Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născută la Constanța Anaid Tavitian, la ceas aniversar!

ro

12 Jun, 2024 10:48 880 Marime text


Astăzi, 12 iunie, Anaid Tavitian, reputat și îndrăgit teatrolog născut la Constanța, împlinește 69 de ani.
 
S-a născut în familia ilustrului jurnalist Simion Tavitian și a lui Azaduhi Tavitian.
 
Constănțeanca cu origini armene începea studiile la Școala Generală nr. 13 din Constanța, unde a învățat între anii 1962 – 1970.
 
Ea a părăsit orașul natal pentru a se forma în lumea artei la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, specializarea artă și metodologia spectacolului.
 
După absolvirea din 1978, cariera lui Anaid Tavitian a fost legată de instituțiile teatrale de la malul mării.
 
Ea a început ca secretar literar la Teatrul Dramatic Constanța, unde a stat un an, apoi a fost angajată la Teatrul de Păpuși în perioada 1979 – 1989, fiind de asemenea și șef de secția la această instituție din 1988 până în 1989.
 
Din anul 1999 şi până în 2017, când s-a retras, a mai deţinut funcţiile de consultant artistic, dar şi de director artistic al Teatrului „Ovidius” Constanţa, secretar literar la Teatrul Național Constanța, apoi la Teatrul de Stat Constanța.
 
Ultimii cinci ani de activitate i-a petrecut în postura de consultant artistic la Teatrul de Stat Constanța.

 
Pe lângă activitatea desfășurată în cadrul teatrelor, Anaid Tavitian a ținut și prelegeri la Universitatea „Ovidius” Constanța, în calitate de specialist invitat la cursurile de teorie predate de conf. univ. dr. Constanța Călinescu, în cadrul Facultății de Arte (2005 – 2006).
 
Anaid Tavitian este membru în Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (secția română), Uniunea Teatrală din România (UNITER) și în comitetul UNIMA – România.
 
În cursul anilor, ea a participat la festivaluri naționale și internaționale ținute în: București, Piatra Neamț, Pitești, Bacău, Bârlad, Arad, Sighișoara, Pecs – Ungaria, Chișinău – Republica Moldova și Varna – Bulgaria.
 
În anul 1985, Anaid Tavitian primea premiul pentru cea mai bună opțiune repertorială la Festivalul Teatrelor de Păpuși, Marionete și Animație.
 
De asemenea, ea a primit numeroase diplome și medalii aniversare, acordate de revista culturală „Tomis”, de Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța, de Inspectoratul Școlar Județean Constanța sau de Universitatea „Ovidius”.
 
În plan editorial, sărbătorita acestei zile a scris prefețe la volume de teatru, a colaborat cu informație dobrogeană la dicționare de teatru, a susținut și publicat comunicări științifice în volume de studii și comunicări editate de instituții de cutlură constănțene. Totodată, a publicat cronici de teatru, articole de istorie și eseistică teatrală, interviuri, portrete de creatori și interpreți în revistele: „Tomis”, „Cuget Liber”, „Litoral”, „Telegraf”, „Tribuna”, „Dobrogea Nouă”, „Cotidianul”, „Jurnalul de Constanța”, „România Liberă”, „Agora”, „Biblion”, „Ararat” etc.
 
După cum aminteam în începutul textului, Anaid Tavitian este fiica regretatului Simion Tavitian, de profesie jurnalist. În volumul „Armeni de seamă din România”, al cărui autor este, Simion Tavitian i-a rezervat trei pagini unicei sale fiice, din care redăm fragmentul:
 
„«În pofida unei făpturi firave - scrie Jean Badea, în România liberă - are o mare forță de muncă și o impresionantă iubire de teatru. Se pare că venirea sa pe lume a fost vegheată şi de zeița Thalia, care i-a însoțit trecerea prin IATC, specializarea Arta şi Metodologia Spectacolului, promoția 1978. Din acel an este secretar literar al Teatrului «Ovidius» şi al Teatrului de Păpuşi din oraşul ei natal. Se vor împlini, în toamnă, 25 de ani de când Anaid îşi exercită profesiunea, cu un imperturbabil calm la schimbarea anotimpurilor și a directorilor. Meritele concludente ale lui Anaid au fost recunoscute de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, secția română, UNITER și UNIMA, care au primit-o în rândurile lor.
Fără a pune un preț prea mare pe măguliri de circumstanță, secretarul literar al Teatrului de Păpuși, chiar și fără titlul de director executiv cu care a fost investită în ultimii ani, a fost creatoarea din umbră» al programelor Săptămânii Teatrelor de păpuşi de la Constanţa, de vreo 15 ani încoace, lăsând cu un zâmbet ironic pe alţii să se împăuneze cu lauri iluzorii. Tot ei se datorează multe articole din Dicţionarul Teatrului de Păpuşi, Marionete şi Animaţie din România (Editura «Ghepardul», 1999).
Nu poate fi omisă activitatea publicistică a lui Anaid Tavitian din revista Tomis şi ziarele constănţene Cuget liber şi Observator, comunicările de la diferitele sesiuni de specialitate, emisiunile de la Radio Constanţa»".
 
În anul 2018, Anaid Tavitian a fost declarată cetățean de onoare al Municipiului Constanța și tot atunci, a colaborat cu ZIUA de Constanța în cadrul unui proiect fără precedent în presa locală care a omagiat 60 de personalități ce au făcut istorie pe scena constănțeană.
 
În urmă cu patru zile, la Muzeul de Artă Constanța, Anaid Tavitian și-a lansat cel de-al șaptelea volum, intitulat „Călătorie pe drumul amintirilor”.
 
Evenimentul a fost organizat de Uniunea Armenilor din România – sucursala Constanța.
 
Cartea este ca un album de amintiri ce reconstituie şi fixează, în memoria culturală, momente de istorie teatrală la Pontul Euxin. Volumul a fost prezentat de: dr. Corina Apostoleanu, jurnalistul Steliana Bajdechi și Liviu Merdinian – președinte al UAR – sucursala Constanța, iar moderatorul manifestării a fost Dan Cojocaru.
 
Citește și:
LIVE TEXT Eveniment editorial la Muzeul de Artă Constanța. Noul volum lansat de Anaid Tavitian, o rememorare a actorilor George Stancu și Dromihete Ghiman (FOTO+VIDEO) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii