Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O piesă emoționantă la 20 de ani de existență a Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”. Cadou – va avea o nouă casă (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

29 Jan, 2023 11:28 2907 Marime text
  • Sub bagheta magică a lui Lică Gherghilescu a luat naștere piesa „Prețul Demnității”, după Ludmila Razumovskaia, o piesă plină de emoții, cu un mesaj de impact
  • Pe scena teatrului, Mihai Lupu, președinte CJ Constanța a nunțat că a fost elaborat studiul de fezabilitate pentru construirea unui nou teatru, în zona Delfinariu Constanța.
 
Douăzeci de ani de existență. Douăzeci de ani de educație prin cultură realizată de către Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța. Situat în zona istorică a municipiului Constanța, pe strada Artistide Karatzali nr. 16, la data de 28 ianuarie 2023, sala care era, de obicei, umplută de copilași pentru a vedea teatru de păpuși, s-a umplut de personalități constănțene, oficialități, oameni ai culturii și nu numai, pentru a participa la aniversarea celor două decenii.

 
Sub bagheta magică a lui Lică Gherghilescu a luat naștere piesa „Prețul Demnității”, după Ludmila Razumovskaia, o piesă plină de emoții, cu un mesaj de impact, iar finalul piesei dacă nu îți fură un oftat, o lacrimă, o piele de găină, înseamnă că nu ai fost destul de atent la cum evoluează acțiunea. Piesa de teatru îi are ca protagoniști pe Denisa Iova (în rolul Lidei), Grațian Prisăcariu (în rolul lui Vitea), Sergiu Bucur (în rolul lui Pavel/Pașa), Adi Gheo (în rolul lui Volodea) și Inga Marcu (în rolul Elenei Sergheevna). Cei patru tineri elevi merg la profesorul de matematică Elena Sergheevna pentru a cere un favor. Favorul este mascat de diverse tehnici de manipulare, ajungând la extreme ale faptelor umane, împinse de răutate pură. Victima este simbolul corectitudinii și a dreptății – Elena Sergheevna, iar finalul piesei este unul tulburător. Toate aceste aspecte au fost scoase în evidență de impecabilitatea regiei artistice coordonate de Lică Gherghilescu și avându-l ca scenograf pe MC Ranin, un adevărat veteran al indistruiei teatrale.


 
Așa cum aminteam mai sus, seara a debutat la ora 19.00, când invitații au pășit din răcoarea de afară în interioriul Teatrului „Căluțul de Mare”. Pe lângă Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, au fost prezenți și Petre Enciu și Stelian Gima, cei doi vicepreșdinți, cât și Daniel Georgescu (Administrația Canalelor Navigabile Constanța), Ruxandra Serescu (CCINA), Liviu Merdinian, Anton Traian Antoniadis, Antonio Mitchievici, Gabriel Monea, Ionuț Călin, dar și Stere Halep, tatăl Simonei Halep, venit însoțit de soția sa. Pe lângă aceștia, personalități alte teatrului, vorbim aici de foști și actuali colaboratori, actori, regizori au fost în sală pentru a fi alături de colegii lor la ceas aniversar.

 
 

„Două decenii de rezistență”

 


Mihai Lupu anunța înainte de debutul artistic că urmează să se facă o prezentare specială pe scena teatrului, oferindu-se un „cadou”.

 
„Două decenii de rezistență aș vrea să le spun pentru că este doar meritul acestor oameni minunați. Au reușit ca un act cultural să perpetueze 20 de ani. Îi felicit pentru că de-a lungul timpului nu le-a fost ușor, încă nu le este ușor. Faptul că în Constanța acești oameni minunați, acești artiști minunați, produc astfel de evenimente cultuarle nu mă face decât să fiu foarte mândru de ei, să fiu alături de ei. În seara asta o să le oferim și o casă nouă... o să anunțăm că vom demara o construcție a unei case noi, un teatru pentru copii. Este un proiect elaborat, studiat și în cel mai bun caz este elaborat de artiști pentru că lor li se dedică acest edifciu.
 
Proiectul meu este educație prin cultură. Este cel mai important mijloc de a educa copiii, cultura uneșete oamenii, cultura îi face să fie mai buni și elimină acele tensiuni superficiale dintre noi. Tinerii îi îndemn să se dezvolte și să ia act de cultură și numai prin cultură putem fi oameni mai buni”, a transmis înainte de premieră președintele CJ Constanța, Mihai Lupu.
 

„Se poate face educație prin teatru”

 
Arina Cojocaru a absolvit Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, Constanța în 2011, cu specializarea Arta Actorului, la clasa Dianei Cheregi și a Danei Vitcu, și Masteratul în cadrul UNATC București, în 2013, cu aceeași specializare, la clasa lui Gelu Colceag. Este angajată la Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” din 2015 și este coordonator al unei trupe de teatru pentru adolescenți, „Praf de Stele", din 2016. Nu doar că viața ei de zi cu zi ține de educarea tinerilor, dar pune accent pe importanța acestei piese, fie că este văzută de un adult, ori de un tânăr adolescent.


  

„Piesa din această seară am văzut-o aseară la avanpremieră. Este o piesă cu un mesaj puternic. Sper ca mesajul spectacolului să ajungă acolo unde trebuie. Sunt alături aici de colegii mei și mă bucur că sunt toți oamenii aceștia minunați aici adunați. S-a lăsat aseară cu lacrimi în public. Am auzit primul rând a plâns bine de tot. Este un spectacol emoționant, și ar trebui văzut din mai multe puncte de vedere. Cred că, pentru mine, cel mai important mesaj al acestui spectacol a fost că avem nevoie să fim atenți la adolescenți – noi adulții, părinții, cadrele didactice etc., dincolo de măștile pe care le purtăm și dincolo de comportamentele pe care ei le au la nevoile lor. Cu asta am rămas eu. Se poate face educație prin teatru. Eu chiar coordonez o trupă de adolescenți. Fac cu ei dezvoltare personală prin teatru, se numește Praf de Stele. Exact asta facem. Lucrăm cu adolescenții, să putem aduce autenticitatea ei la lumină”, a spus Arina Cojocaru.
 

Pași mărunți

Lică Gherghilescu
Elegant îmbrăcați, invitații au pășit spre sala de spectacol și s-au așezat pe locurile desemnate. Piesa de teatru nu a început imediat, căci mai întâi au luat cuvântul cele două entități din fruntea teatrului, managerul Aurel Palade și Lică Gherghilescu, regizorul piesei „Prețul Demnității”, cât și piatra de temelie a Teatrului „Căluțul de Mare”.
 
„Veți vedea în această seară un spectacol special, „Prețul Demnității”, o echipă minunată, cu un regizor deosebit. Cel mai bine pentru acest spectacol va vorbi spectacolul însuși. Acum 20 de ani, la insistențele de tip picătură chinezească a domnului Gherghilescu s-a întâmplat ca autoritățile să se sensibilizeze și să înțeleagă necesitatea unui teatru de copii – lucru care s-a și întâmpla”, a spus Aurel Palade.
 
„La mulți ani pentru anul acesta, la mulți ani pentru cei douăzeci de ani pe care îi împlinește teatrul. Sunt mai emoționat ca oricând. Ce aniversare e asta – nu e centenar. 20 de ani nu e o ocazie atât de importantă. Eu am dorit să înființăm și din punct de vedere acest teatru. A existat ca secție din 1956. Am reluat de la generația de aur ștafeta. Am dus-o împreună în 2002, pe 18 decembrie a fost luată hotărârea de consiliu când s-a decis înființarea teatrului. Eu am fost numit interimar și am început activitatea pe 28 ianuarie 2003. Este anul în care noi împlinim 20 de ani. Tot acum, în 2023, se împlinesc 40 de ani de când actorul Gherghilescu pășea pe această scenă a teatrului de păpuși”, a spus Lică Gherghilescu.
 

Proiectul „Noua Casă” pentru teatru

 
Pe scena teatrului a fost invitat să urce Mihai Lupu, care a pe lângă urările de la mulți ani, a anunțat faptul că se va construi, mai mult ca sigur, un nou teatru, în curtea Delfinariului Constanța, care va deveni noua casă a Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța. Studiul de fezabilitate a fost întocmit și puteți vedea mai jos imagini cu planul teatrului, care va avea o capacitate de aproximativ 300 de locuri, o scenă rotativă, o scenă cu o deschidere amplă, camere speciale pentru echipele tehnice, inclusiv garsoniere unde să poată dormi invitații teatrului. Mai trebuie rezolvată modalitatea de finanțare și se pot demara procedurile pentru a se da start lucrărilor.


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii