerere de imigrare în SUA, ce a fost aprobată în anul 1981, dar pentru că nu s-a adaptat în străinătate, a revenit în țară după șapte luni. După reîntoarcere, a lucrat ca muncitor necalificat până în anul 1990, an în care a reînceput să profeseze în sistemul de învățământ, ca profesor de limba română la Școala Generală din Dridu, județul Ialomița.

 
S-a pensionat în 1998 și s-a mutat în comuna Poiana-Câmpina, județul Prahova.
 
Deoarece a fost un opozant al regimului comunist, până la înfăptuirea Revoluției, Derdena a fost urmărit, anchetat și bătut de Securitate, pentru redactarea și difuzarea unor manifeste anticomuniste.
 
În anul 2008, el a fost declarat „Luptător în Rezistența Anticomunistă”, iar după trei ani a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Poiana-Câmpina.
 
Mihai Derdena a scris următoarele volume: „Trei teme literare” (București, Editura Elisavaros, 1998); „Mărturisirea unui neînvins” (București, Editura Elisavaros, 1998); „Cronici literare la cărți foarte rare” (București, Editura Elisavaros, 2004); „Știm oare să vorbim?” (București, Editura Elisavaros, 2004); „Scrieri de altitudine civică” (București, Editura Elisavaros, 2004); „În apărarea limbii noastre sfinte” (București, Editura Elisavaros); „O comoară inestimabilă” (București, Editura Elisavaros, 2009); „Dulce minune-i limba română” (Bacău, Editura Babel, 2012); „Muntele sfânt din Macedonia” (Bacău, Editura Babel, 2013); „Zborul unui înger înapoi, la cer” (Bacău, Editura Babel, 2014); „Măreția muceniciei creștine” (Bacău, Editura Babel, 2015).
 
S-a stins din viață la vârsta de 85 de ani, în aprilie 2019.
 
Citește și:
De origine aromână A murit luptătorul dobrogean anticomunist Mihai Stere Derdena

Se împlinesc 78 de ani de când în România a fost instaurat comunismul, regim abolit în urma Revoluției din 1989


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii