Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O săptămână memorabilă la Teatrul „Căluţul de mare”, în preambulul unei aniversări (galerie foto)

ro

06 Dec, 2016 00:00 3070 Marime text
Până duminică, prichindeii vor petrece clipe magice în compania actorilor Teatrului „Căluţul de mare”, atât la sediul de pe strada Aristide Karatzali nr. 16, cât şi în Orăşelul Copiilor din Parcul Tăbăcărie.
 
În luna cadourilor, se anunţă o săptămână memorabilă, de poveste, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”. În preambulul momentului aniversar din 14 decembrie, dată la care instituţia de cultură va marca şase decenii de tradiţie păpuşărească la malul Mării Negre, Teatrul „Căluţul de mare” a pregătit, în săptămâna 5 - 11 decembrie, o suită de spectacole - nouă la număr, programate la sediu, dar şi în Orăşelul Copiilor din Parcul Tăbăcărie -, incluse în proiectul „De la Moş Nicolae la Moş Crăciun”.
 
Startul săptămânii aniversare a fost dat luni, cu o surpriză de proporţii: încă de la ora 9.30, personajele de basm şi-au părăsit „casa” lor - sala primului teatru din Dobrogea, „Elpis”, astăzi sediu al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare” - pentru a păşi în întâmpinarea celor mai dragi oaspeţi ai săi: copiii. Moş Nicolae cu desaga plină de daruri, lei aparent fioroşi, dar „înmuiaţi” de gerul dimineţii de decembrie, un motan, un om de zăpadă, un urs, un căluţ de mare şi multe alte personaje de poveste, cu baloane colorate în mână, alături de clovni, i-au întâmpinat pe prichindei cu confetti şi cu turtă dulce, în formă de brăduţ, pentru a marca împreună, aşa cum se cuvine, cu multă voioşie, cei 60 de ani de tradiţie păpuşărească de la Constanţa.
 
După primirea de gală, picii au fost invitaţi în sala Teatrului, pentru a se întâlni cu „Crăiasa zăpezii”, nu înainte însă de a asculta cuvântul de bun venit al primitoarelor gazde. „Bună ziua, copii! Bine aţi venit! Vă mulţumim din suflet că ne-aţi onorat cu prezenţa voastră. E o bucurie pentru noi şi sunt convins că şi pentru voi, în această lună a cadourilor. Luna aceasta este şi mai specială pentru noi, deoarece Teatrul «Căluţul de mare» împlineşte 60 de ani. În urmă cu 60 de ani, în Constanţa, a fost prezentat primul spectacol, «Peştişorul de aur», iar Claudiu Cristescu a fost persoana care a pus bazele primei trupe de teatru pentru copii. Un gând frumos în amintirea domniei sale şi a celorlalţi membri fondatori, dar şi a celor care au scris o pagină frumoasă de istorie a teatrului pentru copii. Cei care astăzi au 63 de ani atunci erau în sala de spectacole la primul spectacol”, a spus, în deschiderea evenimentului, cel care, de 16 ani, conduce destinele Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”, Vasile Gherghilescu.  

Emoţii şi evocări la ceas aniversar  

De la acest moment aniversar nu putea să lipsească Anaid Tavitian, cea care, în urmă cu 38 de ani, la numai 22 de ani, imediat după terminarea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, debuta ca secretar literar la secţia de copii a Teatrului Dramatic Constanţa.
 
„Dragi copii, acest teatru este teatrul vostru. Acum 60 de ani, el v-a fost dăruit. Bunicii şi părinţii voştri au venit la spectacolele acestui teatru cu actori minunaţi care vă dăruiesc, de fiecare dată, poveşti minunate care vă îndeamnă la visare, care vă învaţă să gândiţi frumos şi să vă împliniţi visurile. Vă doresc ca mulţi ani de acum înainte să veniţi la acest teatru, alături, poate, de copiii voştri. La mulţi ani, dragi copii, iubiţii noştri spectatori, şi la mulţi ani teatrului”, a spus prietena Teatrului „Căluţul de mare”, Anaid Tavitian, care, în prezent, este consultant artistic al Teatrului de Stat Constanţa.
 
Câteva cuvinte, la ceas aniversar, au fost rostite şi de directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Mihaela Petrachi, care a mărturisit că se bucură de „bucuria copiilor”.
 
În foaierul teatrului, când cei mici petreceau clipe minunate alături de „Crăiasa zăpezii”, Anaid Tavitian a depănat amintiri dragi: „Dacă vreau să mă simt bine şi să mă încarc de energie, vin aici, să-mi văd colegii, deoarece începuturile carierei mele sunt legate de acest teatru, pe care îl iubesc foarte mult. Este un teatru care obligă”.
 
În aceeaşi notă, aceasta a mai spus: „Este o zi specială pentru cei care creează teatru, dar şi pentru cei cărora această artă le este dedicată, spectatorii. Spectatorii acestui teatru sunt speciali pentru că aici se deschide lumea minunată a teatrului. Aici, pentru prima dată, un om vine să descopere fascinanta lume a teatrului. Fiecare dintre noi, cel puţin de două ori în copilăria sa, a trecut pragul acestui teatru încărcat de istorie, care-şi desfăşoară activitatea în clădirea primei săli de teatru din Dobrogea (n.r. sala Elpis)”.

 
Anaid Tavitian a amintit şi despre momentul 14 decembrie 1956, atunci când teatrul de păpuşi a prezentat primul spectacol compus: „Peştişorul de aur” şi „Prima lecţie”, în regia lui Claudiu Cristescu, care venise de la Bucureşti la Constanţa cu visul de a clădi un teatru la Marea Neagră. „Acest vis este dus mai departe de trupa de astăzi, continuatoare a unei frumoase tradiţii în teatrul de animaţie românesc, care a făcut istorie în animaţia românească şi nu numai, fiind un teatru distins cu foarte multe premii naţionale şi internaţionale”, a mai spus Anaid Tavitian.
 
Emoţiile aducerilor aminte l-au încercat şi pe directorul Teatrului „Căluţul de Mare”, Vasile Gherghilescu, cel care a debutat pe această scenă, încă de pe băncile facultăţii, în rolul lui Peter Munk din spectacolul „Inimă rece”, de Hauff, în regia lui Cristian Pepino, pentru care a şi fost premiat în 1984. La ceas aniversar, acesta visează la un teatru pentru copii într-un sediu nou, menit să adăpostească sub cupola sa întreaga familie care se numeşte Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”.

Întâlnirile cu poveştile nemuritoare continuă 

Până duminică, prichindeii vor petrece clipe magice în compania actorilor Teatrului „Căluţul de mare”, atât la sediul de pe strada Aristide Karatzali nr. 16, cât şi în Orăşelul Copiilor din Parcul Tăbăcărie.
 
Săptămâna cu poveşti nemuritoare continuă la Teatrul „Căluţul de mare”, marţi, de la ora 10.00, tot cu „Crăiasa zăpezii”, un spectacol de sezon, inspirat de celebra poveste a lui Hans Christian Andersen, în regia lui Cristian Mitescu. Tot marţi, dar de la ora 13.00, picii sunt invitaţi, în Orăşelul Copiilor, pentru a-l aştepta pe Moş Nicolae, alături de „Cei trei purceluşi”, Nana, Nini şi Nunu. Aventura în lumea poveştilor merge mai departe, la sediul teatrului tomitan, miercuri, de la ora 10.00, cu o întâlnire cu „Albă ca Zăpada”, joi şi vineri, de la ora 10.00, cu o „Poveste de Crăciun” (spectacol prezentat în avanpremieră), şi duminică, de la orele 11.00 şi 12.30, cu un alt spectacol de sezon: „Iată vin colindători”.
Alte două spectacole de poveste sunt programate în ultimele două zile ale săptămânii, în Orăşelul Copiilor. Astfel, sâmbătă, de la ora 18.00, picii sunt invitaţi să participe la spectacolul interactiv „Anotimpuri cu poveşti”, iar duminică, de la aceeaşi oră, se vor întâlni cu „Capra cu trei iezi” şi cu lupul cel rău, care va fi aspru pedepsit pentru vicleşugul lui.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii