Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:15 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omagiu adus „eroinei de la Jiu“. 104 ani de la trecerea în neființă a Ecaterinei Teodoroiu (galerie foto)

ro

22 Aug, 2021 14:17 2917 Marime text
 
  • La vârsta la care alții descoperă ce înseamnă viața, Ecaterina și-a dat viața pentru ca noi să trăim. I-au fost dedicate filme, s-au scris cărți despre ea și în fiecare an i se cinstește amintirea. 
  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța a organizat cu această ocazie o expoziție dedicată eroinei. De altfel, Doina Monica Moșoiu, bibliotecar, a ținut un interviu închinat acestei personalități, ca o completare a expoziției numite „Ecaterina Teodoroiu. Un destin din linia întâi“, avându-le ca invitate pe Irina Alexandra Simion, căpitan, de la Forțele Navale Române - Comandamentul Flotei, Daniela Marta, plutonier major, de la Forțele Aeriene Române - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și Gabriela Nohai, căpitan, de la Forțele Terestre Romane - UM 01783 Murfatlar.
Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 14 ianuarie 1894, în comuna Vădeni, județul Gorj, astăzi un cartier din Municipiul Târgu Jiu. A devenit într-un timp record cea mai elogiată eroină a României Mari. Provenea dintr-o familie de țărani, cu patru frați și trei surori.

Școala primară a început-o în sat și a continuat-o la Târgu Jiu. În această perioadă, datează și schimbarea numelui său din Cătălina Vasile Teodoroiu, în Ecaterina Teodoroiu, după cum a fost trecută în catalogul clasei. Și-a continuat studiile la școala româno-germană din Târgu Jiu, până în anul 1909, iar apoi s-a înscris la un gimnaziu-pension din București, dorindu-și să devină profesoară. Astfel, a intrat în contact cu primii cercetași din România, în anul 1913, activând în cohorta „Păstorul Bucur“.

După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală, transferându-se în cohorta „Domnul Tudor“, în scopul de a urma Regimentul 18, în care lupta fratele ei, Nicolae. Acesta din urmă, căzut pe front, pierzând lupta, a trezit în Ecaterina dorința de a-și răzbuna familia. S-a hotărât să lupte activ, cerând astfel permisiunea comandantului Diviziei 2 să fie transferată într-o unitate de combatanți.

La doar 23 de ani a dat dovadă de o determinare rar întâlnită. A pășit pe frontul de luptă pentru prima dată pe 10 octombrie 1916, când a avut loc prima bătălie de la Jiu. Tânăra eroină se afla în linia unu. Generalul Ion Dragalina a respins o puternică ofensivă inamică. Soldatul Ecateria Teodoroiu a fost luată prizonieră și dusă la Cărbunești. A reușit să evadeze folosind un revolver, împușcându-l pe soldatul ce îi păzea pe ea și pe comandantul plutonului ei. Ecaterina a fost rănită ușor la picior în timp ce fugea, dar asta nu a împiedicat-o să ajungă la unitatea sa. A continuat să lupte, de această dată în zona orașului Filiași. A fost rănită din nou, mai grav, suferind fracturi ale tibiei și femurului stângi. În timp ce primea îngrijiri medicale, armata română s-a retras în Moldova. Din acest motiv a fost mutată dintr-un spital în altul. A fost în Craiova, București, iar apoi la Iași.

În anul 1917, a fost decorată de către organizația de cercetași cu „Virtutea cercetășească“ de aur. Regina Maria a vizitat-o la spital și i-a înmânat prin decret regal „Virtutea militară“ clasa a II-a, înaintând-o în gradul de sublocotenent.

A revenit pe front în vara aceluiași an. Pe 20 august, Regimentul 43/59 Infanterie din care făcea parte, a ocupat pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului în zona localității Muncelu. În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, fiind împușcată în cap, conform unelor izvoare sau în piept conform altora, în fruntea plutonului pe care îl comanda.

LIVE TEXT: „Ecaterina Teodoroiu. Un destin din linia întâi“

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța a organizat cu această ocazie o expoziție dedicată eroinei (vezi galeria foto). De altfel, Doina Monica Moșoiu, bibliotecar, a ținut un interviu închinat acestei personalități, ca o completare a expoziției numite „Ecaterina Teodoroiu. Un destin din linia întâi“, avându-le ca invitate pe Irina Alexandra Simion, căpitan, de la Forțele Navale Române - Comandamentul Flotei, Daniela Marta, plutonier major, de la Forțele Aeriene Române - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și   Gabriela Nohai, căpitan, de la Forțele Terestre Romane - UM 01783 Murfatlar.


În cadrul interviului, s-au readus în atenția publică câteva date biografice ale eroinei Ecaterina Teodoroiu, traversând subtil și totodată mult așteptat, la întrebarea pusă de moderatoarea Doina Monica Moșoiu: „Poate fi considerată Ecaterina Teodoroiu un model pentru noile generații?“

 „Pentru camarazii de vârsta ei și condiția ei, era evident că talia sa firavă întrupau o luptătoare înnăscută capabilă de un angajament total. Firea ei inimoasă și înteprinzătoare, știa să tragă cu pistolul, cu carabina și mitraliera, arunca foarte bine grenada de mână și călărea cu o mare abilitate. Nicicând obosită și întotdeauna cu moralul ridicat. Văzând frica și panica creată de atacul dușmanilor în rândul tovarășilor săi de luptă, cu înflăcărare și curaj, care i-au marcat întreaga existență, Ecaterina Teodoroiu s-a așezat în fața plutonului, cu arma deasupra capului și îi îndemna pe soldați „Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!“. Prin moartea ei eroică și-a dobândit dreptul de a rămâne în istorie sub numele de „eroina de la Jiu“. Cu siguranță poate fi un model acum, dar și peste ani, pentru toate generațiile, pentru curajul pe care l-a prezentat în lupta aceasta.“, a răspuns Irina Alexandra Simion, căpitan, de la Forțele Navale Române.


Discuția a continuat într-o notă relaxată, fiecare doamnă, cadre militare, reprezentând Forțele Terestre, Aeriene și Navale dezvăluindu-și motivele principale pentru care au îmbrățișat această carieră.

Accentul discuției a fost pus pe motivele pentru care Ecaterina Teodoroiu a luat decizia de a lupta cot la cot cu soldații bărbați, chiar dacă ea era femeie și era privită cu răutate de către tovarășii săi, dar și motivele pentru care poartă titlul de eroină și este considerată un model. Moderatoarea le-a cerut invitatelor sale să povestească în câteva cuvinte ce presupune meseria militară pe toate aceste segmente, terestru, naval, aerian, dar și despre pericolele la care sunt expuse în timpul misiunilor sau exercițiilor.  

Citește și:

14 ianuarie 1894 - Se năștea Ecaterina Teodoroiu

 
Omagiu adus Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie combatant din Armata Română


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii