Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:27 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzică, poezie și dans, la evenimentul „Oglinzi“, desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (galerie foto + video)

ro

19 Nov, 2018 00:00 2908 Marime text
La sfârșitul de săptămână ce tocmai s-a încheiat a avut loc un eveniment plin de emoție, voie bună și vibrație boemă. Vorbim despre spectacolul de muzică, poezie și dans intitulat „Oglinzi”, ce s-a desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Publicul constănțean a participat în număr mare la evenimentul care a propus o întoarcere în timp cu 100 de ani, cu prilejul sărbătoririi Centenarului, dar și depășirea unei bariere virtuale.
 
Protagoniștii spectacolului „Oglinzi” au fost scriitoarea Camelia Radulian și folkistul Dan Pitiș, artista constănțeană Ileana Șipoteanu fiind invitatul special al evenimentului.
 
Cei trei „actori principali“ ai spectacolului „Oglinzi”, îmbrăcați în haine specifice anilor '20, au făcut deliciul publicului, nu numai prin muzică și poezie, ci și prin ceea ce au transmis constănțenilor din suflet. Nu a fost un eveniment cu program strict, multe elemente venind pe parcurs, din conversația cu publicul participant.
 
Spectacolul a fost deschis de scriitoarea Camelia Radulian, care a oferit evantaie doamnelor din sală, în amintirea anilor 1920. Scopul său a fost de a aduce constănțenilor un vechi suflu, dar reintegrat în inima actuală a orașului și a locuitorilor săi, dar și de a transmite o emoție puternică prin poeziile recitate. „Poezia merită să fie în sufletele noastre. Ne-am depărtat mult de muzica de bună calitate", a menționat Camelia Radulian.
 
Invitata de onoare a evenimentului „Oglinzi”, Ileana Șipoteanu, a vorbit despre modul în care a fost scris primul volum de poezii, precizând că cei doi, Camelia Radulian și Dan Pantiș, au lucrat la carte fără să se cunoască personal. Chiar și așa, volumul „Oglinzi” a avut un real succes, iar emoția pe care o transmite este foarte puternică.
 
Cu câteva zile înainte de eveniment, Ileana Șipoteanu a vorbit despre acest spectacol într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța. „Este un eveniment boem, un eveniment care necesită o pregătire din punct de vedere vestimentar, nu obligăm pe nimeni să vină îmbrăcat specific anilor '20, dar dacă are cineva vreun element care aparține acelei perioade, este foarte bine. Este un spectacol de muzică și poezie. Vorbesc despre poeta Camelia Radulian din Craiova, care scrie o poezie mai specială, mai profundă, de mare dragoste. Este un spectacol cu multă metaforă. Dan Pantiș este inginer de aviație la bază și Camelia este filolog. Ei s-au întâlnit pe Facebook și primul CD s-a scos doar din discuțiile de pe Facebook. Așa s-a născut „Oglinzi I”. A fost plecată din țară în Dubai câțiva ani buni și, cunoscând cultura lor foarte bine, a hotărât să facă și „Oglinzi II”. Camelia este o perfecționistă și o visătoare, am ajutat-o din punctul de vedere al organizării. Am vrut să fiu și eu alături de ei " a declarat Ileana Șipoteanu, pentru ZIUA de Constanța. 
 
A mai participat la spectacol și instrumentistul  Jimi el Laco, el asigurând fondul muzical pe tot parcursul evenimentului, alături, desigur, de folkistul Dan Pantiș.
 
S-a creat o legătură extrem de vie și strânsă între public și Camelia Radulian, Ileana Șipoteanu și Dan Pantiș, deoarece aceștia s-au simțit apropiați de cei din sală și au putut da frâu liber emoțiilor. Schimbul de replici dintre cei trei protagoniști și public a fost menținut pe tot parcursul spectacolului.

 
Evenimentul de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost o îmbinare de momente în care s-a recitat, s-a cântat și s-a dansat. Scriitoarea Camelia Radulian și Dan Pantiș s-au completat unul pe celălalt. Ileana Șipoteanu a cântat câteva pasaje din melodiile deja celebre precum „Iubesc femeia“, „Frumoasa Zaraza“ și „Sub balcon ți-am cântat o serenadă“. Poeta Camelia Radulian a spus că scrie multe poezii de dragoste, dar, în general, creațiile sale sunt „poezii convulsive, care exprimă sentimente pe care uneori încercăm să le ascundem”. Tot ea a mai precizat că oamenii, de obicei, se închid în ei, în cotidian și uită să se bucure de lucrurile mărunte din viața lor. Un moment încărcat emoțional a fost cel în care poeta a recitat o poezie de dragoste intitulată „Liniștea ta mă vinde“, acompaniată muzical.
 
Registrul a fost apoi schimbat, prin câteva reprezentații susținute de Alexandru Saflacan și partenera acestuia, Andreea R., care au îndemnat publicul la dans. Invitata de onoare, Ileana Șipoteanu, a marcat acest eveniment și printr-o melodie scrisă de regretatul Dumitru Lupu, „Un parfum de randez-vous“, un cântec ale cărui versuri vor dăinui în sufletele ascultătorilor.
 
Din volumul „Oglinzi” a mai fost recitată și poezia „Îți iau inel”, de către Ileana Șipoteanu, un text cu un mesaj puternic, care, cu siguranță, a ajuns la inima publicului, dar și o poezie cutremurătoare  care a fost introdusă în spectacol de folkistul Dan Pantiș, „Iubește-mă a crimă“, pe care a interpretat-o alături de Camelia Radulian. Acest titlu, aparent înspăimântător, a fost inspirat de  răni atunci, iar publicul a rezonat atât cu ideea, cât și cu mesajul dur și, în același timp, duios al poeziei. Inedită a fost și interpretarea în premieră a melodiei „Sunt nebun” a folkistului Dan Pantiș.
 
Primul volum „Oglinzi” cuprinde și două poezii despre care Camelia Radulian spune că au ca destinatar un anumit public, unul nișat – „Rana de flori” și „Dragoste ca o coajă de ou într-o batistă”. La recitarea poeziei „Dragoste ca o coajă de ou într-o batistă”, s-a putut observa o deosebită emoție în glasul și trăirile poetei, care a spus că, de fapt, textul face referire la ea, o „ea” mai veche, mai altfel, și totuși aceeași. „Experiențele grele te învață să ierți. Te clădesc. Te întăresc și te fac să speri spre mai bine spre viitor“, a adăugat Camelia Radulian.
 

În încheierea evenimentului a cărui încărcătură emoțională a unit publicul și pe cei aflați pe „scenă”, Ileana Șipoteanu a menționat că vibrația celor din sală s-a simțit și chiar a ajutat mult desfășurarea spectacolului. „Oamenii frumoși iubesc poezia. Acești oameni văd orice e frumos în cele mai negre lucruri, ei sunt cei mai fericiți“, a conchis Ileana Șipoteanu.
 
Melodia „O seară la Constanța”, interpretată de  Dan Pantiș, Camelia Radulian, Ileana Șipoteanu și Jimi el Laco, a fost, poate, punctul- cheie al evenimentului, momentul în care publicul a putut realiza că, în ciuda grijilor și problemelor cotidiene, își pot permite să evadeze chiar și pentru câteva momente pentru a se putea bucura de muzică, poezie și dans. Poate tocmai de aceea melodia nu a fost cântată doar de cei de pe scenă, ci și de întreaga sală.
 
La finalul spectacolului, Camelia Radulian, cea care a dat viață acestui eveniment, a spus, plină de emoție și recunoștință față de publicul prezent: „Oglinzile cresc, oglinzile merg mai departe. Poezia nu trebuie alungată, ea trebuie păstrată în sufletele tuturor. Sufletele noastre v-au stat alături. Singura noastră răsplată sunt sufletele publicului care vibrează alături de noi“, a menționat Camelia Radulian.
 
Evenimentul cultural desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, denumit „Oglinzi“, a reînviat sentimente ascunse sau uitate în sufletul publicului constănțean. Sentimente de dor, de bucurie, de extaz, de agonie, de nostalgie, pe care noi toți încercăm să le reprimăm, pentru a nu părea vulnerabili. Și calitățile, și defectele, mai multe sau mai puține, fac parte din noi, din ceea ce suntem cu adevărat, cu semne, cu cicatrici... Poezia, cu ale sale înțelesuri, muzica, dansul, artele frumoase ne pot înfrumuseța viața, dacă ne dăm voie la visare și la metamorfoză.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii