Obiceiurile și credințele legate de Sfânta Paraschiva, prezentate de Muzeul de Artă Populară Constanța
Obiceiurile și credințele legate de Sfânta Paraschiva, prezentate de Muzeul de Artă Populară Constanța
13 Oct, 2024 14:08
ZIUA de Constanta
970
Marime text
În calendarul ortodox, în data de 14 octombrie este prăznuită Sfânta Paraschiva, care se bucura de mare cinstire în satul românesc tradițional, dovadă în acest sens stând și icoanele țărănești pe sticlă în care apare Preacuvioasa.
Ziua se ținea prin nelucrare de toți ai casei, pentru a fi feriți de boli și de alte primejdii, se arată într-o postare de pe pagina Muzeului de Artă Populară Constanța.
În satul de altădată, praznicul reprezenta o dată importantă din calendarul pastoral, aceasta fiind ziua în care se pregăteau turmele pentru iernat. Din 14 octombrie începeau să se deschidă și târgurile în care se valorificau produsele turmelor de oi.
În această zi, se făceau și predicții meteorologice existând credința că așa cum va fi de ziua Sfintei, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Dimineața, ciobanii preziceau vremea în funcție de cum stăteau oile în staul: dacă le găseau grămadă, era semn că iarna va fi grea, iar dacă stăteau răsfirate, se anunța o iarnă blândă.
Foto: Icoană pe sticlă, pictată în cea de-a doua jumătate a secolului a XIX-lea în centrul de iconari Șcheii Brașovului, aflată în prezent în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța
Citește și:
Calendar OrtodoxCe sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 13 octombrie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii