Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:56 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Olimpicii, misiunea Marianei Doicescu

ro

10 Mar, 2008 00:00 4706 Marime text
1205097976.jpg

Anul acesta, profesoara "este responsabila" de performantele altor trei elevi de la Liceul International de Informatica: Paul Adrian Iacomi (premiul II), Romuald Gyorgy (premiul III) si Sevda Memet (mentiune speciala)

Si-a inceput cariera didactica in 1972, ca profesor titular la Liceul de chimie din Navodari. Insa anii petrecuti la Liceul Lazar Edeleanu se scurgeau normal, fara ca Mariana Doicescu sa-si descopere adevarata vocatie, cea care ii aduce si acum, la limita de varsta, cele mai mari realizari de suflet, pentru ca stimulentul material tine deja de domeniul "iluziilor pierdute". Momentul care avea sa-i dovedeasca Marianei Doicescu ca vocatia ei este aceea de a pregati olimpici s-a petrecut in urma cu 14 ani. "Pana in 1994, parca nu eram asa legata de copii", isi aminteste Mariana Doicescu. Minunea care continua pana astazi a inceput in 1994, cand eleva Veronica Rosemarie Nicolae, de la Liceul Mircea cel Batran, a castigat, la olimpiada nationala, premiul I pentru cea mai buna lucrare de laborator, performanta care a propulsat-o pe eleva in lotul largit, un privilegiu greu de atins in lumea olimpicilor. Ca urmare a rezultatului obtinut in anul scolar 1994-1995, profesoara Mariana Doicescu a trebuit sa se mute la Liceul Mircea cel Batran din Constanta "in interesul invatamantului".

"Nu ii tradez, plec legal"

De atunci si pana in anul 2000, activitatea sa didactica s-a impartit intre Liceul Navodari, Liceul Mircea cel Batran si Universitatea Ovidius. De la Liceul din Navodari la Mircea nu a plecat decat dupa ce a dat concurs de titularizare. "Am zis ca plec legal. Nu am vrut sa-i tradez", isi arata devotamentul profesoara Mariana Doicescu. Despre Liceul din Navodari isi aminteste cu placere. Cele cinci laboratoare ale liceului, dotate mai ceva ca la facultate, faceau din institutia de invatamant o adevarata bijuterie. "Lotul pentru olimpiada nationala de fizica facea pregatirile pentru proba practica in laboratorul de la Navodari", spune profesoara care are menirea de a descoperi olimpici.

Un album cu multe file

In acest moment, profesoara Mariana Doicescu isi imparte timpul intre Colegiul National Mircea cel Batran si Liceul International de Informatica, unde, de patru ani, ii pregateste pe cei mai buni - pe olimpici. La editia din acest an a Olimpiadei Nationale de Chimie de la Oradea, care s-a desfasurat in perioada 4-10 februarie, trei elevi de la Liceul International de Informatica s-au intors cu rezultate deosebite - Paul Adrian Iacomi (premiul II), Romuald Gyorgy (premiul III) si Sevda Memet (mentiune speciala). Deosebit de comunicativa si calda, Mariana Doicescu a eliminat de mult barierele clasice profesor - elev. Comunicarea nu mai este unilaterala si discutiile cu olimpicii se desfasoara de la coleg la coleg. Dupa olimpiada de la Oradea, au inceput pregatirile pentru competitia nationala, care se va desfasura anul viitor. Atunci cand se gandeste la "copiii" ei de suflet, nu isi poate stapani emotiile. Vorbeste cu duiosie si cu o mandrie justificata despre ei, olimpicii. Intr-un album cu multe file, profesoara pastreaza cu sfintenie o parte din fotografiile copiilor care i-au adus imense satisfactii. Insa albumul nu este complet. Mariana Doicescu nu-si mai aminteste numele elevilor deosebiti, pe care i-a pregatit si care acum sunt oameni ce au tot viitorul in fata: absolventi - sefi de promotie, medici consacrati, studenti la Harvard sau la alte institutii de invatamant superior din America.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii