Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Constanța a fost implicat în proiect Ce manifestări au avut loc în cadrul evenimentului „Fascinația Orientului în arta contemporană”, desfășurat la Istanbul

ro

04 Jun, 2024 15:35 666 Marime text
Foto: Muzeul de Artă Constanța

Reprezentanții Muzeului de Artă Constanța au participat, în perioada 27 – 30 mai 2024, la Istanbul, la implementarea proiectului cultural „Fascinația Orientului în arta contemporană”.
 
Muzeul de Artă Constanța a fost partener alături de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul și Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan“ din Istanbul (Turcia).
 
În cadrul proiectului au fost organizate două ateliere de creație artistică, cu tema „Motivul Pomul Vieții” și a fost susținută conferința cu titlul „Tendințe contemporane în expozițiile Muzeului de Artă Constanța”. La data de 28 mai 2024, începând cu ora 11.00, a avut loc atelierul de Pictură pe sticlă, la care au participat studenți de la Facultatea de Arte din cadrul Universității de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul – domeniul Arte vizuale. Atelierul a debutat cu o prelegere despre multiplele semnificații ale motivului Pomului Vieții, așa cum se regăsesc în istoria artei, din perioada neolitică și până în prezent, și evoluția acestora în timp, de la reprezentări simbolice la stilizări și reprezentări abstracte, susținută de lect. univ. dr. Cristina Gelan-Olaru, de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța și a continuat cu explicarea tehnicii de lucru, realizată de artistul plastic Ioana Predescu, șef de secție la Muzeul de Artă Constanța.
 
Cel de-al doilea atelier, care a constat în tehnica monotipiei, a avut loc la data de 29 mai 2024. Studenții participanți la cele două ateliere au gândit, într-o manieră originală, propriile compoziții, rezultând lucrări diverse care le-au pus în valoare personalitatea creatoare.
 
Lucrările participanților la cele două ateliere au fost organizate într-o expoziție, care a fost vernisată, la Muzeul de Pictură și Sculptură Istanbul - Müze Akademi - care aparține Universității de Arte Frumoase „Mimar Sinan“ din Istanbul joi, 30 mai 2024. În aceeași zi, conf. univ. dr. Lelia Pîrvan-Rus, directorul Muzeului de Artă Constanța, cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, a susținut conferința cu titlul „Tendințe contemporane în expozițiile Muzeului de Artă Constanța”. Prelegerea a pus în valoare o serie de aspecte în legătură cu evoluția artei contemporane din România.
 
Proiectul „Fascinația Orientului în arta contemporană” contribuie la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Turcia, cunoașterea reciprocă și împărtășirea valorilor culturale și artistice între cele două state prietene, prin schimb de experiență și bune practici între specialiștii și artiștii români și turci, prin oportunități de educație și informare care susțin dezvoltarea și inovarea în domeniul cultural, științific și academic în spațiul cultural turcesc.
 
Citește și:

Muzeul de Artă Constanța, partener într-un proiect care unește lumea cultural-artistică turcă cu cea românească
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii