Muzeele constănţene aşteaptă oaspeţi... nocturni. Accesul vizitatorilor e gratuit
Muzeele constănţene aşteaptă oaspeţi... nocturni. Accesul vizitatorilor e gratuit
20 May, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
4033
Marime text
Constănţenii, cu mic, cu mare, sunt îndemnaţi să profite de seara liberă şi de vremea frumoasă de sâmbătă pentru a face o călătorie pe-nserat la muzeele de la malul Mării Negre, care se vor deschide special pentru ei. De Noaptea Muzeelor, oaspeţii nocturni au nevoie doar de entuziasm şi de dorinţă de cunoaştere, deoarece de restul se va ocupa gazdele, care asigură accesul gratuit celor care doresc să descopere comorile din muzee.
Muzeul de Artă îşi va primi oaspeţii între orele 17.00 şi 24.00. Pe lângă picturile şi sculpturile realizate de artişti de top ai artei româneşti, precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Corneliu Baba, Francisc Șirato, Nicolae Tonitza şi Ion Jalea, ei vor putea admira şi expoziţii temporare ale plasticienilor contemporani. Este vorba despre expoziţia de acuarele „Lăcaşe de cult“, realizată de arhitectul Ion Bârlădeanu, şi de cea de desen, semnată de Eugen Drăguţescu.
Coborând spre Piaţa Ovidiu, constănţenii nu trebuie să ocolească Muzeul de Artă Populară, care va fi deschis, cu intrare liberă, între orele 18.00 şi 24.00. În acest spaţiu încărcat de simbol şi tradiţie, ei pot admira frumoasele obiecte arhaice, reprezentative pentru toate zonele etnografice ale ţării, care alcătuiesc expoziţia permanentă „Arta populară din România“. Totodată, pasionaţii de etnografie vor păşi simbolic în... gospodăria tradiţională din Dobrogea, „reconstituită“ în cele două săli de la parter, dedicate activităţilor cu caracter temporar.
Şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) aşteaptă să primească oaspeţi nocturni, sâmbătă, între orele 20.00 şi 24.00. Mai mult, în acelaşi interval orar va fi deschis şi Edificiul Roman cu Mozaic, care va putea fi vizitat în grupuri mici, de câte 30 de persoane. La MINAC, accesul se va face în mod organizat, în grupuri de câte 60 de persoane.
Gazdele atrag atenţia că nu va fi permisă vizita simultană a mai mult de două grupuri, din motive de securitate. „Invităm publicul interesat să admire colecţiile de obiecte din sticlă, bijuterii şi sculpturi antice expuse în sala Tezaur şi să urmărească evoluţia comunităţilor umane din preistorie până în perioada medievală, evoluţie istorică reconstituită prin expunerea unor variate categorii de artefacte specifice culturilor lor materiale“, spun amfitrionii. Accesul se va face doar până la etajul I, inclusiv, deoarece nivelul al doilea este închis pentru reorganizare.
Muzeul Marinei Române va sărbători şi anul acesta Noaptea Muzeelor, cu porţile larg deschise, între orele 19.00 şi 24.00. Pasionaţii de tradiţie şi spiritualitate marinărească vor vizita impresionanta expoziţie permanentă, cu foarte multe puncte de atracţie, dar vor admira şi cinci expoziţii temporare: „Din istoria paraşutismului militar“, „Din activitatea Cercetaşilor României“, „Expoziţia hispano-română“, realizată de Eduardo Diez, Mihaela Ilie şi Mircea Romanescu, „Răsfoind filele istoriei“, organizată de Liga Maiştrilor Militari de Marină, precum şi o expoziţie de pictură a elevilor de la Liceul Teoretic „Traian“ din Constanţa, dedicată împlinirii a patru decenii de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ.
Animat va fi şi Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I“, filiala Constanţa, care, împreună cu Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Secţia Judeţeană de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, va lansa proiectul cultural cinematografic „Puterea memoriei“. Cu acest prilej, începând cu ora 19.00 până la miezul nopţii, vor avea loc la sediul muzeului tomitan o serie de activităţi speciale: demonstraţii şi reconstituiri istorice realizate de membrii asociaţiilor culturale „Tomis“ şi „Astra Dobrogeană“, prezentarea evoluţiei armamentului de foc în Dobrogea, vizitarea parcului cu tehnică militară din a doua jumătate a secolului al XX-lea, precum şi vizionarea filmului „Triunghiul Morţii“, în regia lui Sergiu Nicolaescu, inspirat din bătăliile de la Mărăşeşti şi Oituz. E bine de ştiut că, în funcţie de cerinţele oaspeţilor nocturni, există posibilitatea de prelungire a programului de vizitare.
Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, marcată pe 18 mai. Evenimentul se bucură de un real succes la Constanţa, pragurile muzeelor tomitane fiind trecute de mii de vizitatori, atraşi de perspectiva unei experienţe inedite, dar şi de faptul că intrarea este gratuită, deşi accesul în aceste instituţii de cultură se face, în restul anului, achitând costul unui bilet cu o valoare modică.
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
Citește și:
Noaptea Muzeelor la Constanţa. RATC prelungeşte programul autobuzelor
Noaptea Muzeelor. Poliţiştii şi jandarmii vor asigura măsurile de ordine
Noaptea Muzeelor 2017 şi proteste Angajaţi ai MINAC participă la „plimbarea“ din faţa Ministerului Culturii. Nu au primit bani pentru şantierele arheologice şi au salarii mici
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii