Muzeul Național de Istorie a României Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”
Muzeul Național de Istorie a României: Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”
22 Mar, 2024 08:08
ZIUA de Constanta
747
Marime text
- Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Mureș, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la sediul Muzeului Județean Mureș, Secția Istorie și Arheologie, din Cetatea Medievală Târgu Mureș. Vernisajul va avea loc luni, 25 martie, la ora 13:00.
La eveniment vor participa reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, personalități din viața publică, membri ai comunității locale și pasionați de istorie.
Muzeul Județean Mureș este a douăzecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în 2020, ulterior fiind itinerată la mai multe instituții muzeale din Sighetu Marmației, Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța și Tulcea. Până în prezent, aproximativ 40.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.
Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Județean Mureș și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Colonel Sabin Motora” Mureș.
Organizat cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, proiectul expozițional își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.
În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică (distincții, brevete, documente, fotografii și publicații de specialitate) din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
Publicul vizitator va avea ocazia să vadă fotografii și documente relevante din patrimoniul Muzeului Județean Mureș și al Serviciului Județean Mureș al Arhivelor Naționale ale României.
De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să vadă fotografii și diplome de participare la diferite competiții, organizate în perioada anilor ’70, la nivelul Ministerului de Interne, care au aparținut subofițerului Ioan Tașcă și câinelui Calo, un ciobănesc german cu grad militar. Acesta din urmă a devenit cunoscut publicului prin apariția în serialul ,,Pistruiatul” (produs în 1973) și în filmul ,,Bunicul și doi delincvenți minori”, realizat 3 ani mai târziu.
Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014. La organizarea expoziției a contribuit dr. Dorel Marc, cercetător științific, Muzeul Județean Mureș.
Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată în cadrul secției de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Mureș, în perioada 25 martie – 30 aprilie 2024.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii