Muzeul Național de Istorie a României Expoziția foto-documentară „Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic în contextul construirii autostrăzii Sibiu – Pitești / secțiunea 3”
Muzeul Național de Istorie a României: Expoziția foto-documentară „Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic
15 Jan, 2025 11:38
ZIUA de Constanta
225
Marime text
Muzeul Național de Istorie a României anunță organizarea expoziției foto-documentare „Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic în contextul construirii autostrăzii Sibiu – Pitești / secțiunea 3” și a demersului de arheologie publică asociat. Acestea reprezintă un eveniment cultural realizat în scopul prezentării rezultatelor preliminare a celor 2 ani de cercetări arheologice preventive ample, coordonate de Muzeul Național de Istorie a României, în contextul construirii primei autostrăzi din România care va traversa Munții Carpați.
Totodată, acest demers constituie o modalitate inedită de cooperare între echipa de cercetare și membri ai comunităților locale din comunele al căror teritoriu administrativ va fi străbătut de viitoarea autostradă, anume în jud. Argeș – Tigveni, Cepari, Șuici, Sălătrucu, iar în jud. Vâlcea – Perișani și Racovița.
Expoziția foto-documentară „Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic în contextul construirii autostrăzii Sibiu – Pitești / secțiunea 3” va fi deschisă în perioada ianuarie – iulie 2025, la sediul unor instituții publice din UAT-urile sus-menționate, calendarul de organzizare urmând să fie comunicat pe parcurs.
Sintagma „drum prin istorie” ar putea părea – la prima vedere – metaforică, dar ea exprimă cu adevărat o realitate. Anume cea a unui drum modern – o autostradă, care va fi construită urmând traseul altor drumuri istorice, cu mult mai vechi, dar la fel de însemnate. Astfel, cercetarea arheologică preventivă ocazionată de acest proiect major de infrastructură rutieră a însemnat o descoperire a noi și noi istorii, de-a lungul văii superioare a Topologului și a văii Băiașului. În această expoziție foto-documentară (intitulată „Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic în contextul construirii autostrăzii Sibiu – Pitești / secțiunea 3”) veți putea descoperi premisele și caracteristicile acestui amplu proiect de cercetare, dar în special rezultatele sale (preliminare) și cum acesta crează oportunitatea unei mai bune cunoașteri și înțelegeri a patrimoniului arheologic și istoric al zonelor ce vor fi străbătute de viitoarea autostradă, completând și actualizând date pentru peisajul cultural și repertoriul trecutului acestora.
Programul amplelor cercetări arheologice preventive ocazionate de construirea secțiunii 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești are o serie de repere majore, precum:
- Lungimea traseului: 37,4 km (din care 1,7 km tunel dublu), între Cornetu (jud. Vâlcea) și Tigveni (jud. Argeș) / km 81+900 – km 44+500 / 6 UAT-uri străbătute (de la Nord spre Sud): Racovița, Perișani, Sălătrucu, Șuici, Cepari, Tigveni;
- O zonă cu teren dificil (piemontan și montan) și în anumite porțiuni împădurită, situată pe teritoriul administrativ al jud. Argeș (valea superioară a Topologului), zona de NV a acestuia și cel al jud. Vâlcea (valea Băiașului), în zona de SE a acestuia; o rută modernă care – de fapt – urmează drumuri mai vechi (comerciale și de transhumanță) care legau în trecut Transilvania de Țara Românească, traversând zone cu însemnătate istorică;
- Un proiect foarte complex de cercetare arheologică preventivă într-un areal puțin studiat anterior.
- Desfășurat în perioada anilor 2023 – 2024, într-un ritm alert, prin colaborarea a 4 instituții – 3 muzee (Muzeul Național de Istorie a României – coordonator, Muzeul Județean Argeș și Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea) și o instituție de învățământ superior (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Facultatea de Istorie / Centrul Arheoinvest), dar și două firme specializate pentru lucrări suport, reuniund astfel un colectiv de cercetare pluridisciplinară reunind peste 20 de specialiști.
- Rezultatele preliminare ale acestor cercetări pluri-disciplinare de arheologie preventivă sunt:
- 7 situri identificate în limitele coridorului de expropiere al autostrăzii
- 5 în sectorul sudic (valea Topologului) / siturile nr. 1, 2, 3, 4 și 5
- 2 în sectorul nordic (valea Băiașului) / siturile nr. 6 și 8
- un sit identificat în vecinătatea coridorului de expropiere (situl nr. 7)
- 9 zone de atenție în limitele coridorului de expropiere
- 3 în sectorul sudic (valea Topologului)
- 6 în sectorul nordic (valea Băiașului și zona Cornetu)
- o zonă de atenție în vecinătatea coridorului de expropiere (Rudeni)
- 7 situri identificate în limitele coridorului de expropiere al autostrăzii
- Vestigiile arheologice identificate și cercetate datează din mai multe perioade, anume preistorie – epoca timpurie și mijlocie a bronzului; protoistorie – finalul primei epoci a fierului (grupul Ferigile), epoca antichității târzii, perioada medievală (timpurie? și dezvoltată), perioada modernă și Primul Război Mondial.
În conexiune cu proiectul de cercetare arheologică preventivă ocazionat de construirea secțiunii 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești, într-o a doua etapă a sa, va fi derulată și o componentă distinctă de arheologie publică, inclusiv pentru constituirea unei arhive de istorie orală având ca subiect trecutul și vestigiile acestor localități. Astfel, această expoziție se adresează cu precădere membrilor comunităților ce locuiesc în comunele sus-amintite, în special celor pasionați de istoria acestor locuri.
Citește și
„Tidal Wave. 1 august 1943", catalog de expoziție în cadrul Muzeului Național de Istorie a României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii