Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții populare de Sfântul Ilie

ro

20 Jul, 2024 14:56 185 Marime text









În calendarul ortodox, în data de 20 iulie este prăznuit Sfântul Ilie, unul dintre cei mai cunoscuți proroci ai Vechiului Testament. În popor i se mai spune Sânt-Ilie, fiind considerat căruțașul lui Dumnezeu. Această îndeletnicire, care îi este atribuită, are ca punct de plecare iconografia creștină în care sfântul apare mergând pe nori, conducând un car tras de cai „de foc” înaripați.

În tradiția populară, se crede că Dumnezeu este patronul ploilor. De aceea, atunci când pe cerul de iulie sunt nori se crede că Sfântul iese la plimbare pe bolta cerului, iar când tună și fulgeră el plesnește din bici. Puterea Sfântului este atât de mare încât, dacă ar ști când e ziua lui, ar prăpădi lumea prin potop, potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța.

De Sânt-Ilie, femeile din satul tradițional românesc dădeau mere de pomană și tot în această zi, femeile bătrâne avea dezlegare să mănânce din acest fruct. De asemenea, în preajma Sfântului Ilie avea loc „retezatul” stupilor, prilej cu care se împărțeau și faguri de miere, Sfântul Ilie fiind considerat a fi patronul albinelor.


Foto: „Sfântul Ilie”, icoană pe sticlă pictată de meșterul popular Vasile Moldoveanu din Moreni, județul Dâmbovița, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța

Citește și
Sfântul Ilie. Mesajul primarului Mariana Gâju pentru sărbătoriți
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii