Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:27 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O biserică ridicată de aromâni pentru aromâni la Constanța Biserica „Sfântul Gheorghe, Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii” a fost sfințită

ro

04 Oct, 2024 15:47 1340 Marime text


Pe 29 septembrie 2024 s-a oficiat slujba de sfințire mare a bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe, Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii”, situată pe strada Șipot nr. 14, în cartierul Palas, Constanța.
 
Evenimentul a început la ora 06.45, ținându-se apoi Sfânta Liturghie.


 
Potrivit profesoarei Maria Pariza, cea care ne-a pus la dispoziție informațiile din acest articol, biserica este „un locaș sfânt  pe care credincioșii  aromânii / armâni și-au dorit să-l ridice cu propriile lor forțe. S-ar putea spune că prețuirea credinței creștin - ortodoxe, manifestată prin construirea de  locașuri sfinte, nu este ceva neobișnuit pentru aromâni. Ba chiar sunt renumiți pentru  astfel de investiții,  pe oriunde  i-a purtat destinul și indiferent în ce limbă s-a săvârșit ritualul liturgic.”
 
Ce este inedit la această biserică este că Sfânta Liturghie se săvârșește în limba aromână.
 
În data de 10 octombrie 2015 a avut loc prima Liturghie săvârșită în limba aromână, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța.
 
În ceea ce privește Biserica „Sfântul Gheorghe, Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii”, aromânii au făcut demersuri insistente către autoritățile locale pentru punerea la dispoziție a unui teren și văzând amânarea, s-au decis să se decurce pe cont propriu.

 
O figură importantă din spatele ridicării bisericii din cartierul Palas este Gheorghe Haliț, care a pus la dispoziție propriul teren pentru ridicarea edificiului.
„Crezul său a fost confirmat de mobilizarea  comunității și chiar a aromânilor de pe alte meleaguri, spre a -și aduce contribuția la ridicarea acestei biserici”, menționează Maria Pariza.
 
Ea menționează că slujbele din această biserică sunt transmise și online, astfel că aromânii pot auzi propriul grai de oriunde.
 
„Săvârșindu-și ritualul  liturgic, cu un zel aposolic,  Părintele Gheorghe Ploscaru – a încununat eforturile și cu un Liturghier Armânesc, tipărit în condițiile de lux, care se cuvin cărților bisericești, un Liturghier – cu valoare documentară, am putea spune, ținând cont de situația precară a cărților religioase în limba maternă.
Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoțit de un sobor numeros de clerici, cu o solemnitate deosebită, molipsiți, parcă, de evlavia totală a credincioșilor”, adaugă Maria Pariza.


Fotografiile din acest articol au fost puse la dispoziție de Maria Pariza.
 
Citește și:
Amânare pentru 2025 în cazul Bisericii de la Macul Roșu din Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii