Originar din Hârșova Nicolae Papatanasiu a rămas în istorie pentru volumele sale și emisiunea pentru copii de la Teatrul Radiofonic de Vară
Originar din Hârșova: Nicolae Papatanasiu a rămas în istorie pentru volumele sale și emisiunea pentru copii
08 Jun, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2010
Marime text
- În 1935, constănțeanul debuta la Teatrul Radiofonic de Vară. Aici, Papatanasiu a realizat o emisiune specială pentru copii într-o formă artistică adecvată, care la sfârșitul stagiunii 1936 făcea ca Radiodifuziunea Română să primească felicitări de la Geneva pentru cea mai bună oră de copii din Europa
- Nicolae Papatanasiu a mai scris nuvele, povestiri, cronici și reportaje literare. Obișnuia să comenteze aproape toate evenimentele literare și artistice ale timpului
- Publicistul a decedat la data de 21 iunie 1967, în București
Nicolae Papatanasiu a fost un publicist originar din Hârșova, județul Constanța. El s-a născut la data de 8 iunie 1911.
A terminat clasele primare în localitatea natală (1918 – 1922), iar pe cele secundare le-a finalizat la Liceul „Mircea cel Bătrân” Constanța, în anul 1931.
El a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității București. De asemenea, a urmat și cursurile Facultății de Drept, însă nu le-a terminat.
Nicolae Papatanasiu s-a întors în Hârșova, unde a fost profesor pentru un timp, apoi s-a dus din nou în București, unde a ocupat diverse posturi administrative până în 1935.
În acel an, constănțeanul debuta la Teatrul Radiofonic de Vară. Aici, Papatanasiu a realizat o emisiune specială pentru copii într-o formă artistică adecvată, care la sfârșitul stagiunii 1936 făcea ca Radiodifuziunea Română să primească felicitări de la Geneva pentru cea mai bună oră de copii din Europa.
El a debutat în publicistică prin colaborări la: „Realitatea ilustrată”, „Magazinul”, „Flacăra”, „Dobrogea Jună”, „Adevărul literar” etc.
A mai semnat cu pseudonimele: Camil Armanu, Mareyas, Al Micro și Micro-Mogos.
Primul roman al lui Papatanasiu, „Catarge” a apărut în anul 1941, la editura Cugetarea, București.
Nicolae Papatanasiu a mai scris nuvele, povestiri, cronici și reportaje literare. Obișnuia să comenteze aproape toate evenimentele literare și artistice ale timpului.
Alte volume publicate au fost: „Sonată dobrogeană” (București, editura Contemporană, 1942); „S.O.S. Expediție pe Everest în primejdie! (București, editura Remus Cioflec, 1943), „Insula Mărgăritarelor” (București, editura Cartea Românească, 1943).
Publicistul a decedat la data de 21 iunie 1967, în București.
Sursă text: „Dicționar de personalități dobrogene” volumul 4, de Corina-Mihaela Apostoleanu, Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc
Citește și:
La mulți ani, Valentin Busuioc! Scriitor și jurnalist ce a colaborat cu diverse reviste și edituri din Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii