Muzeul de Artă Populară Constanța Crăciunul în satul tradițional românesc. Obiceiuri
Muzeul de Artă Populară Constanța: Crăciunul în satul tradițional românesc. Obiceiuri
25 Dec, 2024 08:46
ZIUA de Constanta
1830
Marime text
Crăciunul reprezintă cea mai importantă sărbătoare religioasă a finalului de an, fiind așteptată cu bucurie de către cei mici, dar și de cei mari.
Potrivit reprezentanților Muzeului de Artă Populară Constanța, în satul tradițional românesc, sărbătoarea se bucura de mare prețuire. Pe lângă pregătirea casei de sărbătoare, un rol important îl aveau bucatele tradiționale, de la nelipsiții colaci și colăcei (aceștia din urmă se ofereau colindătorilor) până la produsele preparate din porcul sacrificat la Ignat.
„În Ajunul Crăciunului (24 decembrie), preotul trecea pragul casei pentru a binecuvânta ceremonios preparatele pregătite cu migală.
Totodată, colindători de toate vârstele își făceau apariția la porțile gospodarilor pentru a vesti Nașterea Domnului. Aceștia erau răsplătiți de gazde cu țuică fiartă, vin, nuci, colăcei și mere”, precizează muzeografii.
Cetele de colindători se constituiau încă de la începutul postului după reguli nescrise, dar păstrate cu sfințenie și transmise din generație în generație. Cetele erau formate din flăcăi cu un comportament moral ireproșabil. Dacă vreun gospodar din sat nu îi primea pe cei care vesteau Nașterea Domnului, colindătorii îl „pedepseau” prin descolindat, conform sursei.
Legendele populare românești spun despre marea sărbătoare a Nașterii Domnului că purifică și reordonează lumea, confirmându-i sacralitatea.
Foto: Icoana „Nașterea Domnului” din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, pictată de Zugrăvițele Prodan, în secolul al XIX-lea, la Maierii Albei Iulia.
Citește și
Programul Muzeului de Artă Populară Constanța în perioada sărbătorilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii