Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă asociație cultural-istorică, lansată la Constanța „Dobrogea Străbună” invită la reconciliere din respect pentru tot ce moștenim și nu prețuim (galerie foto)

ro

01 Mar, 2019 08:49 2741 Marime text

Ieri, 28 februarie 2019, chiar în ziua în care creștinătatea îl sărbătorește pe Sfântul Ioan Casian - cel mai însemnat dascăl dobrogean pomenit și în Franța pentru ctitoriile sale -, membrii Asociației „Dobrogea Străbună” au dorit să-și facă publică noua formațiune cultural-istorică, ce activează pe lângă Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I” din Constanța. Inițiativa a prins avânt ca urmare a fructuoasei colaborări avute în anii precedenți cu alte două organizații: „Astra Dobrogeană” și Asociația de reconstituire istorico-militară „Tomis”.

Cei cinci membrii fondatori – Raul Răzvan Ivan (profesor de istorie și religie la Liceul Teoretic „Decebal”) – președinte, Costin Scurtu, Lavinia Dumitrașcu, Dragoș Sichigea și Cristian Cealera - au ales această titulatură tocmai pentru a scoate în evidență istoricul, unicitatea, poziția geografică, tradițiile, comunitățile existente aici, în jurul Mării Negre, dar și de a-și face publică disponibilitatea de a comunica cu autoritățile locale și naționale pe diferite proiecte, pentru a scoate în evidență tot ceea ce are mai bun Dobrogea.

„Nu suntem o asociație la început de drum, care să facă promisiuni deșarte, ci ne dorim să continuăm ceea ce am început sub o altă formă și în colaborare cu toți cei care doresc să ni se alăture”,

afirma joi, la eveniment, președintele asociației, prof. Raul Ivan. Care a povestit și startul acestui demers, din luna aprilie 2018, plecând de la pagina Constanța Străbună, de pe Facebook, care avea să se concretizeze în acte și documente juridice câteva luni mai târziu, prin august.

„Pe de altă parte, ne declarăm deschiderea față de comunitate, față de celelalte asociații, ong-uri, fundații care există pe teritoriul dobrogean, cu scopul de a ne întări rândurile, de a îngemăna eforturile și valorile fiecăruia. Nu avem pretenția de a fi mai buni sau de a fi altfel, ci de a fi un factor coagulant. Astfel se explică de ce și membri fondatori ai noii asociații sunt persoane cu experiență în domeniu, participanți la numeroase proiecte. Îngemănăm experiența acumulată și ne dorim să-i dăm un nou sens. Ne dorim să întregim această colaborare, prin inițierea de evenimente comune care să ne aducă starea de bucurie. Diferența o va face calitatea actului, a evenimentului pe care îl pregătim. Avem în vedere tineretul, pentru că lor ne adresăm în primul rând, dar avem în vedere oamenii care simt la fel ca și noi și care își doresc să scoată în evidență tot ceea ce ne reprezintă pe noi, cu trecut și prezent”,

a adăugat muzeograful Costin Scurtu.

Evenimentul a fost deschis cu Imnul României, interpretat de Corul Seminarului Teologic Sfântul Dionisie Exiguul și s-a încheiat cu o savuroasă scenetă inspirată de opera marelui și atât de actualului Ion Luca Caragiale, oferită de elevii Școlii Gimnaziale nr. 22 „I.C.Bratianu”, al cărei director, prof Mihai Preda, a fost prezent la activitate.

De asemenea, i-am mai remarcat pe colonel (r) Remus Macovei, președintele Asociației Cultul Eroilor, colonel Florin Barbu, comandant al Brigăzii 9 Mărășești (în perimetrul căreia se află muzeul-gazdă a evenimentului), general Oscar Benes, general Vasile Hermeneanu, dr. Luminița Stelian - Biblioteca Județeană Constanța, dr. Sorin Colesniuc - director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Mihnea Hagiu, numeroși alți reprezentanți ai societății civile constănțene.

Prima activitate programată de asociația nou-înființată se va desfășura peste două săptămâni, în colaborare cu Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria”, și va consta în prezentarea de materiale istorice și, totodată, lansarea unui proiect ce își propune o caravană prin Dobrogea, pentru a povesti cum au trăit strămoșii noștri acum 100 de ani, când se trecea de la administrația de ocupație germano-bulgară la cea franco-engleză și cât de greu le-a fost confraților noștri, militari dobrogeni, să revină în patrie fie din Basarabia eliberată și apărată, fie din Transilvania de vest, care fusese eliberată în primăvara anului 1919.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii