Ocazie de neratat pentru iubitorii de cultură Uniunea Artiștilor Platistici Filiala Unu Constanța organizează o întâlnire cu scriitorul Bogdan Ghiu, traducătorul cărții „Estetica întâlnirii“
Ocazie de neratat pentru iubitorii de cultură: Uniunea Artiștilor Platistici Filiala Unu Constanța organizează
24 Oct, 2022 16:04
ZIUA de Constanta
1706
Marime text
Uniunea Artistilor Platistici Filiala Unu Constanța în parteneriat cu Asociația Kulturale organizează o întâlnire cu scriitorul Bogdan Ghiu traducătorul cărții,, Estetica întâlnirii ,,(enigma artei contemporane) apărută la editura Contrasens într-o nouă colecție de texte recente de teorie critică, „Novus“.
Evenimentul va avea loc miercuri 26 octombrie ora 17.30 la Casa de Creație din str. Mihai Eminescu nr.22 Constanța.
Cine este Bogdan Ghiu
Bogdan Ghiu este un poet, eseist (literatură, filosofie, media, arhitectură și urbanism, artă contemporană), traducător și teoretician al traducerii, jurnalist, realizator radio-tv.
Bogdan Ghiu s-a născut în București, și-a petrecut copilăria și adolescența la Constanța și trăiește în prezent la București. A absolvit Facultatea de Litere (secția română-franceză) a Universității București și a urmat studii de filosofie sub îndrumarea lui Jacques Derrida la École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris.
Membru al Generației 80 și fost membru al Cenaclului de Luni. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, al comitetului de conducere al PEN Club România (responsabil „Traducere și Drepturi Lingvistice”), al ATLAS (Association pour la Promotion de la Traduction Littéraire, Franța) și ARTLIT (Asociația Traducătorilor Literari din România). Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural” acordat de Președinția României.
Pionier, imediat după Revoluție, al cronicii TV în România: „Ochiul de sticlă” (revista 22, 1990-1991), „Catodul psihic” (revista Epoca, 1990-1991), „TV (Totul de vânzare)” (revista Dilema, 1993-1998) și „media-prim-ajutor” (revista Cuvântul). În prezent, titular al rubricilor săptămânale „De-clic(k)/Atelier deschis” (Observator cultural), „Evul Media” (www.liternet.ro) și al rubricii zilnice de cultură urbanistică „Unde ne oprim în București” (Radio România Cultural); colaborator permanent al revistei Arhitext (www.arhitextdesign.ro) și, ocazional, al revistei Sinteza
Este traducătorul celor mai importanți filosofi contemporani de limba franceză.
A publicat poezie:
- Opera poetică, prefață de Ion Bogdan Lefter, ediție completă și dosar critic, Paralela 45, 2017
- (Poemul din carton) Urme de distrugere pe Marte, Cartea Românească, 2006
- Manualul autorului, Cartea Românească, 2004
- Pantaloni și cămașă, Pontica, 2000
- Arhipelogos, Axa, 1997
- Arta consumului, Cartea Românească, 1996, Premiul Uniunii Scriitorilor din România
- Poemul cu latura de un metru, Pontica, 1996, Premiul Uniunii Scriitorilor din România
- Manualul autorului, Cartea Românească, 1989
- „46 caligrame ajutătoare”, in vol. colectiv Nouă poeți, Cartea Românească, 1984
- „Fragmente din Manual”, in vol. colectiv Cinci, Litera, 1982; reed. Tracus Arte, 2011
- ,,Opera Poetică,, editura Cartier
- ,,Cu orice este posibil,, Ed. Nemira colecția Vorpal 2019
Despre Estetica întîlnirii, Bogdan Ghiu:
,,Carte frumoasă, generoasă, reprezentativă pentru ceea ce s-ar putea numi noul umanism trans-antropocentric al viului, în ansamblul său, Estetica întîlnirii pune bazele unei noi critici a artei, afirmînd, implicit, necesitatea criticii, deci a unei estetici, pentru arta contemporană.
Și iată acum cîteva cuvinte despre noii autori francezi pe care îi propun, acum, culturii române, atît de tînără, atît de bătrînicioasă.
Baptiste Morizot este scriitor și filozof, predă la Universitatea Aix-Marseille, și s-a făcut cunoscut mai ales prin lucrările sale înnoitoare, atît ca domeniu, cît și ca metodă de cercetare și ca scriitură, consacrate relațiilor dintre uman și ansamblul viului, pornind de la o practică specifică de teren, aceea a urmăririi lupilor și a relațiilor acestora cu diversele ecosisteme. Pour une théorie de la rencontre. Hasard et individuation chez Gilbert Simondon (Vrin, 2016) reprezintă lucrarea sa de doctorat, foarte importantă pentru cartea de față, dedicată artei.
Estelle Zhong Mengual este absoventă a Școlii Normale Superioare și deținătoare a unui doctorat în istoria artei. Predă la Sciences Po și Beaux-Arts din Paris. A publicat lucrările L’Art en commun. Réinventer les formes du collectif en contexte démocratique (Les Presses du réel, 2019) și Apprendre à voir. Le point de vue du vivant (Actes Sud, 2021), schiță a unei istorii ecologice a artei, materializare a cercetărilor sale care, în afara artei în comun, sînt preocupate de felul în care (pe urmele filozofiei lui Bruno Latour) putem să extindem formele colectivului către ansamblul viului.,,
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii