Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neobositul scriitor tulcean Nicolae C. Ariton și-a transferat pasiunea pentru SF într-un demers dedicat istoriei locale

ro

18 Dec, 2019 00:00 4435 Marime text
 
În primăvara anului 2019, în sesiunea de depunere a proiectelor cu finanțări nerambursabile acordate de la bugetul local, conform Legii 350/2005, a fost depus și proiectul „Tulcea cultural (real și virtual)" al tulceanului Nicolae Ariton (61 ani), de profesie inginer, metamorfozat în scriitor și blogger.
„Acest proiect este unul din nenumăratele demersuri privind inițiativele culturale, din care Primăria Municipiului Tulcea și-a făcut un țel în a le sprijini”, declara Constantin Hogea, primarul Tulcei.
 
Debutul acestui proiect a avut loc în septembrie 2019, cu digitalizarea și publicarea în format electronic a revistei „Steaua Dobrogei”, seria veche (1999-2012) pe site-ul www.tulceacultural.wordpress.com. 

 
Este vorba despre 18 reviste, însumând aproximativ 4.000 de pagini digitalizate.
Și lucrurile nu se vor opri aici, alte reviste, ziare și cărți așteptându-și rândul în a fi transformate în biți și pixeli, și așezate în marea bibliotecă virtuală a lumii, pe care o reprezintă internetul. Acestora li se vor adăuga și recenzii ale unor cărți contemporane tulcene, articole culturale, retrospective și multe altele”, declară Nicolae Ariton.
 
În cadrul proiectului mai sus amintit, s-a achiziționat numele de domeniu internet www.tulcecultural.ro, pentru o perioadă de trei ani, care redirecționează cititorii către site-ul www.tulceacultural.wordpress.com, găzduit pe platforma wordpress.com.
 
„Câteva procente bune din decizia de a iniția acest site mi-au fost sugerate de demersul ZIUA de Constanța, din Biblioteca dvs. digitală descărcând câteva titluri deja”, ne mărturisea, ieri, Nicolae Ariton. Cel care este autorul a nu mai puțin de zece cărți despre trecutul exotic al Tulcei ori literatură istorică de aventuri tulcene: „Tulcea la 1870”, volumul 1 (2012), „Pierdut în Tulcea. Misterele Dunării” (2013), „Tulcea-Ghidul călătorului. Volumul 2” (2015), „Tulcea-Ghidul călătorului. Volumul 2” (2014), „Tulcea, la 1870” volumul 2 (2013), „Tulcea sub banditul Licinski”, „Poveștile bazarului tulcean. Misterele Dunării” (2016), „Tulcea-Nostalgic Guide English Version”. În medie, a scris cam două cărți pe an, dar „Vodka, A Historical Thriller” (și în varianta română) i se pare a fi una dintre ineditele sale reușite. Fiind tradusă și în limba engleză, cartea a fost listată pe Amazon și s-a bucurat de interes din partea cititorilor din străinătate.
 
Absolvent al Facultății de construcții, Nicolae Ariton a fost atras mai mult de catedră, fiind profesor de discipline tehnice la un liceu tehnologic din Tulcea. Actualmente lucrează la Casa Corpului Didactic Tulcea. În urmă cu câțiva ani a absolvit și Facultatea de informatică, asta după ce ani la rând cochetase cu literatura science-fiction și publicase o serie de povestiri care au fost premiate.

 
Cât despre site-ul www.tulceacultural.wordpress.com,
https://tulceacultural.wordpress.com/
„încearcă să devină un loc REAL și VIRTUAL al culturii tulcene. Pentru a-și atinge acest obiectiv dublu, o sumă de reviste de cultură tulcene, ziare publicate mai demult sau relativ recent și cărți ale unor autori tulceni vor fi digitalizate și publicate pe www.tulceacultural.ro. În același timp, paginile site-ului vor fi în permanență conectate la realitatea culturală a Tulcei, cu absolut tot ce înseamnă acest lucru: lansări de carte și reviste, spectacole, expoziții etc. Debutul acestui proiect a avut loc în septembrie 2019, cu digitalizarea și publicarea în format electronic al revistei „Steaua Dobrogei”, seria veche (1999-2012) și lucrurile nu se vor opri aici, alte reviste, ziare și cărți așteptându-și rândul în a fi transformate în biți și pixeli, și așezate în marea bibliotecă virtuală a lumii, pe care o reprezintă internetul. Acestora li se vor adăuga și recenzii ale unor cărți contemporane tulcene, articole culturale, retrospective și multe altele”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii