Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:17 15 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Constanța merge la Iași 13 lucrări de sculptură vor fi expuse în cadrul evenimentului Luna Sculptorilor Români

ro

14 Feb, 2025 12:21 366 Marime text
Sursa foto: Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța va participa, începând cu data de 19 februarie 2025, la cea de-a 5-a ediție aniversară a celui mai important eveniment dedicat sculpturii din România – Luna Sculptorilor Români, cu o serie de lucrări de sculptură din patrimoniul său.
 
„Organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, începând cu data de 19 februarie 2025, evenimentul marchează cei 149 de ani de la nașterea marelui artist Constantin Brâncuși și promovează sculptura ca formă de manifestare artistică”, transmite Muzeul de Artă Constanța în comunicatul de presă.
 
Muzeul de Artă Constanța va fi prezent la Iași cu 13 lucrări de sculptură, semnate de mari nume ale sculpturii românești: Ion Jalea, Dimitriu Bârlad, Boris Caragea, Ion Pârvan, Alexandru Călinescu, Leonard Răchită, Aurel Contraș și Richard Hette.
 
Lucrările expuse la Iași de instituția de cultură contănțeană fac parte din proiectul „Muzeul din depozit”, realizat anual de Muzeul de Artă din Constanța și aflat anul acesta la cea de-a zecea ediție. Prin acest proiect instituția constănțeană și-a propus valorificarea fondului de lucrări care, din lipsă de spaţiu, nu pot fi prezente în expoziția permanentă. De aceea, expoziţiile temporare în care lucrările sunt aduse din depozit şi expuse publicului reprezintă momente de mare însemnătate pentru iubitorii de artă.
 
Vineri 21 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Unirii din Iași, va avea loc vernisajul expoziției „Orizonturi postbelice”, parte din proeictul instituției constănțene „Muzeul din depozit”. Expoziția este curatoriată de Maria Bilașevschi și Lelia Rus-Pîrvan.
 
Detaliile evenimentului Luna Sculptorilor
 
Aflat la cea de-a cincea ediție, evenimentul Luna Sculptorilor Români va aduce în atenția publicului 53 de opere de artă, care vor fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând orașul Iași într-un veritabil circuit cultural. Maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative într-un efort susținut de radiografiere și documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane.
 
Spațiile de expunere din Iași sunt: Galeria Ateneului Național, Palatul Culturii, Muzeul Mitropolitan, CIAC Baia Turcească, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeului Municipal, Palatul Braunstein, Casa Universitarilor (UAIC), Muzeul Literaturii, Galeria Facultății de Arhitectură și Aeroportul din Iași.

 
Expoziții speciale vor fi organizate în spațiile UAPR Filiala Iași, precum Galeria Pallady, Galeria Drossu, Galeria Octav Băncilă, Galeria La Geam, Arcada Central Art Space, cât și în cadrul galeriei private Arteast. 
 
Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Palas Campus, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Str. Lăpușneanu, Bulevardul Carol I vor găzdui timp de o lună sculpturi monumentale, invitând publicul larg la introspecție, într-un demers educativ și interactiv de familiarizare cu estetica artei contemporane.
 
În primele zile ale evenimentului, publicul va avea ocazia să îi întâlnească pe invitații speciali – Dinu Câmpeanu (București), Elena Ilash (Cluj Napoca), Virgil Scripcariu (București), Gabriela Drinceanu (Iași), să participe la expoziții, workshop-uri și acte performative, alături de curatori remarcabili, precum Maria Bilașevschi, Ioan Răducea și Cristina Simion. Academicianul Valeriu Matei, alături de prof. Eugen Târcoveanu vor vorbi despre importanța Ecorșeului lui Brâncuși, în cadrul unei conferințe, organizate la Universitatea de Medicină.
 
Invitatul de excepție al Ediției din 2025 a Lunii Sculptorilor Români este maestrul Aurel Vlad, care va fi prezent la Iași cu o expoziție personală, organizată la CIAC Baia Turcească și cu o serie de lucrări în spațiu public.
 

Numeroasele manifestări culturale organizate sub semnul Luna Sculptorilor Români 2025 exprimă pasiunea neîngrădită pentru frumos și inovație și promovează genialiatea și diversitatea creativă a artiștilor plastici români.
 
Citește și:
Expoziție despre inginerie genetică la Muzeul de Artă Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii