Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Constanța a fost acreditat de Ministerul Culturii. Despre muzeu

ro

24 Sep, 2020 01:38 4550 Marime text
  • A fost publicat  Ordinul numărul 3.148, din 3 septembrie, „pentru acreditarea Muzeului de Artă Constanța din Constanța”.

În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 869 din 23 septembrie curent a fost publicat  Ordinul numărul 3.148, din 3 septembrie, „pentru acreditarea Muzeului de Artă Constanța din Constanța”.

Actul normativ semnat de ministrul culturii Bogdan Gheorghiu a fost emis „în baza Hotărârii Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor nr.5.485 din 27.08.2020, în conformitate cu prevederile art.12 din Criteriile și normele de acreditare a muzeelor și colecțiilor publice, aprobate prin Ordinul ministrului culturii și cultelor nr.2.057/2020”.  

Despre muzeu

Potrivit paginii oficiale de internet a instituției, Muzeul de Artă este considerat pe plan naţional un important şi reprezentativ spaţiu de expunere, păstrare, valorificare şi cercetare a creaţiei vizuale româneşti din perioada modernă (există şi un patrimoniu variat de artă contemporană – naţională şi locală –, utilizat cu precădere în cadrul expoziţiilor temporare).

Înfiinţat în anul 1961 cu un patrimoniu modest, aparţinând vechilor pinacoteci din Constanţa şi Balcic (deschise în anii 1935 – respectiv 1937), Muzeul de Artă oferă publicului de pretutindeni peste un secol din evoluţia picturii, sculpturii şi graficii româneşti (circa 1840 – 1950), încercând în acelaşi timp să arate şi să fixeze prin opere de referinţă, locul şi rolul Dobrogei, al peisajului de inspiraţie marină în contextul creaţiei naţionale.

Dintr-un patrimoniu de peste 7800 de lucrări sunt expuse permanent în jur de 1500, atât la sediul din Constanţa, cât şi în cele două secţii din oraş şi judeţ –  Muzeul de Sculptură Ion Jalea, (înfiinţat în urma donaţiilor sculptorului din 1968 şi a familiei sale din 1984) şi Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă Topalu (alcătuit prin donaţia dr. Gh. D. Vintilă către comuna natală, în anul 1960).

Expoziţia de bază a muzeului constănţean este structurată pe nuclee monografice/ săli ale maeştrilor şi sugerează o imagine complexă a creaţiei fiecăruia, dar şi a direcţiilor de evoluţie din perioada modernă a artei româneşti.


Instituţia de cultură constănţeană organizează numeroase expoziţii temporare din patrimoniul propriu (Muzeul din depozit, o manifestare anuală) sau din afară, ale unor etape, direcţii de evoluţie, personalităţi, tineri creatori pe cale de afirmare, artă românească, europeană şi universală, în organizare proprie sau colaborare cu alte instituţii prestigioase din ţară şi străinătate.

De-a lungul deceniilor sale de existenţă muzeul a editat cataloage de expoziţii, studii şi cărţi de specialitate, cercetări de antropologie culturală şi urbană, axate pe problematici specifice artei moderne şi spaţiului dobrogean.
 
Sursa foto: Monitorul Oficial+ZIUA de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii