Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:56 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Culturii Raluca Turcan anunță că 85 de milioane de lei vor fi investiți în restaurarea edificiilor de cult

ro

16 Jul, 2024 09:32 231 Marime text
Foto: Facebook Raluca Turcan

Raluca Turcan, ministrul culturii, a anunțat pe pagina oficială de Facebook că ministerul pe care îl conduce investește 85 de milioane de lei în restaurarea edificiilor de cult.
 
Astfel, Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, lansează un nou apel de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice, cu tema Edificii de Cult.
 
„Prin această inițiativă, ne propunem să revitalizăm și să protejăm patrimoniul cultural al României prin restaurarea și conservarea edificiilor de cult. Acestea sunt fundamentale pentru identitatea și bogăția spirituală a comunităților noastre, valorizând patrimoniul arhitectural care definește atât peisajele urbane, cât și cele rurale”, se arată în postarea Ralucăi Turcan.
 
Timbrul Monumentelor Istorice este un program dinamic care transformă și revitalizează Patrimoniul Național.
 
Tema Edificii de Cult reflectă esența comunității și reprezintă o sinteză a diverselor elemente precum arhitectura, arta sacră, pictura, sculptura, mobilierul, vestimentația, obiectele de cult, cărțile și arhivele.
 
Fondurile disponibile pentru finanțare nerambursabilă pentru sesiunea IV / 2024 sunt de 85.250.000 lei.
Subprogramele și sumele disponibile sunt:
- Proiectare – elaborarea documentației tehnico-economice pentru intervenții asupra edificiilor de cult: 5.000.000 lei
- Restaurarea edificiilor de cult: 75.000.000 lei
 
Suma alocată pentru soluționarea contestațiilor este de 5.250.000 lei, conform HG nr. 670/2024.
 
Proiectele vor fi considerate eligibile dacă se concentrează pe monumente individuale, ansambluri și situri din categoriile II (arhitectură) sau IV (memorială), recunoscute pentru valoarea națională și universală (MI-A) sau pentru importanța lor în patrimoniul cultural local (MI-B). Lucrările finanțate vor fi axate exclusiv pe restaurare și conservare, fără a include extinderi sau construcții noi pentru ansambluri și situri.
 
„Prin această inițiativă, Ministerul Culturii își reafirmă angajamentul față de conservarea și restaurarea patrimoniului cultural, protejând edificiile de cult care reprezintă locuri încărcate de istorie și tradiție pentru comunitățile noastre”, mai transmite Raluca Turcan.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Este oficial! Instituţiile de cultură au posibilitatea să păstreze 50% din veniturile pe care le obţin prin închirierea spaţiilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii