Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 07 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MINA Constanța a fost gazda workshop-ului de conservare a patrimoniului istoric, arheologic și artistic al instituției (GALERIE FOTO)

ro

07 Oct, 2024 10:43 156 Marime text
Workshop la MINA Constanța. Foto: Facebook Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

În perioada 25-28 septembrie 2024, la sediul Muzeului de Istoria Națională și Arheologie Constanța a avut loc workshop-ul de conservare a patrimoniului istoric, arheologic și artistic la MINA Constanța.
 
Workshop-ul a fost realizat în cadrul proiectului „Reverberații culturale actuale: Patrimoniul tomitan între trecut și viitor”, aria tematică fiind patrimoniul cultural material.
 
„Formatul worksop-ului de conservare a vizat o abordare interdisciplinară şi integrată practică prin activităţile conexe şi prezentări diferite”, transmit reprezentanții MINAC.
 
În cadrul worksop-ului participanții s-au familiarizat cu metodologia de cercetare – documentare și conservare a patrimoniului istoric, arheologic, artistic din situl istoric protejat din Peninsula - Tomis și Cetatea antică Capidava.
 
S-au abordat diferite tehnici și metode de analiză, documentare și conservare (fotografie, desene, prelevare, înregistrare parametrii, redactare) pentru materiale diferite la suprafețe pictate, decorații, elemente decorative în relief, mozaic, etc. descoperite în situri și monumente istorice din perioada antică greco-romană, în particular la Edificiul Roman cu Mozaic sec. IV-VI p.Chr. și la la Hypogeul pictat “cu banchet” sec. IV p.Chr.

Participanții (studenți) au asistat la prezentările specialiștilor participanți la masa rotundă: Conservare, restaurare și muzeografie: evoluții și tendințe actuale (panel 2), organizată de MINA Constanța în cadrul Sesiunii Științifice Internaționale Pontica, ediția 57. S-au prezentat studii de caz din domeniul istorico-arheologic și al conservării-restaurării patrimoniului istoric și artistic, de către: dr. Delia Cornea, exp.rest. Sorina Gheorghiță, rest. Luiza Ionescu, rest. Gabriela Radu, dr. Cristina Gelan, dr. Romeo-Constantin Gheorghiță, rest. Iulian Leu etc.
 
S-a vizionat expoziția de postere cu teme de conservare-restaurare a patrimoniului mobil, în Campus Univ. Ovidius Constanța (PONTICA 57).
 
S-au realizat vizite ghidate la situri și monumente din zona peninsulară și a orașul antic Tomis (Constanța), la Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța – MINAC; la Edificiul Roman cu Mozaic – MINAC; la Hypogeul pictat “cu banchet”- MINAC; Catedrala ortodoxă „ Sfinții Apostoli Petru și Pavel “; Biserica “Sf. Anton”; Farul ”Genovez”; Muzeul de Arta Constanța; Parcul arheologic Constanța – MINAC.
S-a efectuat o excursie cu vizită de studiu la situl arheologic Cetatea Capidava.
 
La workshop au participat absolvenți/studenți de la Facultatea de Istoria și Teoria Artei – Universitatea Națională de Arte București.
 
De asemenea, la workshop au participat și cadre didactice și studenți ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă.
 
Citește și:
MINA Constanța a închis expoziția permanentă din sediul din Piața Ovidiu. Urmează mutarea în casă nouă și restaurarea celei vechi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii