Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:32 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născut în Tulcea Crișan Constantinescu, personalitatea remarcată în literatură și teatru

ro

09 Oct, 2024 17:00 807 Marime text
Sursa foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța
  • A fost fiul lui Petre Constantinescu – secretar la Primăria Tulcea și al Ninei – casnică. Tatăl lui Crișan Constantinescu a contribuit la lucrarea „Monografia orașului Tulcea”
  • Crișan Constantinescu a învățat în orașul natal până la obținerea diplomei de bacalaureat, fiind absolvent al Liceului „Spiru Haret”, promoția 1939. În timpul liceului a scris și publicat primele poezii și pe deasupra, a pus în scenă primele piese de teatru
 
Crișan Constantinescu s-a născut la Tulcea, într-o zi de 16 mai 1920, într-o familie numeroasă cu șase copii – patru băieți și două fete.
 
A fost fiul lui Petre Constantinescu – secretar la Primăria Tulcea și al Ninei – casnică. Tatăl lui Crișan Constantinescu a contribuit la lucrarea „Monografia orașului Tulcea”.
 
Crișan Constantinescu a învățat în orașul natal până la obținerea diplomei de bacalaureat, fiind absolvent al Liceului „Spiru Haret”, promoția 1939. În timpul liceului a scris și publicat primele poezii și pe deasupra, a pus în scenă primele piese de teatru.
 
Viitorul scriitor și-a continuat studiile în București. El a optat și a fost admis la Facultatea de Drept și în paralel, la Academia Regală de Artă Dramatică (clasa profesorului Ion Manolescu).
 
Până în anul 1960, Crișan Constantinescu s-a dedicat teatrului, scrisului și traducerilor, toate activitățile fiind realizate concomitent. A jucat pe scenele din Arad, Iași și București.
 
În anul 1982 a debutat în „România literară”, ulterior colaborând cu: „Scînteia”, „Cronica” etc.
 
Ca actor, Crișan Constantinescu a jucat în piesele: „Aproape de cer” (de Julien Luchaire), „Confruntarea” (de Seininși Lev Tur), „Othello” (de William Shakespeare), „Cale liberă” (de Anatoli Surov), „Vlaicu Vodă” (de Alexandru Davila), „Pârjolul” (de Dinu Bondi, Cezar Petrescu), „Despot Vodă” (de Vasile Alecsandri).
 

În calitatea de scriitor, a publicat volumele: „Metamorfoze în inima Harghitei și Bodocului” (București, Editura „Eminescu”, 1971); „Călătorii” (București, Editura „Ion Creangă”, 1979). După deces, au mai văzut lumina tiparului lucrările: „Fabule” (București, Editura „ELF”, 1998); „Mare sfat de primăvară” (București, Editura „ELF”, 1999); „Memoria arlechinului” (București, Editura „ELF”, 2005; editura a II-a – 2014) și „Cântece din prag de primăvară” (București, Editura „ELF”, 2014).
 
Crișan Constantinescu s-a stins din viață la data de 10 octombrie 1992, în București.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
Cetățean de Onoare al municipiului Tulcea Roman Jora, folcloristul care ar fi împlinit 90 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii