Operele „Carmen” și „Răpirea din Serai”, propunerile Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, în acest weekend
Operele „Carmen” și „Răpirea din Serai”, propunerile Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg
17 Nov, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1138
Marime text
- Ambele spectacole se vor desfășura în Sala Teatrului
- Prețul biletelor este cuprins între 10 și 50 de lei
Pentru weekend-ul 18 – 19 noiembrie 2023, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța a pregătit pentru iubitorii de cultură două opere.
La acest sfârșit de săptămână, publicul poate asista la spectacolele „Carmen” și „Răpirea din Serai”.
Opera „Carmen” are loc sâmbătă, 18 noiembrie 2023, de la ora 18:30, iar „Răpirea din Serai” este programată duminică, 19 noiembrie 2023, de la aceeași oră.
Ambele spectacole se vor desfășura în Sala Teatrului.
„Carmen”
Conform site-ului Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Carmen este o operă compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halevy, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimee. Premiera mondială a operei a avut loc la „Opera Comique” din Paris, pe data de 3 martie 1875.
Redăm rezumatul operei:
Actul I
Într-o piață din Sevilla, soldații se amuză pe seama trecătorilor. Le trezește interesul frumoasa Micaëla, o tânără de la țară, venită să-și caute iubitul, pe Don José. Apar muncitoarele de la manufactura de tabac. Între ele se remarcă senzuala Carmen, care încearcă să-l provoace pe Don José. Intâlnirea Micaëlei cu Don José prilejuiește rememorarea amintirilor legate de satul lor natal. La manufactură izbucnește un scandal, ce culminează cu arestarea lui Carmen. Ea îl vrăjește pe Don José și, în schimbul promisiunilor de a-l reîntâlni, acesta o ajută să fugă.
Actul II
La hanul lui Lilas Pastia se întâlnesc, pentru a petrece, țigani și contrabandiști. Apariția toreadorului Escamillo le stârnește entuziasmul. Cucerit de farmecul frumoasei Carmen, Escamillo îi propune sa-l urmeze; ea îl așteapta însa pe iubitul ei, Don José. Acesta vine, iar Carmen cântă și dansează pentru el. Conjunctura nu-i permite lui Don José să se mai întoarcă la garnizoană, fiind nevoit să se alăture contrabandiștilor.
Actul III
Don José regretă că a dezertat, constatând, în plus, că nici Carmen nu-l mai iubeste. Aceasta îsi ghiceste în cărți, de unde afla că va muri curând. Micaëla îi aduce lui Don José vestea iminentei morți a mamei sale. El va trebui să plece, chinuit însă de gândul că, între timp, Carmen se îndrăgostise de Escamillo.
Actul IV
Înainte de începerea coridei, Carmen și Escamillo își mărturisesc iubirea, în timp ce Don José, ascuns, îi urmărește. Cu toate insistențele lui Don José, Carmen refuză categoric să-l urmeze, iar el, înnebunit de gelozie, o ucide.
Soliștii acestei opere sunt Lucia Mihalache, Doru Iftene, Marius Eftimie, Elena Rotari, Iulian Bratu, Mădălin Băldău, Mihaela Ionescu, Stela Sîrbu, Mihai Teodoru (debut) și Mircea Găvan (debut), iar Adrian Stanache și Tiberiu Dragoș Oprea sunt maestru cor, respectiv responsabil conducere muzicală.
Producția este asigurată de Răsvana Cernat (regie artistică), Eugenia Tărășescu Jianu (scenografie) și Mihail Motovilov (coregrafie).
Durata acestei opere este de aproximativ 3 ore.
„Răpirea din Serai”
Răpirea din Serai (conform titlului original Die Entführung aus dem Serail) este o operă a cărei muzică a fost scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret de Stephanie Gottlieb, care a revizuit libretul cu același titlu scris Christoph Friedrich Bretzner. Premiera absolută a operei a avut loc pe 16 iulie 1782 la Teatrul Național din Viena.
Iată rezumatul operei „Răpirea din Serai”:
Actul I
În palatul lui Selim Pașa se găsesc închise Constanța și camerista ei Blonda. Curând apare Belmonte, un tânăr nobil spaniol, iubitul Constanței, sosit pentru a o elibera. Pedrillo, valetul său, prizonier și el, îi promite ajutorul. Dar intrarea în palat îi este închisă de Osmin, căpetenia ienicerilor. Profitând de faptul că Pașa Selim este mare amator de arhitectură, Pedrillo ajuns grădinar îl recomandă pe Belmonte drept unul dintre cei mai renumiți arhitecți italieni ai timpului, reușind astfel să-i asigure accesul în serai. Inima lui Belmonte este plină de speranță. Constanța, dimpotrivă, singură și prizonieră în palat, își cântă dragostea pe care o crede pierdută.
Actul II
În interiorul seraiului, Blonda își bate joc de caraghiosul Osmin. Deprimată și înspăimântată de amenințările lui Selim, Constanța își exprimă gândurile triste. Dar iată că apare Pedrillo care anunță celor două femei sosirea lui Belmonte și planul lor de a fugi în aceeași noapte. Osmin va fi adormit cu un praf pe care Pedrillo i-l va turna în vin. Pentru moment cei patru îndrăgostiți se regăsesc fericiți.
Actul III
La miezul nopții, Belmonte și Pedrillo pătrund în grădina palatului. Cu ajutorul unei scări, Constanța și Blonda coboară și cele două perechi se îndreaptă către o barcă acostată la țărm. Osmin însă se trezește și îi surprinde. Selim Pașa sosește. Pe rând, Belmonte și Constanța iau vina asupra lor, fiecare dorind să-l salveze pe celălalt. Impresionat de puterea dragostei lor, Selim Pașa îi iartă și le redă tuturor libertatea.
Din echipa de producție a spectacolului fac parte Vera Petrova (regie artistică) și Eugenia Tărășescu Jianu (scenografie).
Soliștii sunt: Silvia Simionescu, Georgiana Medeleanu, Ionuț Boancheș, Mădălin Băldău, Constantin Acsinte și Cristian Caragea.
De asemenea, Adrian Stanache este maestru cor și Tiberiu Dragoș Oprea este responsabil conducere muzicală.
„Răpirea din Serai” durează aproape două ore.
Prețul biletelor
Pentru spectacolele organizate în Sala Teatrului, biletele costă:
- 10 lei pentru copii, elevi și studenți, pe baza carnetului de elev / student vizat la zi în limita locurilor disponibile conform diagramei sălii;
- 20 lei pentru pensionari, pe baza talonului de pensie în limita locurilor disponibile conform diagramei sălii;
- 25 lei, 30 lei, 40 lei, 50 lei, în funcţie de locul ocupat în sală, conform diagramei sălii.
Intrarea la spectacol se va face numai pe baza biletului de spectacol însoțit dupa caz, de talonul de pensie, carnetul de elev sau carnetul de student.
Citește și:
A început luna noiembrie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Spectacolele din penultima lună a anului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii