Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:51 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O seara dedicata "vocii umane"

ro

30 May, 2008 00:00 1109 Marime text

In cadrul penultimei saptamani a Festivalului International al Muzicii si Dansului, melomanii prezenti in sala Teatrului de Opera si Balet Oleg Danovski au avut parte de doua evenimente muzicale mai putin obisnuite.

Momentele muzicale, o noutate pentru publicul familiarizat cu ample spectacole de opera sau concerte simfonice, au reusit sa dea o nota de culoare festivalului. Studio Danubis din Bulgaria a poposit pe scena teatrului cu opera intr-un act "Vocea umana" de Jean Cocteau, pentru voce si pian, pe muzica de Francis Poulenc, in regia lui Teodor Stamboliev. Eroina lui Cocteau, o pariziana de varsta medie, interpretata de soprana Violeta Sahanova, prim-solista a Operei de Stat din Ruse, isi dezvaluie, intr-un lung monolog, trairile. Apelandu-si la telefon iubitul, ea afla ca acesta se va casatori cu o alta femeie. La pian, subliniind starile sufletesti ale eroinei, s-a aflat Evgheni Jeleazkov.

"Povestea soldatului"

Cel de-al doilea moment al serii este greu de incadrat intr-un anumit gen de creatie. "Povestea soldatului" de Igor Stravinski este scrisa pentru recitator, insa, alaturi de naratiune, orchestra are un rol important, desi ansamblul este format doar din sapte instrumente. La pupitrul ei s-a aflat Ludovic Bacs. In rolul naratorului a fost Miklos Bacs, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Pentru "Povestea soldatului", Stravinski s-a inspirat dintr-o naratiune populara rusa. Un soldat, aflat in invoire pentru 15 zile, se intalneste cu diavolul, care vrea sa-i castige sufletul. Simbolic, sufletul sau este reprezentat de o vioara care se afla in desaga lui. Festivalul muzicii si al dansului continua, saptamana aceasta, cu spectacolul de opera "Boema" de Puccini, programat sambata, de la ora 19.00. Orchestra va evolua sub bagheta lui Viktor Bockmann din Austria.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii