Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O premieră pentru Dobrogea și România Lansarea volumului “Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”. Când are loc evenimentul

ro

14 Dec, 2022 10:44 1585 Marime text
lansarea volumului “Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează vineri, 16 decembrie, de la ora 10.30, lansarea volumului “Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”.

Ineditul eveniment editorial, o premieră pentru Dobrogea, dar și pentru România - din punctul de vedere al tematicii  abordate și al informației de specialitate, va avea loc în Aula Adrian Rădulescu (Sala Pictată), amplasată la etajul I al instituției muzeale.

Volumul este semnat de către următorii autori: Cristian Cealera (angajat MINAC) – documentare istorică și scenariu, Octav Ungureanu – adaptare scenariu, coordonator și ilustrator, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă – ilustratori, Daniel Trăistaru – colorist., transmit reprezentanții MINAC. 

Sunt prezentate, în linie cronologică, zece episoade din istoria orașului Tomis, astăzi Constanța, începând cu legenda întemeierii orașului (mitul Argonauților și al Lânii de Aur) și până în zilele noastre, accentul fiind pus însă pe epoca antică. Cel care ne călăuzește de-a lungul acestei imaginare călătorii este nimeni altul decât poetul latin Publius Ovidius Naso, spirit protector al urbei vest-pontice.

Potrivit sursei citate, doi dintre autori, scenaristul Cristian Cealera și coordonatorul grafic și liustratorul Octav Ungureanu vor prezenta modul în care a fost realizat volumul și vor oferi autografe.

Lansarea de vineri reprezintă episodul final al unui amplu proiect cultural cu finanțare nerambursabilă AFCN P1943/04.07.2022 „Istorii pontice în benzi desenate”, Aria tematică: Arte vizuale, Sesiunea II/2022, derulat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), împreună cu partenerii săi, în perioada iulie - noiembrie 2022. Acest proiect a constat într-o serie de ample activități, de la expoziţii indoor şi outdoor, la întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, ateliere de bandă desenată pentru copii și adolescenți, lansări de noi publicaţii, etc.

Echipa proiectului cultural “Istorii pontice în benzi desenate” a fost compusă din următorii: Aurel Constantin Mototolea – coordonator proiect cultural, Delia Roxana Cornea – coordonator proiect editorial, Cristian Cealera – documentare și scenariu, Adrian Marian Filip – responsabil financiar, Octav Ungureanu – coordonator grafic.

Proiectul derulat anul acesta de către MINAC se dorește a fi doar un prim pas, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța având intenția de a continua acțiunile de promovare a istoriei, prin intermediul acestui iubit domeniu al benzilor desenate. În acest fel, poveștile adevărate ale Dobrogei pot fi mai bine cunoscute de către generația tânără și nu numai.

La lansarea de vineri sunt, așadar, invitați să participe toți cei ce iubesc, deopotrivă, istoria și benzile desenate, indiferent de vârstă, volumul în cauză fiind un excelent mod de promovare a patrimoniului cultural-istoric. 

Citește și: Expoziții de neratat pentru iubitorii de cultură la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii