Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui vernisajul expoziției „Ritmuri în natură”. Expozanta este o absolventă a Universității „Ovidius”
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui vernisajul expoziției „Ritmuri în natură”.
21 Jul, 2023 09:51
ZIUA de Constanta
1167
Marime text
Pe 22 iulie 2023, începând cu ora 16:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui vernisajul expoziției de pictură „Ritmuri în natură”, a artistei Alexandra Maciac.
Curatorul expoziției va fi conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu.
Expoziția poate fi vizitată la MINAC în perioada 22 iulie – 5 august, intrarea fiind liberă.
Despre Alexandra Maciac
Alexandra Maciac a absolvit Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative. A urmat studiile masterale la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, specializarea Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, precum și studiile masterale la Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București, specializarea Studii Vizuale și Curatoriale. Este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, filiala București. Activitatea sa artistică s-a materializat în patru expoziții personale și numeroase participări la expoziții de grup, tabere de creație în țară și în străinătate.
„Artista urmărește, în lucrările sale, transpunerea unei viziuni monumentale asupra subiectelor, o privire sintetică a motivului abordat atât în compoziție cât și în alegerea cromatică și descrie alegerea tematicii astfel: „Obiectele din natură ascund o sorginte de noblețe care scapă ochiului fugitiv și distras de nenumăratele provocări din zillele noastre. Căutarea esenței lucrurilor duce la dezgolirea lor de voalul cu care sunt acoperite, de amănunte întâmplătoare spre o dezvăluire a adevăratei lor identității. Acestea sunt pentru mine prilejul de a reda un vis, de a evoca o liniște cristalină sau o tensiune dramatică, de a descrie legătura dintre obiect și spațiu cu ajutorul limbajului plastic. Obiectele sunt alcătuite natural, neînnobilate într-un mod artificial, fără adăugiri de lucruri și elemente neesențiale. Realitatea nu are preț decât prin ceea ce e autentic și unic în fiecare ființă și obiect. Prin urmare, nu am căutat redarea obiectelor ideale, ci a caracterului unic al fiecăruia și profunzimea lor”, transmite Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Curatorul expoziției, conf.univ.dr. Gheorghe Caruțiu, relatează despre lucrările din expoziție:
„Compozițiile Alexandrei Maciac pot fi decriptate într-un sistem de descompuneri pornind de la grupări de piramide, geometrii create prin sugestiile naturii, la descompuneri de triunghiuri, pătrate, preocuparea principală fiind descoperirea ordinii din natură. Urmărește raporturi complexe între geometria formală și culoarea care este folosită cu discreție, având o luminozitate transparentă. Aceasta o definește ca sensibilitate și o particularizează în creația sa. Artista, în pictura sa, pornește de la analiza unor structuri aparent simple reușind să ne dezvăluie, printr-o analiza profundă, misterul acestora îmbinând tradiția picturii cu experimentul contemporan. Subiectele tratate capătă o dimensiune cosmică după legile de organizare secretă care compun natura. Originalitatea lucrărilor reiese din această cercetare”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii