Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:55 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează „Ziua Universală a Iei”. Iată ce activități sunt pregătite

ro

21 Jun, 2024 11:26 671 Marime text
Foto: Facebook Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța va organiza în perioada 22 – 24 iunie 2024 „Ziua Universală a Iei”, eveniment ce se se serbează în țara noastră pe 24 iunie, de „Sânziene”.
 
Această zi aduce în prim – plan principala piesă componentă a portului femeiesc de sărbătoare.  
 
Începând cu ora 10.00, pe platoul din fața muzeului se vor afla creatoare de ii și piese de port tradițional din Breaza (Prahova), Mănăstirea Humorului (Suceava) și Dobrogea.
 
„Vestitul centru de ii din Breaza va fi reprezentat de Iulia Goran și Ecaterina Oproiu. Din Bucovina, din localitatea Mănăstirea Humorului vor veni la muzeu cu ii Vera Andronic și Carmen Hison. În cadrul manifestării, Dobrogea va fi reprezentată de Daniela Dimancea, Epsen Memet și Elena Hariton.
 
Realizată din in, bumbac sau borangic, dar și din cânepă sau lână, ia sau cămașa femeiască tradițională fără poale, având diverse denumiri zonale (ie, spăcel, ciupag, cămeșoi sau spătoi) este una din piesele cele mai importante ale costumului popular românesc.
 
Înnobilate cu cusături simple sau broderii opulente, iile impresionează prin frumusețea și rafinamentul cromatic și ornamental, oferind în același timp informații importante despre vârsta purtătoarei, dar și despre statutul civil și starea sa materială”, transmit reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii