Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:50 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„O călătorie de la Sulmona la Tomis“ Lansare de carte cu iz de istorie la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“

ro

26 Jun, 2021 00:17 4488 Marime text
  • Ieri a avut loc lansarea cărții „O călătorie de la Sulmona la Tomis“ scrisă de autoarea constănțeană Cristina Tamaș. Evenimentul a fost îmbrăcat într-un veșmânt aparte deoarece dansul, scenetele și amintirile depănate pe scenă din perioada întâmplărilor din cartea „O călătorie de la Sulmona la Tomis“ au făcut spectacolul.

Evenimentul a avut loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“.

Puțin după ora 14:00 s-au deschis „cortinele“ unui spectacol de excepție.

Au participat invitații de onoare: Ileana Marin, Florentina Nicolae, Ovidiu Dunăreanu și Angelo Mitchievici. Cu toții au fost de acord că acest roman vine în întâmpinarea celor care nu trăiesc în această perioadă, însă e important să audă de oamenii care au făcut posibile lucrurile pe care le avem astăzi.

Cu emoții în glas, Amelia Stănescu, moderatorul evenimentului, le-a oferit cuvântul, pe rând celor aflați pe scenă. În sală au participat aproximativ 100 de persoane care s-au lăsat captivate de întreaga poveste care „se juca“. Din când în când se auzeau aplauze, lăsând în urma lor un aer vintage de cultură.
Marius Marin a deschis evenimentul printr-un dans artistic.


Apoi, Daniela Vitcu, Mirabela Moroșanu și Daniela Cojan au pus în scenă un fragment din piesa de teatru „Sora mea Geamănă“, scrisă de Cristina Tamaș.
Radu Niculescu și Ionuț Dulgheriu au continuat cu o bucată dramatizată din romanul „O călătorie de la Sulina la Tomis“. Invitații de onoare au spus pe rând câteva cuvinte pline de respect și admirație pentru autoarea Cristina Tamaș. Oana Cătălina Bucur a ținut un recital poetic din volumul „Pisicile din cuibar“, iar la final Marius Marin a încheiat evenimentul în aceelași ton cum l-a și început, cu un dans artistic.  

„Ideea acestui roman s-a declanșat în urma lecturii celor doua cărți ale Juliei Kristeva (Samuraii, apărută în 1990 la Librairie Artheme Fayard în traducerea Magdei Jeannerenaud și apărută în România în 1997 la editura RAO Internațional, și Moarte la Bizanț publicata de aceeași editura din Franța în 2004 și apărută în România, la aceeași editura în 2005. “, spune autoarea romanului chiar în Prefață de autor. (fragment din cartea „O călătorie de la Sulmona la Tomis“, de Cristina Tamaș, pag. 8).

 
Este o carte care vorbește despre alte cărți. Romanul are o structură tripartită. Textul narativ documentează prin ficțiune ajungând la acel adevăr esențial demonstrat. A fost descris drept „un roman intelectual“ care face trimiteri extrem de precise la anumite fragmente sau scrieri cu ajutorul cărora au fost conturate personajele.
 
«„O călătorie de la Sulmona la Tomis“ este un roman postmodern, care preia din istoria recentă personaje emblematice ale Constanței, în maniera romanelor Juliei Kristeva. Acestea sunt figuri foarte diferite, care au în comun nu doar apartenența la acest spațiu geocultural, ci mai ales legătura cu un alt personaj, cel care nu apare în text și totuși este prezent în fiecare fragment, poetul Ovidius Publius Naso. Destinele acestora devin ecouri ale destinului originar al lui Ovidius, singuraticul exilat de la Tomis. Într-un fel, toate aceste personaje împărtășesc tragismul vieții poetului latin, însă descriu și caracterul boem al unei perioade romantice, de un extraordinar elan vital și impozantă construcție intelectuală, din istoria culturală a Tomisului, începând din anii 1990, odată cu fondarea Universității Ovidius. Scris cu minuțiozitate, rigoare și talent narativ, acest român recuperează generații de creatori care și-au pus amprenta asupra universității de la țărmul Pontului Euxin și le valorifica exemplară moștenire, „pentru că subiecte importante și oameni contemporani să nu rămână necunoscuți generațiilor viitoare“, după cum afirmă însăși autoarea». Daniel Clinci.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii