Omagiu pentru Adrian Doxan Astăzi ar fi împlinit 72 de ani, însă a lăsat în urma sa un tezaur cultural
Omagiu pentru Adrian Doxan: Astăzi ar fi împlinit 72 de ani, însă a lăsat în urma sa un tezaur cultural
30 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3453
Marime text
- Astăzi se împlinesc 72 de ani de la naşterea regretatului profesor şi muzicolog, adoptat de dobrogeni, Adrian Doxan.
- În semn de omagiu, după ce tocmai se stinsese din viaţă, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a conferit, in memoriam, medalia „Jean Ionescu“, în cadrul evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat în iunie 2018.S-a născut pe 30 august 1949, în comuna Ştefan cel Mare, din judeţul Neamţ. A absolvit, în 1973, Conservatorul „George Enescu“ Iaşi, Facultatea de Compoziţie şi Muzicologie, Secţia Pedagogie.
Proaspăt absolvent, a devenit profesor de muzică la Colegiul de Artă „Regina Maria“. Adrian Doxan a fost şi director al Şcolii Generale nr. 2 Năvodari, precum şi inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.
Muzica i-a fost cea mai bună prietenă, a cărei secrete le-a dezvăluit timp de peste trei decenii de la catedră. Cu pasiune și creativitate, neobosit, a ajutat tinerele speranțe talentate să acapareze scenele lumii. De-a lungul vieții, a publicat peste 20 de titluri, de la poveşti şi versuri pentru copii, la cărţi şi lucrări muzicale, monografii.
A creat 14 coruri mixte, 22 de cântece şi coruri pentru copii, tipărite în volumul „Cântec pentru Romaniţa“, 15 lieduri şi lucrări vocale tipărite în volumul „Întoarcere din toamnă“, opt piese instrumentale cu caracter didactic, 26 de cântece de petrecere, 98 de piese de muzică uşoară, o lucrare vocal-simfonică. De asemenea, este autorul a 11 cărţi, şapte de specialitate, două pentru copii, un volum de povestiri şi unul de versuri.
A îndeplinit funcția de preşedinte al fundaţiei „Steluţele Mării“. Această organizaţie nonprofit a avut ca scop organizarea de activităţi culturale pentru copii. Realiza anual Festivalul naţional de interpretare a muzicii pop pentru copii şi tineret „Steluţele Mării“.
Adrian Doxan, Teatrul liric (opera Constanţa)
Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța are onoarea să vă prezinte una dintre cele mai importante cărți publicate ale muzicologului Adrian Doxan, care reprezintă lucrarea de doctorat a acestuia, intitulată „Teatrul liric (opera Constanţa)“.
Apărută la Editura Exponto, în anul 2007, volumul cuprinde aproximativ 650 de pagini. Rod al unui amplu demers de cercetare, de documentare în arhive, pe un material imens, lucrarea marchează o jumătate de secol de viaţă muzicală la Constanţa.
În cel de-al doilea capitol, „Elemente istorice ale vieții muzicale în Dobrogea“, autorul spune:
„Este ştiut faptul că locuitorii oraşului Constanţa trăiesc pe locul unde altădată se afla o veche colonie miletană - cetatea Tomis – a cărei ctitorie datează cu puţin înainte de sec. al VI-lea î.e.n., având deci o istorie foarte bogată sub oricare din aspectele din care ar fi considerată. Romanii, cucerind aceste provincii pe la sfârşitul sec. I î.e.n., îşi vor pune aici şi amprenta culturii lor.
Fenomenul de latinizare a populaţiei din Dobrogea este atestat de monumentul de la Adamclisi, ridicat de împăratul Traian, ca o mărturie a triumfului său asupra acestei provincii. Din punct de vedere geografic, Dobrogea cuprindea întreaga parte transdanubiană, mărginită la est de Marea Neagră, la vest şi nord de Dunăre, iar la sud printr-o linie de demarcare care mergea de la sud de Balcic până la vest de Turtucaia.
Este demn de reţinut faptul că în perioada secolelor II-IV, pe teritoriul Dobrogei de azi s-a răspândit creştinismul, Tomisul devenind - începând cu ultimul deceniu al sec. al III-lea – reşedinţă episcopală (prima pe teritoriul ţării noastre). Acest fapt ne determină să credem că în bazilicile tomitane răsunau melodii paleo-creştine dintre cele mai alese, melodii care ascultate şi apoi reproduse de către localnicii adepţi ai noii credinţe, trebuie să fi avut o influenţă covârşitoare asupra formării gustului lor muzical.“
Poți citi continuarea în cartea „Teatrul liric (opera Constanţa)“.
Profesorul și compozitorul Adrian Doxan s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Activităţile didactice ale compozitorului Adrian Doxan s-au împărțit între două instituţii de învăţământ: Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, în calitate de dascăl şi Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa, în calitate de student. Adrian Doxan a fost membru în Partidul Mişcarea Populară Constanța.
Citește și:
#citeşteDobrogea: Adrian Doxan, reputatul profesor şi muzicolog constănţean, ar fi împlinit astăzi 70 de ani
A murit profesorul și compozitorul Adrian Doxan!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii