Omagiu pentru Boris Caragea – sculptorul român care a creat, printre altele, „Monumentul Victoriei“ din Parcul Primăriei Constanța (galerie foto)
Omagiu pentru Boris Caragea – sculptorul român care a creat, printre altele, „Monumentul Victoriei“ din
08 Aug, 2021 09:00
ZIUA de Constanta
4995
Marime text
- Boris Caragea este una dintre personalitățile marcante ale artei și culturii din orașul de la malul mării. Astăzi se împlinesc 39 de de ani de când a plecat dintre noi unul dintre marii sculptori români.
Între anii 1924 – 1925, după Primul Război Mondial, a luat lecții de desen cu Hrandt Avakian, pictorul armean. Sculptorița Zoe Băicoianu a zărit, în el, talentul și l-a susținut să meargă mai departe la studii. A ajuns, astfel, să facă Școala de Arte Frumoase din București, unde a deprins tehnici de sculptură de la profesorii săi, Frederic Storck și Oscar Han.
Problemele financiare l-au apăsat și în timpul studiilor. A fost la un pas să renunțe la școală, însă Oscar Han l-a ajutat să-și ia examenele din doi ani într-unul singur.
După finalizarea studiilor, în 1932, a câștigat bursa Paciurea. În acest fel, a reușit să se perfecționeze în domeniul sculpturii lucrând în atelierul maestruilui Dimitrie Paciurea, timp de doi ani.
Numele lui semnează mai multe lucrări emblematice din Constanța, din alte orașe ale României, dar și de peste hotare precum: „Monumentul Victoriei“ (la Constanţa), „Discobolul“ (la Bucureşti şi la Constanţa), „Descătuşarea“ (la Iaşi), „Maternitate“ (la Eforie), „Înotătoarea“ (Mamaia), „Muzica“ (la Bucureşti, basorelief pe faţada Operei), „Pescar“ (la Neptun), „Rod“ (la Eforie), „Fraţii Buzeşti“ (la Craiova), „Femeie cu harfă“ (la Bucureşti), „Femeie cu liră“ (la Bucureşti), „Ultima săgeată“ (la Caliacra, Bulgaria), „Enescu (la Detroit, SUA şi Bucureşti) etc.
El a lăsat Constanţei lucrarea „Aruncătorul de disc“, amplasată în faţa instituţiei Sălii Sporturilor, după ce, iniţial, fusese pe faleza Cazinoului. De asemenea, „Monumentul Victoriei“, realizat din bronz şi inaugurat în 1968 în Parcul Primăriei Constanţa, care glorifică lupta antifascistă a poporului român, îi aparţine aceluiaşi Caragea.
Anul 1933 a reprezentat pentru el startul carierei la nivel de sculptor recunoscut. Imediat după absolvirea Academiei, și-a expus primele lucrări de sculptură mică la Salonul Oficial. S-a făcut remarcat ușor prin construcția volumelor și finețea modelajului.
Un an mai târziu și-a deschis prima expoziție de lucrări cu subiect folcloric în care a expus și câteva de inspirație dobrogeană: „Femeie cu cobiliță“, „Dans dobrogean“ sau „Pescarii“. În același an, a plecat într-o călătorie de studii de-a lungul coastelor Mării Mediterane. S-a oprit la Constantinopol, Atena, Alger, Marsilia, Cassis și Neapole.
Anul 1937 i-a adus un premiu pentru sculptură obținut din partea Ministerului Artelor. Boris Caragea a devenit un reprezentant de seamă al realismului socialist, dedicându-se spațiului exterior, propice ansamblurilor arhitectonice. A fost ales președintele Uniunii Artiștilor Plastici, iar în anul 1962 a fost numit președintele Consiliului artelor plastice din cadrul Comitetului de Stat pentru cultură și artă.
A devenit membru corespondent al „Academiei Republicii Populare Române“ în 1955 și a primit titlul de „Maestru emerit al artei“, „Artist al poporului“, fiind laureat, de asemenea, în mai multe rânduri, al „Premiului de stat“.
Se dovedește a fi unul dintre cei mai buni sculptori ai vremii, motiv pentru care a primit numeroase comenzi oficiale, realizând lucrări plastice monumentale, printre care două statui reprezentându-l pe George Enescu sau „Statuia lui Lenin“, dezvelită la 21 aprilie 1960 și care a vegheat, timp de trei decenii, Casa Scânteii din București.
Ca un om bun, a dorit să dea mai departe din înțelepciunea sa acumulată din experiențele proprii. A fost profesor, timp de un sfert de veac, la Catedra de sculptură a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu“ din Bucureşti. A expus la bienalele de la Veneţia în anii 1954, 1956, 1964, în Belgia, Bulgaria, Cehoslovacia, Egipt, Franţa, Germania, Italia, U.R.S.S. etc.
La vârsta de 76 de ani, Boris Caragea s-a stins din viață la București, în glorie. Lucrările sale au rămas veritabile peste timp, în orașul de la malul mării și nu numai.
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
Citește și:
#citește Dobrogea: Boris Caragea, sculptorul de repere
#citeșteDobrogea: Boris Caragea și efigiile Constanței
Sculptorul român Boris Caragea, cel care a adus Constanţei şi Dobrogei „Aruncătorul de disc“ şi „Monumentul Victoriei“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii