Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil - „Pe drumurile istoriei“

ro

11 Sep, 2019 00:00 3771 Marime text
Fiu al Medgidiei, strănepot de primar al urbei de pe Valea Kara-Su, profesor de liceu la Eforie Sud, cercetător neobosit în arhive, profesor universitar, deputat în Parlamentul României, ambasador al României în Azerbaidjan şi Turkmenistan, prof. univ. dr. Tasin Gemil ne propune un titlu interesant şi o nouă abordare a unor aspecte istorice trăite sau nu de domnia sa.
 
Lucrarea „Pe drumurile istoriei“ a apărut la Editura Presa Universitară Clujeană (2019) şi cuprinde două volume: vol. I (690 pp)  şi vol. II (498 pp). Cele două volume se prezintă sub forma unor convorbiri cu prof. univ. dr. Tasin Gemil, realizate de regretatul Virgil Coman, Vasile Soare, Adina Fodor, Laura Cornea şi Melek Fetisleam.
 
Lucrarea beneficiază de cuvântul-înainte al fostului preşedinte el României Emil Constantinescu, iar prefaţa este semnată de acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.
 
Aşa cum spune şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, cartea este greu de încadrat în anumite tipare, putând fi în acelaşi timp o carte de memorii, o culegere de interviuri, o lucrare ştiinţifică, un raport diplomatic sau un eseu istoric. Poate fi pe rând toate din acestea, dacă avem în vedere activitatea şi personalitatea autorului.
Activitatea diplomatică vine să încununeze toată activitatea didactică, de cercetare, dar şi activitatea politică din Parlamentul României.
 
Preşedintele Academiei Române, prof univ. dr. Ioan Aurel Pop, întăreşte cele spuse până acum şi consideră că autorul „a scris şi a făcut istorie“, iar amintirile ce se regăsesc în cele două volume nu reprezintă decât „o istorie trăită“.
 
Aşa cum însuşi autorul apreciază, cele două volume se prezintă sub forma unui interviu-fluviu, care prezintă aspecte interesante începând cu copilăria, amintiri vechi, prietenii, bunicii, şcoala din Medgidia, perioada studenţiei la Iaşi, serviciul militar, activitatea didactică de la Eforie Sud, activitatea de cercetare, participarea la Revoluţia Română din 1989, contribuţia la înfiinţarea şi organizarea Uniunii Democrate a Turco - Tătarilor Musulmani din România şi activitatea de deputat al comunităţii tătare din România în Parlamentul României. În această calitate a susţinut nenumărate proiecte care s-au concretizat prin elaborarea unor legi necesare statului român aflat în perioada de tranziţie de la comunism la capitalism (una din acestea fiind cea de organizare a Arhivelor Naţionale pe care a susţinut-o în Parlament).
 
În volumul al doilea, autorul vorbeşte despre activitatea didactică de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa în calitate de profesor, prorector şi conducător de doctorat pentru tinerii istorici români. Activitatea de ambasador al României în Azerbaidjan şi Turkmenistan a reprezentat o încununare a unei activităţi ştiinţifice de excepţie. Singurul ambasador român de origine turco-tătară a contribuit la stabilirea unor relaţii diplomatice de excepţie şi la realizarea unor contracte economice favorabile părţilor semnatare.
 

O realizare deosebită a fost înfiinţarea Institutului de Turcologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pentru care a primit recunoaşterea naţională şi internaţională.
În final, vorbeşte despre raporturile cu fosta Securitate şi despre destinul istoric al tătarilor, pe care îi îndeamnă să „nu renunţe la patria lor istorică, Crimeea“, pentru că altminteri vor dispărea.
 
Interviul-fluviu la care cititorul este invitat să asiste îi permite acestuia să fie parte a dialogului şi să trăiască indirect acele evenimente. Lucrarea are un caracter ştiinţific, având la bază peste 15.000 de pagini de documente, multe din acestea fiind inedite, structurată în 15 capitole, legate organic între ele.
 
Regretatul Virgil Coman considera că „această carte este şi una de istorie recentă, cu multe documente şi informaţii noi, care vor întregi şi nuanţa imaginea de ansamblu a României din ultimele decenii“.
 
Putem considera că această lucrare contribuie la îmbogăţirea cunoaşterii istoriei recente a României, a activităţii parlamentare, diplomatice, precum şi a vieţii comunităţii tătare din care autorul provine. Tătarii vor afla informaţii noi, inedite despre istoria comunităţii, din perioade mai îndepărtate sau recente.
Lucrarea va fi lansată la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Medgidia, putând fi achiziţionată direct sau on line de la Librăria Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

 
Despre Adrian Ilie
 
Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti.
Profesor - Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanţa/ Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea.
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Știinţe Istorice din România.
 
Citeşte şi:

Mesajul istoricului Tasin Gemil, de Ziua Naţională a României (document)

Volum despre turcologie şi studii eurasiatice, lansat la Constanţa Tasin Gemil - „Noi nu avem niciun specialist în islamologie!” (galerie foto)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii