Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:35 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MINA Constanța lansează catalogul „Tezaurul de sculpturi de la Tomis – Constanța” (FOTO)

ro

22 Nov, 2024 12:52 1024 Marime text
 În perioada iunie – noiembrie 2024, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a implementat proiectul „Reverberații actuale: patrimoniul tomitan între trecut și viitor”, alături de partenerii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București (IAB) și Facultatea de Istoria și Teoria Artei (FITA) din cadrul UNARTE București.
 
Proiectul a vizat readucerea în atenția publicului larg a Tezaurului de sculpturi de la Tomis, descoperit la Constanța cu mai bine de șase decenii în urmă și care a devenit, cu timpul, o descoperire emblematică pentru spațiul tomitan și pentru patrimoniul instituției noastre.
 
În cadrul proiectului au fost desășurate mai multe activități cultural-educative și științifice, printre care amintim: organizarea, sub egida Sesiunii Științifice Internaționale „Pontica” (ediția 57), a unei mese rotunde și a unui workshop de conservare-restaurare adresate studenților și specialiștilor în domeniu, organizarea unei expoziții foto-documentare, dar și realizarea unui catalog și a unei website dedicat: https://tezaurminac.ro.
„Elaborarea catalogului Tezaurul de sculpturi de la Tomis – Constanța a fost o muncă laborioasă, care a însemnat un important efort al întregii echipe implicate, scopul final fiind acela de a readuce în atenția publicului valorosul depozit de sculpturi descoperit întâmplător la Constanța, în anul 1962, în timpul unor lucrări edilitare. Publicul iubitor de istorie va avea astfel ocazia de a revedea artefactele componente ale tezaurului într-o nouă prezentare tipărită, ce va fi lansată vineri, 22 noiembrie 2024, ora 13:00, la sediul Universității „Ovidius” Constanța, Aleea Universității nr. 1, Campus Universitar, Corp A, etaj I”, transmit reprezentanții MINAC.
 
Evenimentul lansării va fi augmentat și de vernisajul expoziției foto-documentare „La marginea Imperiului. Zeii cetății Tomis”, care prezintă zeitățile componente ale tezaurului de sculpturi, istoricul descoperiri acestora, precum și analogii cu reprezentări sculpturale din diferite alte zone ale Imperiului Roman.
 
Prin acest proiect, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a avut posibilitatea de a atrage atenția, din nou, asupra patrimoniului istoric extraordinar existent în Dobrogea și de a facilita apropierea publicului larg de acesta.

Finanațarea acestui proiect a atins suma de 149.471 lei, bani veniți de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Componența comisiei de evaluare și selecție a fost compusă din: Teodorescu Maria, Borghoff Teodora, Beu Dachin Eugenia, Minea Cosmin, Darida Andreea și Murea Matache Florentina. Din comisia de soluționare a contestațiilor au făcut parte: Constantin Oana Otilia, Horvath Leonard și Munteanu Raluca.



UPDATE 1 

Printre cei prezenți: Florin Anghel, Emanuel Plopeanu, Gheorghe Stănescu, Cealera, Gabriel Custurea. Este prezent și Radu Cornescu. 

UPDATE 2

Răzvan Pantelimon are cuvântul. 

Cred că Universitatea are rolul ei în comunitate și trebuie să fie alături de instituțiile de cultură. Orașul Constanța este un centru universitar și oraș cultural. 

Acest catalog este o bijuterie. Tezaurul este o adevărată bijuterie a Constanței și a Dobrogei.  Proiectul a început anul trecut. Acest material nu este ceva ce apare în fiecare zi. 

UPDATE 3


Gabriel Croitoru ia cuvântul.

Vreau să se înmulțească astfel de manifestări.   Vreau să se înmulțească astfel de manifestări. Vă felicit pentru evenimentul de astăzi. 

 
UPDATE 4


Ia cuvântul Delia Cornea. 

Proiectul a fost scris de mine anul trecut și a constat în niște serii de activități culturale, educative și științifice. 

În calitate de coordonator al expoziției permanente a Muzeului, încercăm în cel mai scurt timp să refacem măcar o parte din tezaur. 

Ne dorim ca acest catalog să-l reeditam și să-l punem în circuit internațional. 



UPDATE 5 

 Irina Sodoleanu ia cuvântul.

 Volumul a fost elaborat astfel încât sa se adreseze atât neinitiatilor, cât și experților în istorie. 

UPDATE 6

În încheiere, Delia Cornea mulțumește tuturor colaboratorilor. 



Citește și:

Cumpărări directe MINAC asigură supravegherea arheologică în cadrul proiectului „Reamenajarea spațiului public din zona Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski” din Constanța (DOCUMENT)
 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii