Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:27 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul Național de Istorie a României Coroana de oțel a regilor României, adusă în prim plan, cu ocazia zilei de 10 Mai

ro

10 May, 2024 19:55 850 Marime text

Sursa foto: Facebook/ MNIR




 
  • Simbol al independenţei şi al întregirii ţării, coroana regală a fost folosită pentru prima dată de către regele Carol I cu prilejul încoronării ca rege şi a proclamării Regatului României în ziua de 10/22 mai 1881.
 
Primul rege al României şi-a manifestat dorinţa ca această coroană, realizată după un proiect al lui Theodor Aman, să fie confecţionată la Arsenalul Armatei, din oţelul unuia dintre tunurile capturate de ostașii români în confruntarea cu trupele turceşti la Plevna, în anul 1877.
 
Ulterior, aceasta a fost purtată de către regele Ferdinand I în cadrul ceremoniei de încoronare a suveranilor României Mari la Alba-Iulia, în data de 15 octombrie 1922, precum și, fapt mai puțin cunoscut, de către regele Mihai I în cadrul ceremoniei liturgice de la Catedrala Patriarhală din București, în data de 6 septembrie 1940.
 
Potrivit Muzeului Național de Istorie a României, coroana regală, respectând normele heraldice, are în compunere un cerc frontal de oţel, ornamentat cu pietre oblonge, rombice şi perle tot din oţel.
 

„În partea superioară a cercului au fost aplicate opt ornamente mari, sculptate în formă de frunză (fleuroane), alternate prin opt figuri mai mici având în partea superioară perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă spre mijlocul coroanei opt lame înguste, de formă arcuită, împodobite cu mărgăritare, care se unesc într-un glob în care este montată crucea „Trecerii Dunării”. Toate elementele coroanei sunt din oţel, chiar şi perlele, numai căptuşeala interioară este din catifea purpurie”, precizează reprezentanții muzeului .

 
Coroana de oțel a regilor României face parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României și poate fi admirată în expoziția permanentă „Tezaurul Istoric".
 

 
Citește și
Data de 10 Mai, marcată de Muzeul Național de Istorie a României printr-o piesă unică, de colecție 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii