Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 28 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța Exponatul săptămânii - ”Șimîldîk - paravan pentru ceremonialul nunții la tătarii dobrogeni”

ro

28 Oct, 2024 10:20 181 Marime text
Sursa foto: Muzeul de Artă populară Constanța




 
  • În cadrul comunităților tradiționale ale tătarilor din Dobrogea, ceremonialul nunții dura 4-5 zile și marca momente ritualice desfășurate după reguli stricte, cu scopul de a asigura bunăstarea tinerei familii.

Slujba cununiei se oficia de către imam în prezența miresei, aflate în spatele unui paravan („șimîldîk”) cu capul acoperit pentru a nu-și arăta chipul, potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța.

Piesa prezentată astăzi este partea superioară a paravanului, cu o lungime de peste 2 metri. Este confecționat din stofă roșie și brodat cu mătase policromă și paiete.

Motivele decorative reprezintă stilizări ale arborelui vieții, corelat în simbolistica islamică, ideii de fertilitate, conform sursei citate.

Paravanul pentru ceremonialul nunții poate fi văzut în expoziția temporară „Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni”, deschisă la parterul muzeului până pe 8 decembrie 2024.
 
Citește și
Muzeul de Artă Populară Constanța invită copiii la atelierele „Învățăm să țesem”. În ce perioadă se vor desfășura
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii