Omagiu adus unui mare pictor al peisajului dobrogean - Nicolae Dărăscu
Omagiu adus unui mare pictor al peisajului dobrogean - Nicolae Dărăscu
14 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4056
Marime text
- Nicolae Dărăscu a fost un mare pictor născut pe malul Dunării. Cea mai importantă expoziție personală a fost organizată în anul 1936, la sala Dalles, unde a expus 85 de lucrări, printre care seria de peisaje din Deltă.
A călătorit mult și a reușit să surprindă pe pânzele sale peisaje impresionante, care acum, fac deliciul publicului odihnindu-se în Muzeele de Artă din Tulcea și Constanța, dar și în Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu.
Operele sale exprimă bucuria de a trăi, frumusețea naturii, albastrul infinit al mării și verdele sănătos al dealurilor. În căutarea ispirației, a călătorit în sudul Franței, la Toulon și St. Tropez, în 1908, la Veneția, în 1909. În 1919, a vizitat zona Dobrogei, Balcicul, dar și zona Vlaici-Olt, în 1913.
Prin contactul pe care l-a avut cu alți artiști din zone culturale diferite ale Europei, prin călătoriile sale și vizitarea marilor muzee, o nouă viziune a limbajului pictural i-a cuprins talentul nativ, păstrând legăturile cu realitatea și tradițiile artei românești.
În anul 1917, Nicolae Dărăscu împreună cu Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Iosif Iser şi sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Mederea şi alţi artişti au pus bazele asociaţiei „Arta Română“, la Iași. Între 1936 – 1950 a fost profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti.
Deși în perioada sa de glorie, colegii săi de breaslă pictau adesea natură moartă ori interioare, el a ales să se facă observat în cu totul alt mesaj transmis de pânja sa colorată. Frumusețea, tinerețea, vitalitatea, puritatea, poate chiar lucrurile mărunte de care trebuie să ne bucurăm în viață fac subiectul celor mai cunoscute și îndrăgite picturi ale artistului.
Mergând în această frenezie a picturii ajunge să-și reducă paleta de culori doar la roșu, galben, albastru și verde. Redarea armoniei cromatice relizând-o prin juxtapunere. Cu siguranță, pentru pictorul greu de înțeles aceste culori transmiteau mai multe decât lăsa să vadă ochiul uman.
Din 1936 până în 1950 a fost profesor la Academia de Arte Frumoase din București. Astăzi se împlinesc 62 de ani de la trecerea în neființă a lui Nicolae Dărăscu. S-a stins din viață pe 14 august 1959, la București.
Sursa foto: colecția Petre Oprea
Citește și:
Nicolae Dărăscu și Dobrogea: „Arta este făcută în primul rând de om şi în al doilea rând de artist”
Pictura zilei: „Flori la fereastră” de Nicolae Dărăscu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii