Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 08 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Constanța găzduiește expoziția „Kunstwerke“

ro

08 Jul, 2024 10:42 196 Marime text
  
În perioada iulie – august 2024, Muzeul de Artă Constanța găzduiește expoziția Kunstwerke a artistei Ioana Alexe.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 10 iulie 2024, ora 16.00, transmit reprezentanții Muzeului de Artă Constanța. 


Date despre artistă 

Artista s-a născut în Buzău, la 12 septembrie 1970. În 1997 a absolvit Școala Populară de Arte din Lahovari și în 2002 Universitatea Națională de arte din București, Secția Sculptură, clasa Vasile Gorduz. După absolvirea facultății, artista pleacă în Berlin cu o rezidență de 3 luni, și se mai întoarce în țară abia în 2021. A participat la mai multe proiecte de restaurare a monumentelor în București și Buzău și a avut mai multe expoziții personale în țară și străinătate, dintre care cităm, selectiv: 2004 – Paintings, Berlin, 2005 – Reality TV, expoziție de pictură și performance, Berlin, 2006 – Bazar, expoziție de desene, Berlin, 2011- Untitled, Galeria Crystal Ball, Berlin, 2020 – Zwischen den Zeiten, Berlin. De asemenea, a participat la expoziții colective în Timișoara, București, Buzău, Berlin, Paris, Bremen, Riga etc.

Arta Ioanei Alexe virează de la pictura naivă, la o critică puternică a societății exprimată prin lucrările video și desenele sale. De la motive nevinovate, cum ar fi elefanții pe ecran (The Elephants 2004) și ”Portrait Motive” din seria ”Culoarea roz care strigă la MoMA” (2004) până la pictograme artistice realizate între anii 2007-2008 și soldații în culori de camuflaj din “Study Of Green”, ea ne oferă un amplu discurs  despre culori și subiecte actuale. (Simona Soare)
Am remarcat-o pe Ioana într-una din prelegerile mele de la Universitatea de Arte din București la sfârșitul anilor 90 și recent am văzut câteva dintre lucrările și performance-urile ei la Berlin.

Ea aparține noii generații de artiști care s-au întors în mod deliberat la pictură și desen, având în vedere că această medie are încă multe de spus și de dat artei contemporane. Aceștia aduc cu ei un mod proaspăt, direct și nou de a privi realitățile de astăzi, așa cum s-a putut observa în serii de evenimente și performance-uri precum: Natural Born Painters, Painting is Black, Painting is not Dead și altele.  (Dan Mihălțianu)



Expoziția o prezintă pe artistă în serii puțin cunoscute de publicul din România

Expoziția de la Muzeul de Artă Constanța o prezintă pe artistă în serii puțin cunoscute de publicul din Romania, serii în care desenul și asocierile foarte libere de imagini propun o viziune proaspătă asupra unor simboluri pe care obișnuim să le privim de regulă într-un context rigid și muzeificat (deja).

Miză lucrărilor sale este aceea de a demitiza, de a scoate dintr-un context clasicizant obiectele și de a propune o variantă personală, impregnată de adevărul artistului. Ioana nu poate și nu dorește să se separe de realitatea imediată, de contextul social, ci aproape tot ceea ce face are în substrat un comentariu vis-à-vis de o lume pe care o  portretizată așa cum o simte, visceral. (Lelia Rus Pîrvan, 2024)




Citește și:

Atelier de confecționat măști populare destinat copiilor, organizat la Muzeul de Artă populară Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii