Născută la Tulcea Victoria Gavrilescu și viața dedicată învățământului și teatrului dramatic
Născută la Tulcea: Victoria Gavrilescu și viața dedicată învățământului și teatrului dramatic
04 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1052
Marime text
- După finalizarea studiilor superioare, Victoria Gavrilescu a fost profesoară de limbă și literatură română la Tulcea, Constanța, Turnu-Măgurele, Predeal, Breaza, Rădăuți și Bacău. La Constanța a fost și directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, între anii 1948 – 1953
- Ea a avut și o afinitate pentru teatru, astfel încât a dramatizat numeroase lucrări pentru copii. Piesele ei au fost preluate de emisiunile radiofonice și de televiziune și au fost reprezentate pe scenele românești și de peste hotare
Victoria Gavrilescu a venit pe lume la Tulcea, în anul 1903, într-o zi de 5 februarie, în familia învățătorului Constantin Florea și a Zamfirei.
Până în anul 1924, Victoria Gavrilescu a învățat în județul Tulcea, la școala primară din Măcin și la Liceul „Spiru Haret”. Ulterior, ea a urmat Facultatea de Filologie și Litere, Universitatea București, între anii 1924 – 1928.
După finalizarea studiilor superioare, Victoria Gavrilescu a fost profesoară de limbă și literatură română la Tulcea, Constanța, Turnu-Măgurele, Predeal, Breaza, Rădăuți și Bacău. La Constanța a fost și directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, între anii 1948 – 1953.
Tot în fostul Tomis, profesoara a frecventat cenaclurile „Sburătorul” și „Poesis”.
Ea a avut și o afinitate pentru teatru, astfel încât a dramatizat numeroase lucrări pentru copii. Piesele ei au fost preluate de emisiunile radiofonice și de televiziune și au fost reprezentate pe scenele românești și de peste hotare.
De asemenea, a scris scenarii pentru teatrul dramatic, după piesele „Se mișcă țara” de Liviu Rebreanu și „Martin Eden” de Jack London.
A scris și piese de teatru originale rămase în manuscris: „Răpitorul de foc (Promoteu)”; „O familie din zilele noastre”; „Obiceiuri și datini strămoșești”; „Impasul”.
Repertoriul ei cuprinde și dramatizările „Copilul din stele”, „Albina Maia salvează stupul”, „Spărgătorul de nuci”, „Inimă rece”.
Ea este autorea volumelor „Gramatica limbii române” (București, 1939); „Lirica erotică românească” (București, 1942); „Din faptele eroice ale neamului” (București, 1943).
Victoria Gavrilescu a obținut premii la festivalurile internaționale ale teatrelor de păpuși din Iugoslavia, Ungaria, Italia, Franța, Turcia, Rusia.
Ea s-a stins din viață la Constanța, la venerabila vârstă de 92 de ani, în 1995.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii