Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:13 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Culturii a demarat efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României

ro

03 Feb, 2024 17:21 1167 Marime text
foto: Facebook.com Fonduri europene în valoare de 45 de milioane de euro vor fi folosite pentru digitizarea în domeniul cultural, de la tot ceea ce înseamnă avizare, autorizare, certificare a intervenţiilor în construcţiile pe clădiri de patrimoniu, respectiv a patrimoniului imobil, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Iată anunțul Ralucăi Turcan: 

Astăzi, la Alba Iulia, am anunțat că Ministerul Culturii a demarat efortul național de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României, program numit E-patrimoniu.

Vom accesa în acest scop finanțare europeana în valoare totală de 45 de milioane de euro, disponibile prin două noi proiecte europene aferente exercițiului financiar 2021-2027.

Prima veste bună e că zilele trecute, pe 31 ianuarie, am deschis deja apelul de finanțare pentru unul dintre cele două proiecte, iar a doua veste bună este că a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic necesar.
Ambele proiecte europene vor debuta efectiv în a doua jumătate a acestui an și vor dura aproximativ doi ani de zile.

E-patrimoniu reprezintă o continuare la un alt nivel a proiectului de digitalizare E-cultura, demarat în 2018. Reamintesc faptul că E-cultura a asigurat transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile (cărți și cărți vechi, documente istorice, tablouri, obiecte etnografice etc.)
Ceea ce am făcut cu patrimoniul mobil continuăm acum cu imobilele monumente istorice.

Ce facem concret prin E-patrimoniu?


Două lucruri:

Creăm o platformă națională comună pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural. Practic, vom furniza și vom stoca online toate serviciile de tipul eliberării avizelor de intervenție, autorizațiilor de cercetare arheologică, certificatelor de acreditare experți etc.

Inventariem și documentăm digital patrimoniul cultural imobil al României. Asigurăm astfel creșterea vizibilității patrimoniului printr-o hartă turistică cu monumente și etichete plasate pe monumente cu coduri QR, care vor direcționa vizitatorul către platformă, dar și alte tehnologii sau instrumente de realitate virtuală pentru patrimoniul mobil, inclusiv în sprijinul comunităților locale.

Am convingerea că acest efort de digitalizare va sprijini puternic modul în care gestionăm și promovăm monumentele noastre istorice, asigurând modernizarea actului cultural în România.



Citește și:

Raluca Turcan, anunț de ultim moment despre majorarea de salarii pe partea de muzee şi biblioteci
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii