MINA Constanța prezintă istoria Cazinoului din oraș într-o expoziție la Biblioteca Județeană (FOTO)
MINA Constanța prezintă istoria Cazinoului din oraș într-o expoziție la Biblioteca Județeană (FOTO)„Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are plăcerea de a vă invita la un dublu eveniment dedicat istoriei Cazinoului din Constanța, edificiu reprezentantiv pentru stilul Art Nouveau din spațiul românesc și totodată clădire-simbol a orașului nostru”, tranmite un comunicat din partea MINAC.
Cazinoul din Constanța, centrul vieții culturale și artistice a orașului în perioada sezonului estival
Ajuns astăzi la 114 ani de existență, Cazinoul din Constanța are o istorie zbuciumată, dar cu toate acestea a rămas, peste timp, centrul vieții culturale și artistice a orașului în perioada sezonului estival. Aflată astăzi în plin proces de restaurare, clădirea urmează să se redeschidă publicului larg într-un timp cât mai scurt și să-și reia funcționalitatea culturală.Pornind de la acest fapt, MINA Constanța și-a propus realizarea a două proiecte expoziționale dedicate istoriei acestui edificiu, care se adresează, deopotrivă, specialiștilor și publicului larg.
UPDATE 1
Emanuel Plopeanu de la Facultatea de Istorie a UOC este prezent la eveniment. Este prezent și Florin Anghel, tot de la Facultatea de Istorie.
UPDATE 2
Elena Cioclin, managerul interimar al Bibliotecii, are cuvântul de deschidere.
Sunt bucuroasă ca împărtășim acest moment împreună. Expoziția are o tema minunată.
Cazinoul nu este doar un simbol al orașului, ci și o îndatorire a noastră. Foarte curând o sa fie inaugurat din nou și o sa ne bucurăm cu toții de el.
UPDATE 3
Delia Cornea ia cuvântul.
Silviu Moldovan și Liviu Burlacu de la CNSAS sunt alături de noi. La fel este și arhitectul Radu Corneacu, precum și inginerul Gheorghe Stănescu.
Gina Ghiață de la Arhivele Constanța este și ea aici și îi mulțumesc atât ei cât și tuturor implicați pentru această expoziție.
Vă aștept mâine pe faleza Cazinoului Constanța de la ora 19.00 pentru cealaltă expoziție.
UPDATE 4
Ia cuvântul Gina Ghiață.
Avem în fondurile primăriei contractele încheiate pentru construcția Cazinoului. Avem de asemenea și planurile clădirii. Sunt foarte frumoase afișele publicitare. Ele au în primul rând valoare informativă, dar și o valoare formativ-educativa pentru ca ne prezintă o Dobroge la început de secol XX.
Delia Cornea spune că speră ca de Ziua Dobrogei să ofere publicului un album despre istoria celor două Cazinouri. Au în plan și realizarea un film pe acest subiect.
UPDATE 5
A luat cuvântul Silviu Moldovan de la CNSAS. Va vorbi despre scrisorile deținuților politic care au lucrat la ridicarea Cazinoului.Sper să demaram acest proiect anul viitor. Cazinoul este un simbol. Din păcate, în ultimii ani s-a dărăpănat.
Odată ce va fi inaugurat, vom găzdui acolo o expoziție mai mare capabilă să cuprindă istoria celor două cazinouri.
UPDATE 6
Ia cuvântul Gheorghe Stănescu de la Asociația Filatelistilor Tomis.
Eu am lansat în această bibliotecă acum 10-15 ani cel puțin 6-7 cărți despre Constanța și Dobrogea.
Cazinoul a fost clar un punct de pornire pentru cei care veneau pe litoral în 1910. Despre Cazino putem vorbi foarte mult.
Trebuie să arătăm cu adevărat fața acestui oraș, pentru că avem cu ce ne lăuda.
Delia Cornea regretă că Doina Păuleanu care a realizat o monografie a Cazinoului a plecat dintre noi și nu poate fi alături la această expoziție.
UPDATE 7
Corina Apostoleanu este la cuvânt.
Această expoziție prezintă două aspecte: în primul rând, această clădire era destinată petrecerii timpului liber într-un mod cât mai plăcut.
Cazinoul este o figură centrală a orașului, pentru că foarte multă lume care venea pe litoral trimitea acasă o vedere cu Cazinoul.
UPDATE 8
Radu Cornescu ia cuvântul.
Referindu-se la cazinouri, el spune ca sunt foarte populare.
Pe faleza Cazinoului din Constanța va fi prezentată o expoziție outdoor
În data de 15 August, cu începere de la orele 19.00, pe faleza Cazinoului din Constanța va fi prezentată o expoziție outdoor intitulată Cazinourile din Constanța: o istorie în documente și fotografii de epocă, ce va putea fi vizionată până în data de 30 septembrie 2024.Alături de MINA Constanța în acest dublu demers cultural se află: Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța și Radio România Constanța, partener media.
Expozițiile au fost realizate în cadrul Proiectului cultural cu co-finanțare nerambursabilă AFCN P 0104/02.02.2024 Patrimoniul arhitecturii de vilegiatură de la malul mării - Istoria Cazinoului din Constanța și a Cazinoului din Mamaia, Aria Patrimoniu Cultural Material, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Premieră la Paris: Filmul IVAN - omul cu rădăcini în ape (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp