Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzica ne eliberează, când ne simțim captivi. Festivalul internațional „George Enescu“, la tine acasă

ro

20 Mar, 2020 00:00 3836 Marime text


Începând cu această săptămână, vom avea ocazia de a fi spectatori online ai Festivalului și concursului internațional „George Enescu” – un maraton de concerte și recitaluri ce va dura pe o perioadă nedeterminată.

Site-ul www.festivalenescu.ro va prezenta, pentru publicul meloman din întreaga lume, un program cu înregistrări din edițiile anterioare ale festivalului – o inițiativă menită să ne apropie și să ne vindece prin muzică, în aceste vremuri cu adevărat provocatoare pentru noi toți.
ARTEXIM, organizatorul Festivalului, ne anunță că fiecare dintre concerte va rămâne postat pe site timp de patru zile, iar programul primei luni este afișat pe site-ul evenimentului.

„În primul rând, vreau să mulțumesc public artiștilor români și străini, precum și Televiziunii Trinitas și Radiodifuziunii Române, pentru sprijinul pe care ni-l dau ca să oferim acest serviciu gratuit. Unele orchestre vor prelua înregistrările pe platformele lor. În al doilea rând, am vrea să transmitem un mesaj de sprijin și compasiune, inspirat din valorile și comportamentul lui George Enescu: în vremuri grele, e bine să ne unim, iar muzica poate să fie liantul. Muzica vindecă sufletele, iar iubitorii muzicii se întăresc când se sprijină reciproc”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al ARTEXIM.
În primul război mondial, George Enescu a fost sanitar la spitalul militar condus de profesorul Ion Moscu și a cărat răniți între sala de operație și saloane, cântându-le apoi la vioara, căci considera muzica „limba care vorbește tuturor inimilor” și susținea că artistul trebuie să fie preocupat nu doar de asta sa, ci și de destinul omenirii.
După modelul marelui muzician, Festivalul Enescu nu numai că dăruiește publicului muzica sa, dar transmite și un mesaj de responsabilitate socială: este vital ca oamenii să se protejeze în această perioadă prin izolare fizică, păstrându-și însă compasiunea și respectul reciproc, contribuind fiecare după puteri la rezolvarea crizei.
Bucurați-vă de forța vindecătoare a muzicii și, dacă puteți, în loc de bilete, donați pentru asociațiile credibile care se ocupă de achiziționarea de echipamente pentru medici, asistente și spitale.
Programul artistic al primei luni de festival online și alte detalii găsiți aici: http://bit.ly/enescu-la-tine-acasă.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim (1936-1939). Vulcanul iubirii”, de Pericle Martinescu: „Dacă există vraci în domeniul artei, Enescu este unul”

#DobrogeaDigitală - „Umbre pe pânza vremii“, de Pericle Martinescu: „George Enescu - frumoasă viaţă, fericit destin!”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii